Ans.Red.

Når nøttene blir mange

Ans.Red.
Når nøttene blir mange

Når nøttene blir mange 

Studentinitiativet Eik idéverksted startet som en enslig eikenøtt i 2014, men har i dag vokst til Eik Lab: et stort tre der stadig nye idéer vokser fram. Selv om det er et sted der mange kloke hoder jobber med avanserte prosjekter understreker studentinnovasjonskoordinator, Ulrikke Lien, at Eik Lab er åpent for alle – så lenge interessen er der.  

Journalist: Arthur Devold

Fotograf: Margreta Brunborg

DSC_4673.jpg

«Noe av det første jeg gjorde var faktisk å designe partylys». Jeg står sammen med maskinstudentene Aleksander Eriksen og Patrick Bickenbach i produksjonshallen til Eik Lab. Det var Aleksanders første år ved NMBU da han og en kompis fant ut at kollektivet trengte partylys. Han kunne ikke designe elektronikk fra før, men fikk muligheten gjennom Eik. Aleksander lærte noe nytt, og kollektivet fikk et nytt preg.  

Prosjektet som Aleksander og Patrick arbeider med i dag er en bikube med innebygde sensorer. Den skal måle klimaet i bikuben og gi informasjon om når birøkteren må se til biene. Det er tydelig at gutta har kommet langt forbi partylys-stadiet. Tre år er gått siden Aleksander var med på sitt første prosjekt hos Eik. «Det var før workshopene», sier han med et smil og viser dermed til det store løftet Eik Lab har fått.  

 
Aleksander Eriksen og Patrick Bickenbach studerer Maskin, prosess- og produktutvikling

Aleksander Eriksen og Patrick Bickenbach studerer Maskin, prosess- og produktutvikling

 

Fra forening til faglig senter 

Det som startet som et studentinitiativ er nemlig blitt et velrennomert senter med kudos i næringslivet og egne lokaler i TF-kvartalet. Her kan man ta med seg en idé og få hjelp til å realisere den. Eventuelt kan man komme på workshop og lære laserkutting, programmering av elektronikk, maskinlæring, web-programmering og 3D-printing.  

Ulrikke viser fram et enkelt sett for nybegynnere. Hun forteller at kunnskap innenfor disse områdene kommer godt med selv om det ikke er det man ender opp med å jobbe med. Det at man «lærer språket», slik at man forstår hva for eksempel «dårlig treningsdata til maskinlæringsalgoritmen» betyr, gjør det lettere å samarbeide med folk som jobber med andre ting enn en selv.  

 
Studentinnovasjonskoordinator Ulrikke Lien på Eik Lab er også gründer med selskapet Sensorita

Studentinnovasjonskoordinator Ulrikke Lien på Eik Lab er også gründer med selskapet Sensorita

 

Samarbeid virker i det hele tatt som noe av det beste med Eik lab. I den korte tiden jeg er innom går folk inn og ut for å diskutere med hverandre. Det er nok slik prosessen fra idé til virkelighet ser ut. Ulrikke forteller at prosessen starter med en tanke – en liten eikenøtt – og kan utvikle seg til noe stort.  

Men det tar tid før nøtten har vokst til et tre som er så stort at samfunnet kan høste av det. Når idéen er ferdigutviklet, er ofte neste steg å få solgt den. Derfor er det flere bidragsytere fra Handelshøyskolen ved NMBU som hjelper utviklerne med å få realisert prosjektene fullt ut. Dette er altså et fantastisk sted for læring, også for HH-studenter. 

3D-printer i aksjon

3D-printer i aksjon

Laserkutter i aksjon

Laserkutter i aksjon

Med så mye samlet kompetanse og kreativitet er det ikke rart at Eik lab og tidligere Eik idéverksted kan vise til flere suksesshistorier. Eik lab er veien til spennende jobb for mange. Aleksander har for eksempel eget firma som heter Njord Technologies. Jeg treffer også Astrid Moum og får høre at Eik lab var inngangsdøren til MHTech, der hun for øyeblikket jobber med et prosjekt om mulige energiløsninger i Vestfold og Telemark. Ulrikke er med-gründer i selskapet Sensorita som utvikler sensorer i forbindelse med avfallshåndtering. Sensorene bidrar til å kutte CO2-utslipp ved å hindre at halvfulle søppelkasser hentes og håndteres som om de var fulle.  

Det er mange som går rundt med slike idéer som de med større eller mindre grad av alvor mener burde realiseres. «Tenk om», «det burde vært en greie» og «jeg skulle ønske det fantes» er noe vi ofte hører oss selv eller andre si. Å bli med på workshop og prosjekter i Eik lab kan være nøkkelen til å gjøre ordene til virkelighet.  

 
Du finner Eik Lab på baksiden av TF-1!

Du finner Eik Lab på baksiden av TF-1!