Studenter i forskning

Studenter i forskning
-Har du lyst til å bidra i et forskningsprosjekt og få studiepoeng for det?
Våren 2025 startet NMBU opp et helt nytt pilotprosjekt, kjent som Studenter i forskning (SIF). Dette er en gylden mulighet for studenter å få en smakebit av forskning tidlig i studieløpet, før en eventuell bachelor- og masteroppgave. Prosjektet er åpent for alle studenter på alle løp og år. AU medlem Ingeli Mortensen er prosjektleder for SIF og Tuntréet tok en prat med henne.
Journalist: Jardar Nikan Alaei
Fotograf: Thale Jensen Hevrøy
Studenter i forskning (SIF) er et pilotprosjekt i 2025 med mål om å øke studentinvolveringen i forskning, ved at studentene kan søke på om å delta i et forskningsprosjekt og få studiepoeng. Fram til nå har det allerede blitt gjennomført en del studentinvolvert forskning, men tanken bak SIF er å “utvikle et system som er tilgjengelig for alle studenter slik at de kan få mulighet til å delta i forskningsprosjekter og få erfaring med forskning før en eventuell bachelor/masteroppgave”, forteller Mortensen. Tanken er at SIF skal bli et fast tilbud for studentene, enten som et eget emne eller som et eget spesialpensum.
Dannelsen av SIF
Da vi spurte om hvordan SIF oppsto svarer Mortensen at “konseptet rundt Studenter i forskning ble initiert av den tidligere forskningsansvarlige i AU. Det var et ønske om å involvere studentene mer i forskning og ideen ble tatt opp i Forskningsutvalget”. Da Mortensen startet sin rolle i AU jobbet hun med å videreutvikle SIF sammen med en arbeidsgruppe bestående av ansatte fra forskningsavdelingen, studieavdelingen og kommunikasjonsavdelingen på NMBU, “Vi har siden i høst utviklet prosjektet og fått på plass et rammeverk, et system og en plattform”.
Da konseptet ‘Studenter i forskning’ først ble tatt opp blant forskerne ved NMBU var det flere som var skeptiske til at et slikt prosjekt kunne gjennomføres. “Da vi fikk nedsatt en arbeidsgruppe og utarbeidet en konkret plan var det mye positivitet blant ledelsen og ansatte”. Under startfasen av pilotprosjektet forteller Mortensen at de valgte å involvere studenter og andre ansatte, og dette ga verdifulle innspill og ideer som har bidratt til å forme gjennomføringen av prosjektet.
Interesserte forskere spiller en viktig rolle for gjennomføringen av pilotprosjektet. Vi spurte om rekrutteringsprosessen og Mortensen kunne fortelle at “Vi har involvert forskerne mye. Vi har invitert til workshop for idemyldring, og vi har involvert Forskningsutvalget sentralt”. Ved å involvere interesserte forskere fikk de gode innspill på hvordan prosjektet kan bli gjennomført best for både studenten og forskeren. “Da vi sendte ut et interesseskjema før jul hadde jeg ikke forventet så mange interesserte til pilotprosjektet 2025. Det var over 40 forskere fra alle fakultetene, så da viste det seg at det er stor interesse for dette her».
Oppbygningen til SIF
Arbeidsgruppen for SIF har utarbeidet egne læringsmål basert på graden man tar og studiepoeng som tas gjennom spesialpensumet. Det har blitt opprettet SIF-spesialpensum for bachelorgrad-nivå på 5 og 10 studiepoeng og på mastergrad-nivå på 5 og 10 studiepoeng. Felles for alle SIF-spesialpensumene er at de skal forholde seg til læringsmålene som er oppgitt på NMBU sin nettside:
Studentene får praktisk erfaring med forskning som arbeidsmetode og prosess.
Studentene skal i løpet av spesialpensumet være innom to eller flere trinn i forskningsprosessen inkludert relevante metoder og verktøy.
Studentene tilegner seg relevante faglige kunnskaper og ferdigheter.
Gjennom å delta i forskning, utvikler studentene forståelse for forskningens egenart og forskningens bidrag i samfunnet.
Søknadsprosessen
Søknadsprosessen starter med at man finner et prosjekt som man er interessert i via en plattform som er utviklet. Etter å sjekke om prosjektet og tidsplanen passer for seg, går man over til å skrive en søknad til den ansvarlige forskeren/underviseren. Søknaden skal inneholde en karakterutskrift og et motivasjonsbrev på maks en side. Mortensen legger til at det ikke er noen spesifikke krav for å søke, men understreker at det er forskeren som selv bestemmer hvem de ønsker å ta opp basert på søknadene. Etter innsendt søknad vil studentene bli kontaktet av forskeren og får beskjed om de er tatt opp eller ikke. Det er opp til forskeren selv om de ønsker en intervjuprosess i tillegg.
Spesialpensum og vurderingsform
SIF spesialpensum gir studenten mulighet til å tilpasse egen læring gjennom å inngå en avtale. På NMBU sin nettside står det: “Et spesialpensum er en teoretisk og/eller praktisk arbeidsoppgave som, i nettversjonen av emnebeskrivelser, ikke er spesifisert som et eget emne eller som en del av et emne”. Studenten, sammen med en hovedveileder og en medveileder, kommer sammen og inngår en SIF-spesialpensumavtale på hva pensum, arbeidsmengden, og vurderingsform kommer til å bli. Hovedveileder vil være en fast vitenskapelig ansatt ved NMBU, for eksempel som førsteamanuensis eller professor. En medveileder derimot kan være en postdoktor eller en ph.d.-stipendiat. Videre på siden står det at man kommer til å “arbeide med en eller flere forskere/undervisere, og én av disse vil ha hovedansvaret for å følge opp arbeidet ditt gjennom prosjektperioden og for å gi deg nødvendig støtte og tilbakemelding”.
