Ans.Red.

To kombucha med Noemi

Ans.Red.
To kombucha med Noemi
 
 

To kombucha med Noemi

Journalister: Marie Tjelta & Li Li Than Winn
Fotograf: Jørgen Berg Yndestad


Som i ethvert To Brune-intervju møter vi Noemi Hanna Lindner på et sted som har betydd mye for henne i hennes tid på Ås: kollektivet. Vi blir invitert inn i en varm og koselig stue fylt med grønne planter, sopp som henger til tørk, og strikka tepper. Et hint av jord henger i lufta fra de nyhøstete grønnsakene som ligger på kjøkkenbenken. Noemi serverer oss pestodipp laget av brennenesle, solsikkefrø og gulrotskudd sammen med nybrygget kombucha, og man kan ikke unngå å føle seg som hjemme.  

Fra Hanna til Noemi 

Da Noemi først kom til Ås tok hun valget om å endre navnet sitt fra Hanna Noemi til Noemi Hanna. “Alle på Ås kjenner meg som Noemi”, forteller hun. Det var et navn hun følte passet henne bedre: “Å komme til Ås startet et nytt kapittel i livet mitt, så da passet det fint å bytte navn”.  Når vi spør hva det var som trakk Noemi til Ås, flirer hun: “Jeg ville komme meg langt unna Tromsø, der jeg er oppvokst” Hun ønsket å studere landskapsarkitektur ved NMBU, men som alle vet blir livet sjelden slik man planlegger det. Studiet var ikke helt for Noemi, og hun byttet derfor over til en bachelor i biologi, ettersom naturen og livet rundt henne er noe hun brenner for. 

Nå tar Noemi en mastergrad i bærekraftige matsystemer ved NMBU, noe som gir mening med tanke på at bærekraftig mat er en av hjertesakene hennes. Hun er en stor tilhenger av å høste sin egen mat, og bruker mye tid på å sanke mat i naturen. Hun er særlig glad i å plukke sopp og bær når disse er i sesong, og trives generelt godt med å være utendørs. Til tross for at hun har stor hage og hele tre drivhus rundt seg, planter hun imidlertid ikke så mye selv. Når det kommer til inneplanter gir hun dem ganske enkelt “vann og håper at de overlever”.  

Å lære av naturen 

Naturen spiller en viktig rolle i Noemis liv. Ikke bare engasjerer hun seg for å bidra til å stoppe naturkrisen vi står ovenfor – hun liker også å tilbringe tid i naturen og lære av den. Det er ikke rent sjeldent man kan finne Noemi sittende ved roten av et tre på campus. “I dag fant jeg et nytt tre jeg satt under i sola”, forteller Noemi muntert. Her kan hun både ligge å lese, eller lukke øynene og høre på summingen av folkene som suser forbi og fuglene som kvitrer i trærne. Hun forteller om en helt egen type stillhet og tilstedeværelse som møter henne når hun er omfavnet av naturen. Det er en fin stillhet å kjenne på. Kjenne på lyden av regndråpene, at de treffer deg i ansiktet, kjenne deg selv og på følelsen av at kroppen henger sammen med alt liv rundt oss.  

Noemi, og hennes venninne Lone, lærte mer om forholdet mellom mennesker og natur da hun var på utveksling i Nederland, og hadde faget Etnobotanikk. Etnobotanikk er et fagfelt som undersøker relasjonen mellom planter og mennesker. Da Noemi reiste tilbake til Ås igjen kjente hun at dette var noe hun ønsket å lære mer om, og noe hun ville introdusere til medstudentene sine. Da NMBU ikke hadde noe emnetilbud innen dette feltet, tok hun og venninnen saken i egne hender. I 2024 arrangerte de en studentdrevet juniblokk i etnobotanikk, som senere endret navn til Tradisjonell økologisk kunnskap. Emnet ble koordinert av tre studenter, og hadde 14 deltakere. Fokuset var på hva vi som mennesker kan lære av naturen og folk som har bodd tett på den – en type kunnskap som ikke nødvendigvis kan letes frem i en akademisk lærebok. Noemi forklarer at mennesker som har levd tilknyttet de økologiske systemene til et område sitter på kunnskap som har gått i generasjoner, og som man ikke kan tilegne seg ved å analysere utenfra. Man må snakke sammen, og lære av hverandre – lære av naturen. Dette er også noe Noemi har tatt med seg videre inn i masteren sin om bærekraftige matsystemer: Vi må jobbe sammen med naturen. Hun poengterer at vi ikke kan ignorere økosystemene rundt oss, og må legge til rette for et landbruk som inkluderer naturen.  

Noe annet enn Samfunnet 

Som førsteårsstudent høsten 2020 prøvde Noemi mye forskjellig på Samfunnet, slik som de aller fleste. Etter hvert opplevde hun at Samfunnet kanskje ikke var stedet for henne. Noemi fikk etter hvert lyst til å engasjere seg for bærekraft og ble en del av det politiske og aktivistiske miljøet på Ås. Dermed endte hun opp i Spire, gjennom vennen August. Etter litt var Spire på utkikk etter å ansette en koordinator for Foodsharing. Noemi kastet seg inn i rollen som koordinator da stillingen ble ledig og tok ansvaret på alvor. Slik ble det til at hun plutselig endte opp som frontfigur for Foodsharing våren 2021.  

Det er viktig å se ting fra forskjellige perspektiv og oppleve andres realitet og se at ikke alle lever som oss her i Norge. Folk lever på så mange ulike måter med ulike muligheter

Formell dumpster diving  

Som koordinator for Foodsharing jobbet Noemi med å redusere matsvinn og gjøre en endring i felleskap. Engasjementet vokste hos henne da hun merket at arbeidet førte til en reell endring i lokalsamfunnet, hun så at bevisstheten rundt matsvinn vokste og brakte folk sammen. Noemi beskriver dette engasjementet hun får når hun jobber med slike prosjekter som “en gnist som bare gir meg masse energi og masse vilje til å endre noe”. Motivasjonen til å gi alt bidro til å gi henne en form for glød, “da får man en sånn spark”.  

Et av Noemis beste minner fra tiden som koordinator i Foodsharing er da de hadde filmpremiere for “Foodsharing Ås: Mat som bygger felleskap” våren 2022 på Ås kino. Her hadde de, sammen med Spire, produsert en film om Foodsharing-konseptet på studiestedet. I filmen forteller de mye om fredagslunsjene til Foodsharing – som Noemi også trekker frem som noen av hennes beste minner. Her var alle studenter velkommen til å møtes og lage mat med det de hadde fra Foodsharing. “Vi satt ute om vinteren og spiste, alle frøs litt, men det var greit fordi vi hadde varm suppe og satt sammen”, minnes Noemi blidt.  

Både før og etter Foodsharing har Noemi drevet med dumpster diving. Hun beskriver dumpstring som en motivasjon for Foodsharing da hun ble så sjokkert over å se all maten som kastes. Foodsharing ble en plattform der man kunne snakke direkte med butikkene, noe som førte til en slags “formell” dumpster diving. I to år tok hun en stor del i å bygge et felleskap sammen med andre i Foodsharing, noe hun sammenligner med det å være med i en forening: de både lagde mat og tilbragte fritiden sammen. 

Reising endrer perspektiv 

Om det er én ting Noemi kan være ærlig på, så er det at hun ikke klarer å slå seg til ro for lenge av gangen på et sted. Hun elsker å reise og oppleve nye steder, miljøer og kulturer. Internship i Tanzania, utveksling i Frankrike, Interrail i Europa, og nå nylig haiking gjennom Norge, er bare noen få av eventyrene Noemi har begitt seg utpå. 

Noemi tenker at det er viktig å se andre perspektiver, og at å reise gir oss en mulighet til akkurat dette. “Det er viktig å se ting fra forskjellige perspektiv og oppleve andres realitet og se at ikke alle lever som oss her i Norge. Folk lever på så mange ulike måter med ulike muligheter.” Hun forteller om konsekvensene av klimaendringene hun så da hun besøkte Tanzania, og så hvor hardt det gikk utover bøndene og avlingene til landsbyen. Ikke minst er dette noe vi i det globale Nord har et enormt ansvar for å påvirke, påpeker Noemi. “Jeg har mulighet her i Norge til å gjøre en endring med de privilegiene jeg har.”  

Hun legger også til at en Norges-ferie i sommer også ga henne nye inntrykk. “Man trenger altså ikke å reise langt for å få nye perspektiver på verden, bare snakke med folk som lever rundt oss og forstå hvorfor de tenker sånn som de gjør.” 

Fellesskap 

Noemi forteller videre om hvordan andre kulturer har påvirket måten hun ser på felleskap. Mens man i Norge lever ganske private liv der en sjeldent slår av en prat med en fremmed, bydde Tanzania på noe helt annet. Der var det en mer åpen kultur hvor man ikke bare var mer til stede sammen, men også lærte av hverandre. Noemi tenker at et godt felleskap er grunnleggende for å ha det bra, og at man kan lære mye av andre som lever på en annen måte enn en selv. “Det satte veldig preg på meg å leve i en så annerledes kontekst”, forteller hun. 

Felleskap var nettopp det Noemi møtte på da hun kom til Ås. “Det gir motivasjon til å drive med aktivisme og kjempe for en bedre verden”, smiler Noemi. Det var felleskap som blåste liv i gnisten hun har for natur og bærekraft. Det var det som drev henne til å gjøre en endring for å inspirere andre rundt henne. Felleskap var også kanskje noe av det viktigste som ble skapt mens hun jobbet i Foodsharing. Felleskapet rundt det å lage mat sammen, samtidig som man gjør en positiv endring – uansett hvor liten den måtte virke. I Noemis øyne er felleskap det som kanskje virkelig kan endre verden til det bedre.

 

Hilsener


Dear Noemi,

I am far away from Ås at the moment, and a big reason for why I miss it so much is that you laid the foundation for my being at home there when I first arrived. You are the cornerstone of almost everything I am in Ås - I wouldn’t think of our little town so fondly now had I not been welcomed by you so openly at the first Foodsharing meeting I attended two years ago. Since then, I have learned many things from you. I have learned that Rema 1000 is far more interesting from the backside, that Innbyggertorget is a great place for sharing unnecessarily deep conversations, that moss cannot be named as a singular plant in Stadt-Land-Fluss, that swimming in the Oslo fjord in December after a visit to the Opera is not at all as crazy as it sounds and that tea is best shared on the floor. I have learned that the best advent calendars are made by friends, that coordinating people is best done in partnership, and that receiving socks for Christmas is actually really wonderful. Thank you for sharing so much of yourself! I look up to how you approach people so directly and openly, and I think your excitement to learn is one of the brightest things I’ve ever witnessed. I wish you the sweetest of encounters with people who reciprocate your brilliance, a home wherever you go, trust in your own emotions and peace in your freedom. Looking forward to all the Monday-5 o’clock-magics at Asian Deli, unclimbed mountains, hitchhikes to Tromsø or Berlin and Gute Laune Tee-sessions that await us!
Until then,

Milo

Noemi er blant de mest genuine og unike vesenene jeg har møtt på her i Ås 🐵 En sann nøkkelart som bidrar til biologisk og kulturelt mangfold og andre essensielle funksjoner - både i studentøkosystemet, lokalsamfunnet og naturen 🌱 En fargerik og nysgjerrig snusmumrikk med et stort hjerte og åpent sinn, som har plass til alt og alle ♥Alltid på utkikk etter læring, nye utfordringer, muligheter til å bidra til inkluderende fellesskap og en bedre verden 🦋 En utrolig god venn som alltid har rom for å lytte og gir de varmeste klemmene du kan tenke deg ✨ Takk for at du er den du er, Noemi 🌈

Varme hilsener fra en mystisk Fungust sør i Portugal 🍄

Noemi er en utrolig flott person – lyttende, glad, tålmodig, leken, og en pådriver for et godt fellesskap og en bedre fremtid! Jeg har hatt stor glede av de mange samtalene vi har hatt om verden, samt all den deilige maten vi har dumpsterdivet og spist sammen. Hun er også inspirerende med sin optimistiske holdning og sitt engasjement i frivillig arbeid.

Hilsen Sigrid Knag

“Elfchen”
Noemi
Joyfully dancing,
Humble and caring,
Living honesty and curiosity,
Embracing the world
with your open heart

Mareike & Lea