Ans.Red.

Semesterstrukturen er under vurdering – Hva står på spill?

Ans.Red.
Semesterstrukturen er under vurdering – Hva står på spill?

Semesterstrukturen er under vurdering

– Hva står på spill? 

I 2019 startet arbeidet med å vurdere om NMBU skal endre semesterstrukturen, og nå har du mulighet til å komme med innspill. Endringene som foreslås er hovedsakelig å dele inn året i like lange blokker. Noe som betyr kortere undervisningsperioder. Dette er gjort med hensikt å effektivisere administrasjonsarbeid, forbedre læringsutbytte og øke studenttrivsel. På den andre siden er mange bekymret for hva som kan skje med studentenes psykiske helse og studentfrivilligheten om vi får hyppigere eksamensperioder.  

Journalist: Nora Helgeland

Illustratør: Anne Trætteberg Reitan

 
Tuntreet.png
 

Transformasjon av utdanning 

I sammenheng med transformasjon av utdanningen har NMBU utviklet to delprosjekter; Delprosjekt semesterstruktur og Delprosjekt timeplanstruktur. I Delprosjekt semesterstruktur vurderes tre modeller opp mot ulike kriterier. Den første modellen, er dagens modell og går ut på at NMBU skal fortsette med å ha to semestre og tre blokker. Den andre modellen går ut på å dele opp hvert halvår inn i to blokker, og ha to emner med 7,5 studiepoeng i hver blokk. Her er det mulig å ha emner i multiplum av 7,5 som kan gå over flere blokker. Det siste forslaget kalles Europamodellen, og går ut på å dele året inn i seks blokker med ti studiepoeng i hver blokk. Her er det også mulig for tipoengsfag å gå over flere blokker, mens fempoengsfag kun kan gå over en blokk. I høringsdokumentet vurderes det blant annet hvor godt disse modellene legger til rette for kortere undervisningsperioder, men også fleksibilitet til å kunne ha lengre undervisningsperioder.  

 

UKA 

En av grunnene til at mange studenter velger NMBU, er på grunn av det unike studentmiljøet. Få steder har like stort studentengasjement som Ås, og gjennom årene er det ikke grenser hvor hva vi har fått til gjennom frivillighet.  

UKEsjef Jørgen Bonden tror ikke like mange er villige til å engasjere seg om vi får hyppigere eksamensperioder: «For UKA i Ås sin del vil ny semesterstruktur påvirke oss ganske mye. Vi har godt over 1000 frivillige som legger ned en enorm innsats i en allerede intensiv oktober. Skal den nye strukturen blant annet føre til en eksamen like før, under eller like etter UKA i Ås, tror vi det kommer til å føre til at færre ønsker å legge inn den innsatsen som skal til for studentenes desidert største høydepunkt! Vi vil nok også få færre besøkende og treffe et mindre publikum, noe som vi tror er negativt for Studentsamfunnet sin del og den sosiale tilstanden til studentmassen! Det er tross alt dette som gjør Ås til et så bra studentmiljø, og det vil på sikt skade studentmiljøets gode rykte og engasjement.» 

 

Økt studiekvalitet 

Ulrik Meisner er seniorrådgiver og jobber i studieavdelingen ved NMBU. Han er også med i prosjektgruppa som har utarbeidet høringsdokumentet som har vurdert de tre modellene. «Det er et ønske om å øke studiekvaliteten på studiene våre som er bakgrunnen for prosjektet,» kommenterer Ulrik Meisner. En del av arbeidet er også en pedagogisk vurdering hvor det konkluderes med at fleksibilitet er svært viktig, slik at strukturen kan tilpasses hvert enkelt emne. Videre vurderes det at en kombinasjon av langvarig og kortvarig prosjektbasert læring samt at tverrfaglighet er viktig. Noe Meisner mener Europamodellen legger til rette for.  «Derimot indikere den foreløpige vurdering at små modningsfag kan være en utfordring ved Europamodellen siden det ikke er mulig å fordele fempoengsfag over flere blokker.» sier Ulrik Meisner. 

 

Et utrydningstruet studentsamfunn? 

Lederen av Studentsamfunnet i Ås Hedda Mejlænder Larsen er på den andre siden bekymret for hvordan en ny semesterstruktur kan påvirke Samfunnet. «Jeg har lest igjennom den pedagogiske vurderingen og sett på de parameterne som universitetet har satt opp i høringsdokumentet, og det som går i igjen er at parametere for hvordan disse planene vil påvirke det psykososiale miljøet blant studentene og studentfrivilligheten ikke blir inkludert. Dette er veldig viktige parametere for studentenes trivsel under studietiden og at de ikke blir satt som vurderingskriterier synes jeg er veldig useriøst av universitetet. I sin promotering for NMBU som studiested er universitetet veldig glad i å promotere med det gode studentmiljøet på Ås. Et studentmiljø som i hovedsak er bygget opp av frivillighet og engasjement blant studentene både på Studentsamfunnet og i foreningslivet. Slik jeg ser det så vil begge forslagene for ny semesterstruktur som deler semesteret i to eller tre være veldig skadelig for det psykososiale miljøet og studentfrivilligeten. Disse to modellene vil medføre hyppigere eksamensperioder som vil medføre økt stress blant studentmassen som da vil føle på større press for å tilbringe mer tid på skolebenken og dermed minke antallet som ønsker og er villige til å jobbe frivillige. Studentsamfunnet er fullstendig driftet på frivillighet og er helt avhengig av at det er studenter som ønsker å jobbe der for å kunne gi et godt tilbud til hele studentmassen. For å kunne beholde det gode studentmiljøet så er vi avhengige av at vi fortsetter å ha Studentsamfunnet som samlingssted slik jeg ser det så er det beste alternativet for å bevare dette er å beholde den semestermodellen vi har i dag.» 

Både AU og Ulrik Meisner understreker at kriteriene også kan endres, og vil gjerne ha innspill. Psykisk helse og bevaring av studentfrivilligheten er noe AU jobber for å få inkludert i høringsdokumentet. AU påpeker også at en ny timeplanstruktur er under utredning. Det vil bli mer forutsigbarhet i form av at det kan bli mulig å planlegge flere år frem i tid. En skal med andre ord ikke presse dagens timeplan og emnestruktur inn i seks semestre.  

 

Administrasjonskostnad 

Ifølge AU er det nesten umulig å få timeplanen til å gå opp med dagens modell. En endring i semesterstruktur kan føre til et mindre administrasjonsbehov. Noe som gjør at ansatte kan bruke mer tid på andre ting. For eksempel at studieveiledere kan bruke mer tid på studentene. «I prosjektgruppens foreløpige vurdering fremgår det ikke at administrasjonskostnadene vil bli redusert» utrykker derimot Ulrik Meisner. 

Dette er en veldig viktig sak for AU, og nå jobber de for å få en tydelig studentstemme inn i arbeidet. Frem mot 1.november skal alle utvalg, studentråd, og fakulteter ta stilling til hva de mener om de ulike modellene. Frem til 1.november har derfor alle mulighet til å komme med innspill og være med på å definere hva som skal være viktig for studentene i denne prosessen.

Nå har du muligheten til å få frem dine meninger! Det kan du gjøre ved å dra på studentting, sende mail til studenttinget@nmbu.no eller komme innom AU kontoret på Ur.  


Tuntreet vil høre hva du synes om den nye semesterstrukturen. Delta i spørreundersøkelsen vår ved å scann QR koden under:

Semesterstruktur undersøkelse QR.png

Dersom du har mer på hjertet send oss gjerne et leserinnleg til tuntreet@samfunnetiaas.no