Ans.Red.

Studentdemokratiet

Ans.Red.
Studentdemokratiet

Studentdemokratiet

Stortingsvalget 2021 er vel overstått, og forhåpentligvis har de fleste brukt stemmen sin og bidratt med det de kan. Det er fire år til neste gang man kan være med på å påvirke demokratiet i hele landet, men som student kan du påvirke studentdemokratiet hver dag!

Journalist: Guro Størdal

Illustratør: Pauline Hovland


Angår alle

Det er mye å sette seg inn som student, i tillegg til fag. Lag, foreninger og organisasjoner slåss om oppmerksomheten, og alle påstår at de er like viktige og artige. Men en ting påvirker allestudenter, hver dag: Studentdemokratiet. Det påvirker alt fra hvordan semesteret er oppbygd, til hvilken mat som blir tilbudt i kantinene. Det er her man påvirker studenthverdagen.

Som student skal du bli hørt

Er det noe du er misfornøyd med eller har enbedre løsning på, eller har du kanskje en helt ny idé? Som student skal det du har å si bli hørt. Det finnes mange veier og arenaer å ta opp forskjellige saker på, men den næreste og mest direkte er å ta det opp med klasserepresentanten din. Alle klasser skal ha en klasserepresentant, eller tillitsvalgt som det også kalles, som skal arrangere klassemøter. Her tar man opp saker og ønsker og kan diskutere dem i fellesskap. Du kan også gå direkte til klasserepresentanten.

Studentrådet –kjernen på fakultetsnivå

Klasserepresentanten skal deretter møte på studentrådet. På studentrådet møter alle linjer og klasser på ditt fakultet, samt leder og nesteleder, studenttingsrepresentanter og flere verv som sitter i styrer på fakultetsnivå. Det er også åpent for hvemsom helst andre ved fakultetet å møte. Her kan du også dele din mening! Det diskuteres saker tatt med fra klasserepresentanter og verv, og saker som studentrådet har fått med fra studenttinget. Vervenei studentrådet velges på Allmøtet. Dette er en gang i semesteret, og gir unike muligheter til å være med på å påvirke spesifikt inn mot forskjellige områder ved fakultetet. Man kan være med å evaluere forelesere, bestemme hvem som blir ansatt, eller hvilken forskning man skal jobbe med.

 
st.png
 

Studenttinget – kjernen for universitetet

Studenttinget er hvor alle fakultetene møtes. Hvor mange studenttingrepresentanter hvertfakultet har kommer an på størrelsen til fakultetet. Litt som antall mandater hvert valgdistrikt sender til Stortinget. Til sammen er det 25 representanter, og det er disse som har stemmerett underStudentting. Studentting avholdes tre ganger i semesteret, i tillegg til at det avholdes et konstituerende studentting på slutten av høstsemesteret.

For det er også mange verv og utvalg på universitetsnivå som skal ha studentrepresentanter. Her er det LMU, forskningsutvalg, klagenemd, sentral opptakskomite med flere. Disse har referatplikt til Studenttinget, og skal også møte. Ønsker du innsikt i disse kan du finne sakspapirer på studentdemokratiet.no, eller på NMBU sine hjemmesider.

Alle studenter er også velkomne til å møte på Studentting og sitte som «bakbenk». Bakbenk vil si at man kan delta i diskusjoner og fremme sine idéer, men man er der helt frivillig, og har ikke stemmerett. Ønsker man å fremme en spesifikk sak kan man også gjøre dette, og Studenttinget vil da først diskutere, og etter hvert stemme over vedtak.

 
Tillitsvalgte i Studenttinget. Fra høstseiminar høsten 2021. Foto: Studenttingets facebookside

Tillitsvalgte i Studenttinget. Fra høstseiminar høsten 2021. Foto: Studenttingets facebookside

 

Arbeidsutvalget – AU

Studenttinget ledes av AU (Studenttingets Arbeidsutvalg). Dette er tre valgte studenter, som har dette som fulltidsjobb. De velges ved urnevalg på våren, én leder og to øvrige medlemmer. De arrangerer og leder Studenttinget, og sitter i flere utvalg og styrer. Når for eksempel media skal kontakte studentene er det som regel leder av AU som uttaler seg på vegne av studentene. De har kontor i Ur, og tar gjerne imot innspill og slår av en prat med de som har noe å ta opp.

 
f670bf_9e22766a63664d45b720a2313eb1f667~mv2.png
 

Men hva er da linje-og fakultetsforeninger?

Noe som er viktig å skille på er stuedentdemokratiet, og sosiale studentforeninger. Linjer og fakulteter har i tillegg til studentrådet ofte linje-og fakultetsforeninger. Disse er ansvarlige for den sosiale og delvis akademiske delen av studielivet. De arrangerer utflukter, bedriftspresentasjoner, filmkvelder, grilling og så videre. Disse er også viktige å engasjere seg i, men er det noe som angår studiehverdagen er det studentdemokratiet man skal henvende seg til.

Begynn et sted

Man må ikke ha store verv og sterke meninger for å delta i studentdemokratiet. Det er åpent for alle,og det viktigste man kan gjøre er å møte på klassemøter og studentråd, og høre på de sakene som er aktuelle. Har du en mening, ikke vær redd for å si ifra! Alle begynner et sted. Hvis ingen engasjerer seg, kan store beslutninger bli tatt uten at studentene er klar over det, eller at deres mening ikke blir hørt.


Har du en sak du vil ta opp, og er usikker på hvordan du skal gå frem? Følg den lille studentbien til neste side, og se de forskjellige veiene du kan gå! Her kan du også lese kort om de forskjellige vervene i Studentdemokratiet.

 
TT07_Studentdemokratioversikt.jpg