Halvor Ekeland

KARSKRENNJ

Halvor Ekeland
KARSKRENNJ

KARSKRENNJ

IMG_6061.jpg

Trøndernes Fagforening ”dyrker trøndersk kultur, humør og mentalitet” gjennom arrangeringen av karskrennj hvert år. Konseptet er enkelt: drikk karsk (en drikk bestående av hjemmebrent og kaffe), og løp på ski. Snøen holdt heldigvis, og rennet kunne i tradisjon tro bli avholdt på Kjerringjordet.  

 

Bygger på tradisjon 

For å spre trøndersk ånd arrangerer Trøndernes Fagforening (TF) hvert år et karskrennj for studentene på Ås. Hvert lag består av fire deltagere, hvor hver deltaker drikker to kopper karsk. I tillegg hadde TF i år disket opp med salg av kaffe, kak og pøls til alle og enhver. Så, med ski på beina og karsk i koppen gikk startskuddet.  

 

Alternative løsninger 

IMG_6084.jpg

Selv om reglene er klare på at man skal ha ski på beina og at førstemann i mål vinner, er det mange som legger reglene til side for å bidra med alternative innslag. Flertallet av deltakerne hadde ordentlige ski, mens andre stilte med mer alternative former. Dette var alt fra stompski til oppbevaringsbokser, og noen som rett og slett tok beina fatt. Det var også stor variasjon i stil og utførelse. Noen foreninger la vekt på fort og best, mens andre gikk for den langsomme grasiøse varianten.  

 

Tilskuernes meninger 

Tilskuerne på karskrennj hadde delte meninger om arrangementet. En av de var der ”for å se folk bli fulle og tryne”, da dette var noe av det morsomste hun visste. Andre var mer opptatt av forholdene og møtte opp i solidaritet for foreningen sin. ” Nå vet jeg hvordan Roald Amundsen hadde det. Nei, stryk det. Nå vet jeg hvordan Scott hadde det, han døde faktisk”, var en måte å beskrive de kalde forholdene på under årets karskrennj. Men til stross for litt kalde forhold og til tider litt laber stemning, var det godt oppmøte blant tilskuerne. 

 

Karskrennj? 

Kan man egentlig kalle arrangementet et karskrennj når man ikke drikker ordentlig karsk? For det første må all deltakerne ta med seg egen sprit, og selv om dette skal være hjemmebrent er det mange spenstige alternativer ute og går. Alt fra vodka, til Baileys, til vann brukes som substitutt for hjemmebrent. For det andre var det ingen som kontrollerte at det var riktige blandeforhold. Den var ikke én 50-øring i sikte. For det tredje var ikke kaffen så varm som den skal være. På en annen side kan man forstå at det er mer effektivt å sette kaffen ut til kjøling for at folk ikke skal brenne seg, at det er mer tidssparende å blande på øyemål, og at flere preferanser blir møtt om alle tar med en egen versjon av hjemmebrent.  

tabell karsk.JPG

 

Noen deltagere og tilskuere tok del i en blåsetest for å måle alkoholnivået sitt før og etter løpet:  

Journalist: Caroline Lensjø-Alvin 
Foto: Herman Bjørnson Hagen