Trenger du egentlig pensumbøkene?

Trenger du egentlig pensumbøkene?
Har du noen gang blitt berget av en supersolid pensumbok rett før eksamen, eller betalt mangfoldige hundrelapper for en bok du ikke har åpnet i det heletatt? Dette ville vi i Tuntreet finne ut og sendte derfor ut en spørreundersøkelse. Det viser seg at flere har opplevd begge deler.
Mest for pengene: dette er bøkene flest har fått mest bruk for!
Mest for pengene
Studerer du fysikk? Da er du heldig, for ifølge Tuntreets undersøkelse er fysikkpensumbøkene de mest brukte og mest kostnadseffektive pensumbøkene. Pensumboka til Math111/112 er også et bra kjøp, da den gjelder for to emner.
Unødvendige kjøp
I følge Tuntreets spørreundersøkelse er pensumbøkene i PHI100 de flest synes er unødvendige. KJM100, INF100, MATH100, ECN110, BOT100 og BOT130 blir også tatt opp gjentatte ganger (se ordsky).
Unødvendige kjøp: dette er bøkene studentene mener man får minst bruk for
Unødvendige pensumbytter
Mange studenter har opplevd unødvendige pensumbokbytter på NMBU. I JUS100, GEO100 og MINA100 har pensumbøker blitt byttet ut med nyere utgaver med minimalt med endringer. Forskjellene er nesten umerkbare i noen av bøkene, men det blir allikevel opplyst at man skal bruke den nyeste utgaven. I JUS100 ble pensum byttet i 2018 da tidligere pensum var for generelt, men de nye bøkene var alt for omfattende og selv foreleseren pekte på at unødvendige tema ble dekket.
Nyttig, men ikke pensumbok
En fjerdedel av de som svarte sier de har brukt nyttige bøker i tillegg til eller istedenfor pensumbøker. I undersøkelsen ser vi en sammenheng mellom studentenes meninger om PHI100 og alternative pensumbøker. Exphil på 1-2-3 er det beste alternativet til pensumbøkene, og mange mener at man kan klare seg med bare denne boka i faget.
Er Boksmia det beste alternativet?
Flest studenter foretrekker å studere gjennom forelesnings-powerpointene, men hakk i hel kommer pensumbøker. I noen fag er forelesningene og forelesnings-powerpointene så bra at det ikke er nødvendig å kjøpe pensumbøkene i tillegg. Mange fag har også gratis tilgang til pensum på nett. Det er dessverre ikke alltid forelesere opplyser om eller har lov til å opplyse om dette. Resultatet blir da at studenter må kjøpe dyre pensumbøker som også koster jorden ressurser. Burde NMBU oppfordre flere til å lese kompendier på nett i stedet for pensumbøker for å spare miljøet? Tross varierende nyttighet av pensumbøker er de fleste studentene fornøyde med Boksmia. 64% oppgir at de anser tilbudet som “veldig bra,” eller “bra,” mens bare 11% oppgir at de er misfornøyde. Misnøyen begrunnes i hovedsak med at Boksmia har for dyre priser. Noen poengterer også at mange bøker er frifunnet fra halveringen i pris en får på hver sjette bok ved Akademia-appen. Det er også etterspørsel om et tilbud til studenter som ikke har mulighet til å laste ned appen som gir tilbud.
Bruk stipendet ditt smart
Kan vi egentlig klage på dyre pensumbøker? Vi har selv tatt valget om å gå på universitetet, og vi får stipend som fint dekker pensumbøker. Man kan spare mye på å låne bøker eller kjøpe dem brukt. Allikevel er det svært frustrerende å kjøpe pensumbøker som føles unødvendige, så gi tilbakemelding til fagansvarlige og medstudenter når man opplever unødvendige pensumbøker.
Journalist: Caroline Lensjø-Alvin, Jardar Lindaas Bringedal
Illustratør: Lina Westermann