Ans.Red.

Rimelig uskeptisk – Skepsisuka på NMBU

Ans.Red.
Rimelig uskeptisk  – Skepsisuka på NMBU

Rimelig uskeptisk

– Skepsisuka på NMBU

Forrige uke var det duket for Skepsisuka, arrangert av Ås Kristelige Studentlag, bedre kjent som bare Laget. Flere arrangementer fant sted mellom 3. og 6. mars, hvor en rød tråd av tro og tvil bandt det hele sammen. Uka gikk tilsynelatende knirkefritt for seg, men hvordan synes Laget selv at det gikk? 

Journalister: Laura Wanvik og Eirik Vistnes
Fotograf: Jonas Lund Hagen


“Det har kommet jevnt over bra med folk, så det virker som vi klarer å vekke litt nysgjerrighet og får folk til å gruble litt da, som er litt tanken med Skepsisuka”, forteller medlem Jarle Systad oss. Ved siden av ham sitter leder Tor Martin Stople, som en kanskje husker som en av tre kristne under “Grill en kristen”, ett av arrangementene i Skepsisuka. 

“Målet vårt er jo ikke nødvendigvis å gi perfekte svar, men å vekke interesse og nysgjerrighet rundt tro i eget liv”, utdyper han. 

Laget teller 80 stykker i sitt manntall. Med Skepsisuka ønsker de å nå fram til både kristen og ikke-kristen, til troende, tvilende og litt usikre studenter. De tok det derfor ikke for gitt at de skulle planlegge for bare Laget-folk, men bød til arrangementer som debatt, historie og utspørringer, med spørsmål som gjaldt likeså teist som ateist. “Vi som har stått på stand merker at folk er jo nysgjerrige og har mange spørsmål. Vi hadde blant annet et whiteboard hvor vi hadde skrevet opp; “Finnes Gud?”, “Finnes han ikke?”, “Er han god?”, “Eller ond?”, og bare det spørsmålet om det finnes noe større enn seg selv fikk folk til å tenke. Og det er jo litt det vi ønsker med Skepsisuka, at folk prøver å tenke litt, og så må man gjøre litt opp hver og en for seg selv egne meninger, det er jo ikke nødvendigvis en fasit”, forteller Jarle. 

Vi i Tuntréet spør dem om fordommer og hvordan Skepsisuka har blitt mottatt av ikke-kristne. Jarle og Tor Martin forteller oss at de bare har hatt positive opplevelser med opplegget hittil. “Vi ønsket bare å skape litt nysgjerrighet – vi har ikke hatt så mye motgang egentlig”, sier Jarle. “Folk er respektfulle, rett og slett. Og det syns jo vi er trivelig, at folk våger å møte oss selv om de kanskje har helt andre meninger selv, så er de i hvert fall åpne for en samtale eller diskusjon”. 

Jarle og Tor Martin estimerer at det kom omtrent like mange utenfra som innenfra Lagets rekker til uka, noe de synes er kult. Vi spør dem videre om det finnes flere ting å være med på, dersom man syntes Skepsisuka var spennende. “Absolutt! Kjerneaktiviteten til Laget går vel litt på torsdagsmøtene våre, der vi samles til undervisning og samtaler om tro – samt sosialt med kaffe og kaker”, svarer Tor Martin. “Og så nå etter Skepsisuka så har vi planlagt noe nytt som vi kaller for 50/50-grupper der målet er at kristne og ikke-kristne skal kunne snakke sammen og diskutere store temaer, og der forhåpentligvis kristne er i mindretall”. 

“Det er jo gitt at noen har lyst til å være med oss på prosjektet da”, tilføyer han. 

Arrangementer 

Apropos tro og tvil – den første dagen av Skepsisuka var det duket for debatt. Christian Lomsdalen fra Human-Etisk Forbund møtte Espen Ottesen fra kristenavisa Dagen for å debattere selve grunnmuren i den kristne troen – Guds eksistens. Dagen etter var det troshistorier i Johannes med Cecilie Marie Røinås og Jon Romuld Håversen, som kom og fortalte om sine veier til kristen tro. Vi har utdypet litt om de to neste arrangementene – Grill en kristen og Er det mulig å tro på oppstandelsen i 2025? – som begge skjedde på samme dag. Etter disse ble Skepsisuka avsluttet med et torsdagsmøte åpent for alle i Bikuben - som Laget sin kjerneaktivitet til vanlig er.  

Grill en kristen 

Tittelen er for så vidt litt misvisende – i salen stod (les: satt) det ikke én, men tre kristne klare for grilling. Ikke med grillspyd, men med svar. «Finnes det fri vilje om Gud er allvitende?» «Hvis Gud er god, hvorfor fødes mennesker inn i fattigdom og lidelse?» «Burde vi ikke feire begravelsen?» «Og hvorfor er vi ikke alle innavlede dersom Adam og Eva er opphavet til alle menneskene på jorda?» Flere av spørsmålene tikket inn som meldinger, andre kom rett fra salen. Trioen tok alle spørsmålene på strak arm og svarte som best de kunne, og alltid sannferdig. Hvis et arrangement kan kalles for selve essensen av hva Skepsisuka skal være om, må det kanskje være Grill en kristen – vel å merke at undertegnede dessverre ikke fikk fulgt debatten mellom kristen og ateist – det er rett og slett en fabelaktig mulighet for nysgjerrige å få svar på det de lurer på om kristendommen, og for kristne å bli spurt og utfordret i sin tro. 

Er det mulig å tro på oppstandelsen i 2025? 

Thor Haavik, kjent fra Farmen og Forræder, kom til Ås for å drøfte om Jesu død og oppstandelse faktisk skjedde slik det står berettet i bibelen. Haavik er selv prest og har skrevet masteroppgave om temaet, hvor han gjennomgår hvorfor han mener de historiske vitnesbyrdene til Jesu korsfestelse, død og ikke minst oppstandelse er historisk troverdige. Bergenseren briljerer med sin formidlingsevne, og framstår som en som har satt seg ordentlig inn i det som blir kalt for “historiens største cold case”, eller en skikkelig god påskekrim som han selv kaller det. Hva har skjedd? Hvem er vitnene? Er de til å stole på? Som i en rettssal legger advokaten fram bevisene og argumenterer for at oppstandelsen er hevet over all rimelig tvil. Thor Haavik har rett nok ingen motpart inne i rettssalen, men ber avsluttende juryen selv lese gjennom bevismaterialet og gjøre sine egne slutninger. 

Dialog, skepsis og åpenhet er verdier som vi titt og ofte glemmer bort – men også verdier vi ikke har råd til å glemme. Debatt og demokrati bygger på dem – det er ingen vits i å drive valgkamp hvis ingen er villige til å snu, og det er meningsløst å stille til Debatten dersom seerne allerede står (les: sitter) fjellstøtt i alle sine standpunkter. Derfor er det flott at Laget går i bresjen for et litt sunnere debattklima, for det gagner faktisk alle involverte parter.