Ans.Red.

To Brune med Thomas Reime Berthelsen: "Prøv alt"

Ans.Red.
To Brune med Thomas Reime Berthelsen: "Prøv alt"

To Brune med Thomas Reime Berthelsen 

“Prøv alt. Går man på veggen, så vet man hvor den er.” 

Har du bodd på Pentagon har du sikkert sett denne Staverningen spankulere til og fra Palisaden. Du har i hvert fall sett hen hvis du har vært innom Økolaget og Gay på Landet; to foreninger hen har frontet i mange år. Vi finner Thomas ved et telt på kanten av golfbanen ved Dyrløkke.  

Journalist: Benjamin Alexander Faulkner

Fotograf: Åsne Sørlie-Nordnes

inngrepsfri, norsk, natur (8).jpg

Ostesopp 
«Kokekaffe er helt amazing,» sier hen, lent over primusen. Vi har funnet oss et fredelig tjern. Ender leker blant sivet, og kaffen deles søskenlig. Thomas studerer matvitenskap for å kunne hjelpe til med å mette flere mennesker. Opprinnelig var hen mest interessert i rettferdig deling av mat, men slik lære om distribusjon og organisering finnes det lite av på matvitenskap. Thomas var ikke så opptatt av kjemi i begynnelsen, men det har heldigvis endret seg. Nå vil hen jobbe med å lage produkter som er bra for miljøet. «Sånn som vegetarpostei, som er godt,» tillegger hen. Hen vil også utvikle bedre plantebaserte produkter,  som for eksempel mer «ostete» veganske ostealternativ som virkelig kan måle seg med meieriostene. Oster som «ikke bare er en blokk med materiale». Hen forteller entusiastisk om et forsøk i USA hvor forskere injiserer gjærceller i sopp med gener fra kyr i et forsøk på å kunne høste alt melk består av, fra protein til fett.  

lesestund.jpg
pakking av telt (5).jpg

Naturens lærdom 
Etter hvert flytter vi oss inn i teltet. Det er spartansk innredet, men gir oss ly fra brisen. Et godt sted å diskutere naturens pedagogiske kvaliteter. «Jeg tror det er bra at vi ikke har det bra hele tiden. Jeg hater hedonisme. Det er det verste jeg veit.» Vår livsstil har distansert oss fullstendig fra vår biologi. Vi sliter med konsentrasjon. Misbruk av teknologi er mye av årsaken. Gå ut i skauen med et telt og bare vær der. I tre dager. I tre uker. «Man trenger ikke kjøpe alt av fancy turutstyr. Du kommer nok til å overleve, uansett hva som skjer.» Thomas krever bare én ting av deg: ha med bæsjespaden. Ikke etterlat toalettpapir i naturen. Ta det med hjem, for det brytes ikke ned så fort.  

Mening med livet 
Thomas synes filosofi er viktig for et godt liv. «Jeg hater det. Men jeg tror det er viktig,» sier hen. «Hvis det er en mening med livet, så kan det jo hende jeg finner ut av det. Kanskje når jeg er åtti.» Thomas ser det slik at hen er her på grunn av biologi, og hen har fri vilje. Men livet er peilet inn i noen retninger. Hen avviser blankt doktriner, og synes det er veldig bastant av forskningsstudenter å ikke tro på muligheten om en gud, særskilt når det er så mange ting det ikke går an å forklare. «Man kan forklare at atomer er satt sammen av kvarker, og sikkert hva kvarker er, men hvor ender det?» 

bsjespaden-2-ConvertImage.jpg
Der Wanderer über dem Nebelmeer - Caspar David Friedrich eller Soria Moria slott - Theodor Kittelsen (4).jpg

Fra metafysikk til sosialfilosofi 
Thomas dykker gjerne inn i metafysikk. «Tid, synes jeg er veldig irriterende,» forteller hen. «Ting er bygd opp av molekyler, lys går i bølger, men det er også partikler. Man kan forklare mange ting, men hva er tid? Den kan forandres, gå fortere eller saktere i henhold til relativitetsteorien. Men hva er det? Jeg hater at jeg ikke vet, egentlig.» Ellers erkjenner Thomas at hen har lagt metafysikk i skuffen og heller omfavnet sosialfilosofiens verden. Den er mer konkret og løsningsorientert. Noe som er laget av mennesket kan også løses av mennesket.  

Kjønnsproblematikk 
«Konseptet kjønn har jeg ikke noe tid til,» sier hen avvisende. Som et belest menneske innenfor skeiv teori har hen reflektert mye over hvordan denne bevegelsen har utviklet seg. «Slik jeg opplever det har mye skeiv dialog gått fra å være veldig åpen og generell til mer spesifikk. Det brukes mye absolutter, både for kjønn og seksualitet, i et spekter som for mange er relativt flytende. Jeg har møtt mang en person som nylig har funnet ut at de kanskje ikke er cis og/eller hetero og føler at de har mistet tilhørighet til mye av identiteten sin uten ennå ha funnet en ny, da det er så mange å velge mellom. Jeg er veldig glad for at det har blitt vanligere å bruke disse begrepene, og vil samtidig slå et slag for at det fortsatt er fullt mulig å kalle seg «skeiv» og være fornøyd med det, både for kjønn og seksualitet. Samtidig er det viktig å huske at ikke bare de skeive menneskene er forskjellig, men likeså er deres opplevelser. For eksempel blir mye hatkriminalitet rettet mot spesifikke grupper, og det ville vært helt feil å overkjøre noen andres opplevelser uansett.» 

 
teltprat (3).jpg
 

Prøv alt 
Avslutningsvis spør jeg Thomas om tips til nye studenter på Ås. Hen kontemplerer spørsmålet dypt før hen omsider svarer: «Den klassiske er: prøv alt. Går man på veggen, så vet man i hvert fall hvor den er. Og prøv å ikke gjøre noen ting. Prøv å ikke ha sex. Å ikke ha et kjønn.» Videre legger hen vekt på viktigheten av å redusere deg selv, og skape deg selv på nytt igjen. Vær bevisst på hvem du velger å være. «Og ha en god fadderuke,» ler hen.  


Kjønnsnøytralitet  
Nettnøytralitet  
I all konflikt nøytral  
En verden snart igjen føydal  
Vi sørger over biblioteket i Alexandria  
Og bomber alle bøker skrevet i fremmed retning  
Bezos kjøper opp det norske biblioteket  
Individualistens phallus puler samfunnet  
Han er borte før du våkner 


Hilsener til Thomas

242767578_181420367454139_5672816254732586410_n.jpg
242799203_215490670572274_2641695575684238939_n.jpg
242715765_419646719596738_3915490912038706254_n.jpg

 Kjære Thomas! 

Vi i Mummihuset ønsker å takke deg for årene vi har fått med deg som samboer. Du har servert oss latter, glede, sær kultur og skingrende pipelyder fra ymse halvt fungerende hvitevarer. 

Beskrivende historier florerer det av rundt kjøkkenbordet på verket 2, men vi er alle enige om at de færreste egner seg for Tuntreets (faktisk godt tolerante) lesere. Avgjørelsen står som en god beskrivelse alene. 

Du en behagelig samtalepartner, og en kaffe med deg kan redde en uke. Derfor var det med tungt hjerte vi vinket farvel til flyttelasset ditt da du bestemte deg for å flytte. Dog sjokket var stort, har vi innsett at du ikke er tapt for godt. Du er fortsatt en naturlig del av den store gjengen vår, og hjertelig velkommen inn i vår lune hule når tid som helst.  

xoxoxo 

IMG_1047.JPG
IMG_2950.JPG
IMG_9442.JPG

Kjære Thomas! Helt siden vi møtte deg på nasj din aller første kveld i Ås i 2017, har du vært en konstant kilde til god stemning. Vi har fått se deg bli en fullkommen versjon av deg selv. Utadvendtheten din kan imponere hvem som helst og du er en fascinerende kombinasjon av kjempesmart (!!) og utrolig kaotisk. Det ene øyeblikket ser du mystisk ut mens du hører på jazz med en bok i hånda, i det neste blir du hentet av Røde Kors før du i det hele tatt har kommet deg inn på Samfunnet. Å være venn med deg er aldri kjedelig. 

Energien og pådrivet ditt er enormt, enten det gjelder ost, nasj, dikt, lokale arrangementer, blokkfløyte, å kle av deg eller å lete igjennom hver søppelcontainer du kommer over. Vi er kjempeheldige som har blitt så gode venner med deg<3 En mer sexy person skal man lete LENGE etter. 

Masse klemmer fra Marie og Linnea 

Picture2.jpg
Picture3.jpg
Picture5.jpg

Thomas o Thomas.  

Du er som en stor cowboy-emoji, passende i alt for mange situasjoner, men ingen vet egentlig hva den betyr. Med dine «hey baby» og «babycakes» kunne man nesten tro du var litt cowboy også?  

Vårt vennskap blomstret opp av søppel, og for et søppel det var. Vi har verdt igjennom så mye, alt fra eldorado på Rema 1000 til å leke gjemsel med Securitas.  

Som ugress har vårt vennskap klamret seg fast og forsvinner ikke det med det første. Her må det til sterkere saker enn Roundup for å bryte oss opp. Eventuelt kan nyttedyr fungere.  

Du er hodet til min mannekeng, du lyser opp og serverer søppelvin. Kledd som en herremann, men også som en dronning. Av og til kun i truse.  

Gleder meg til å vitne de promiskuøses høst.  

Trashy hilsener fra din dyslektiker.