Halvor Ekeland

To sjampis med Hans Christian

Halvor Ekeland
To sjampis med Hans Christian

To sjampis med Hans Christian 

To.Sjampis.HC_Tord.Andersen (18).jpg

Hans Christian, du har garantert sett han før. Kanskje fra scenen under Graskurs del 2., eller som julenisse under UKErevyen i 2016. Kanskje du møtte han på Bohemen, eller Epleskrotten. Eller var det under Halloweenfest i Verket. Kanskje det var utenfor hos deg selv, da du nok en gang låste deg ute i bare håndkledet? Det er vanskelig å si. – Jeg er overalt, unntatt på lesesal og Eika, ler Hans Christian. Og det har han nok rett i. 

Morromann & Storsjarmør 

Jeg møter Hans Christian på Samfunnet, hans tidligere hjem. Han er som alltid upåklagelig antrukket i en glamorøs og moteriktig frakk. Hans Christian, også kjent som HC, glitrer ofte på scenen, men glitrer i dag bare for meg.  

Hans Christian vokste opp på familiens gårdseiendom på Hinna. I barndommen var han like musikalsk som han er i dag, da han spilte piano og ble med i korps i ung alder. På ungdomsskolen oppdaga han sin forkjærlighet for sang og teater. –  Far er en morromann, jeg tar nok etter ham, sier Hans Christian, med et lekent smil. Han forteller om tiden på Rogaland ungdomsteater, og da jeg får vite at storsjarmøren vant rollen som Romeo i Romeo & Julie, må jeg innrømme at hjertet med en gang begynner å hamre litt fortere. Hans Christian var også i spotlighten da han var på videregående. Morromannen var russepresident, og kan bekrefte at, ja, den beste knuten er å ha sex med russepresidenten.  

To.Sjampis.HC_Tord.Andersen (9).jpg

Fashionably late 

Etter det han beskriver som en begivenhetsrik russetid, pakket Hans Christian sakene og flyttet til Drøbak. Dette beskriver Hans Christian som fryktelig kjedelig, da han enten måtte ta bussen hjem alt for tidlig eller alt for sent. – Det ble som regel sent, legger en rampete Hans Christian til, og vi humrer begge godt. Etter et halvt år i Drøbak flyttet Hans Christian til Ås, og han har ikke sett seg tilbake siden. 

Han ble straks med i NGA, litt ved en tilfeldighet. – Jeg hadde ikke tenkt til å bli med i kor, men venninnen min Ingvild overtalte meg til å dra på audition. Men jeg kom sent, og avbrøt hele sangøvingen! Jeg gjorde det beste utav det, bukket og bare smilte til applaus. Det ordnet seg heldigvis, og Hans Christian ble kåret til «Årets entré,» og bærer stolt knappen han ble premiert den dag i dag. 

 – Det var under kabaret jeg ble kjent med koret, og fikk mine beste venner, mimrer en nostalgisk Hans Christian. Siden den gang har han også tatt på seg rollen som leder, kabaretsjef, dirigent, og ikke minst midtsidepike for korets interne magasin. Hans Christian forteller også om turer sammen med de andre koristene til eksotiske steder som Tromsø, Trondhjem og Krakow i det store utland. Selv etter fem år har han ikke gått lei, og kjærligheten han har for koret lyser av han. 

UKEskuespiller og Å(s)-kjendis 

Kabaret-suksessen økte bare Hans Christians engasjement, og han ble UKEskuespiller i 2016, inspirert av tidligere medkorister som hadde tredd inn i rollen før. – Det føltes riktig, bekrefter Hans Christian. Men han har og en ydmyk side. – Det er ikke så viktig at studentene husker meg på scenen, mine toner eller roller. Det er ikke så viktig at de husker UKErevyen, eller UKA i det hele tatt. Men dersom det kan bidra til at noen kan se tilbake på en god studietid, så har jeg gjort jobben min. 

Hans Christian er fremdeles midtpunktet i enhver forsamling, om det er på scenen som UKEskuespiller, sanger, konferansier, eller til hverdags. Studenten blir sjeldent nervøs eller sjenert, og er en tvers igjennom inkluderende type. Han ble kåret til årets fadder på ILP i 2014, sammen med Malene Øien. – Det var stas! Jeg liker å ta vare på nye studenter, jeg liker gnisten. Og det er alltid gøy å bidra. Blinkende UKA-medaljer fra ‘14, ‘16 og ‘18 viser til dette. 

Åpner seg opp om husmann-fortiden 

Gnisten som Hans Christian omtaler, mistet han aldri selv. Han synger nå i Studentstorbandet i tillegg til NGA, og ble nettopp ferdig som husmann. Der var under julen 2017 at han bestemte seg for å tre inn i de nye vervene. – Jeg bestemte meg for å ta et ekstra år, og det ble full guffe! 

To.Sjampis.HC_Tord.Andersen (20).jpg

Som husmann kjenner Hans Christian studentsamfunnet bedre enn de fleste, og han viser meg med glede det verste stedet på Samfunnet en kan ha sex, og peker ut at N-ene i «Johanne’s» er opp ned! Ikke bare har karen et glimt i øyet, han har også et øye for detaljer. Hans Christian beskriver husmann-hyblene som «shit,» og «mer shit.» Han var heldig, og fikk tildelt den «beste» i et helt år. Hans Christian tok da saken i egne hender, og renoverte hele hybelen. – Jeg reiv, fiksa og malte, og gjorde det til mitt eget! 

Hans Christian innrømmer at året som husmann var hektisk til tider, men de travle dagene var aldri et stort problem, det var derimot de travle nettene. – Besøk må gjennom kontorinngangen, og det betyr basically kroppsvisitering, ler han. Nei, å snike noen inn på husmannshybelen er ikke lett, men en rampete Hans Christian innrømmer at han har prøvd. En hybel har da vindu i tillegg til dører! 

-Det er så mange som vil bli kjent med hele deg! 

Hans Christian er for øyeblikket singel, og trives med det. – Jeg er glad i å flørte, forteller han med et glimt i øyet. – Og flink til det også. Han har ikke noen utkårede for øyeblikket, men har gjort seg noen tanker om sin fremtidige kjæreste. – Partneren min har nok studert, og vært en del av kormiljøet. Jeg har jaktet etter en mann på korhelger, men ikke funnet noen enda. Jeg antar at han er yngre, og ikke har begynt enda. 

Hans Christian var ikke åpen rundt sex og seksualitet før russetiden, og men er åpen om det nå i Ås. – Jeg har aldri møtt noen mostand rundt legningen min her. Men det å være skeiv synes jeg har vært vanskelig. Mine nærmeste her på Ås synes det er rart å forestille seg at jeg noen gang ikke har vært glad i meg selv, men det er sannheten. Jeg var et bra mobbeoffer, og lengter ikke tilbake til puberteten. Men den bagasjen lot jeg være igjen i Stavanger da jeg flyttet til Ås. Hvis noen leser dette intervjuet, og kjenner seg igjen, vil jeg bare fortelle at det blir bedre. Ikke hold tilbake deg sjøl, det er så mange som vil bli kjent med hele deg. Og selv om du føler deg for gammel til å slite med seksualitet, så er det helt OK. Jeg har ikke funnet ut av det! Ikke vær redd for å være deg selv. Omgå deg med folk som liker deg for den du er, og ikke ta vare på eller bry deg om de som synes du er for mye. 

Handy & romantisk 

Når Hans Christian ikke er opptatt med frivillig engasjement eller skole, liker han å skru på biler. – Jeg har hatt fem biler siden jeg begynte å studere på Ås! Han kjører for øyeblikket en Audi, men det er nok den tidligere bobilen som har satt størst kjørespor på Ås. Bobilen ble reddet fra en skraphaug i Rogaland, og han brukte den påfølgende høsten og julen på å få den i stand. Rundt påsketider kom den endelig på plass på Ås, og sommeren gikk til en storslagen Europaturné. En hemmelighetsfull Hans Christian sparer på detaljene om hva som har skjedd i bobilen, men innrømmer at den har rommet flere romantiske stunder. – Ja, jeg er jo romantisk. 

To.Sjampis.HC_Tord.Andersen (23).jpg

Bekrefter ryktene: –  Det er en ensidig kjærlighet. 

For øyeblikket bor ikke Hans Christian på Samfunnet, i bobil eller i Verket, hvor han arrangerte sine storslagne Halloweenfester, men på Bohemen. – Ja, jeg er skaplærke! Han innrømmer endelig det vi allerede vet, og legger til at han har flere gode venner i Lærken, og kan alle sangene. Men han hinter også til trøbbel i paradis. – Kjærligheten føles litt ensidig til tider. Men jeg vet de er gode som gull innerst inne. 

Som boende på Bohemen, får Hans Christian med det meste som skjer, inkludert øvinger – Jeg var på stemmeøving med guttene hjemme en gang. Det var … interessant. Jeg er glad jeg synger i NGA.  

Når jeg spør om han noen gang føler seg utslitt, kommer svaret kjapt. – Utslitt? Selvsagt! Jeg går en veldig travel studielinje! Fokuset skifter øyeblikkelig fra frivillige engasjement til studier, tanken om at det å være en bidragsyter kan være slitsomt er ikke tenkt en gang. Og det oppsummerer på mange måter Hans Christian godt, han liker å gi, og byr gjerne på seg selv. Ikke minst så brenner han for alt han gjør, og gjør det alltid med et smil rundt munnen.