Ans.Red.

Den siste eNGAfestivalen?

Ans.Red.
Den siste eNGAfestivalen?
 
 

Journalist: Henrik Bakken

Fotograf: Malene Tangen


Den årlige eNGAfestivalen ble avholdt i kjent stil lørdag 15. juni i Epleskrotten, foreningshuset til studentkoret Noe Ganske Annet. Til tross for grått vær bar festivalen preg av en fargerik atmosfære fylt med musikk og morsomme aktiviteter. Festivalen var helt klart noe ganske annet – på utelukkende positivt vis.  

For de gjenværende studentene som ikke allerede har reist på ferie etter eksamensperioden, er det i juni hvert år mulig å få med seg eNGAfestivalen som arrangeres av studentkoret Noe Ganske Annet, også kjent som NGA. Festivalen er et av studentarrangementene i Ås som arrangeres utenfor Samfunnet. På denne endags-festivalen finnes det dermed hverken Linticket, kø eller inngangsarmbånd (og heller ingen potensielt kranglete vakter). En slags fristed, i hvert fall i stilen. eNGAfestivalen har vært en årlig tradisjon i flere år, og er et arrangement av de sjeldne. NGA setter med festivalen et eksempel flere foreninger med fordel kan se til: lav terskel for å møte opp, lav terskel for å delta og ikke minst lav terskel for å opptre! (Kanskje litt vel lav?) 

Tuntréet møtte opp tidlig på festivaldagen, og var i begynnelsen smått skuffet over det noe middelmådige oppmøtet. Stemningen tok seg imidlertid raskt opp når aktmalingen kom i gang, og etter denne var det relativt folksomt resten av dagen. Boccia, beerpong, volleyball, aktmaling og grilling var noen av aktivitetene som ble gjennomført i løpet av festivalen. Selvfølgelig skulle det også utbringes en obligatorisk skål hver gang toget kjørte forbi. Ettersom Epleskrotten tross alt er Østfoldbanens nærmeste nabo, skjedde dette titt og ofte.  

Festivalen er i utgangspunktet gratis, men deltakerne hadde i år mulighet til å bidra med en donasjon dersom de ønsket. Pengene gikk imidlertid ikke til NGA, men uavkortet til hjelp i Gaza. Festivalarrangørene hadde for dagen utviklet en ordning kalt FFFP – Fletting For Fritt Palestina – der de som ønsket kunne vippse diverse hjelpeorganisasjoner, mot at man fikk håret sitt flettet. Hvor avansert sveis man endte opp med var proporsjonalt med størrelsen på beløpet man donerte. 

NGA kunne med fordel ha bydd på sine musikalske ferdigheter i fellesskap, men i festivalsammenheng ser de nok på denne dagen først og fremst som en større mulighet til å la individene skinne, noe de også klarte på skikkelig vis. Musikkinnslagene bød både på humor og fargerike personligheter – både NGAere, Lærker, pirater og alminnelige Åsboere inntok scenen med et variert repertoar bestående av duetter, tysk sang, revyinnslag, og diverse ganske annerledes fremføringer. Even Holm Hansen stilte som konferansier og musiker, og noen av de andre som opptrådte med sang, gitar og tangenter var Ola Fitjar, Thor Fredrik Saastad, Eirik Tjensvoll Obrestad, Kim Andre Nielsen og David Frøytland. 

Når det kom til de musikalske aktivitetene, var det heller ingen nåde for Tuntréets utsendte. Sterkt påvirket av de pensjonerte redaktørene Martin Hansebråten og Tord Kristian F. Andersen, så vi oss nødt til å fremføre Hansebråtens favorittlåt: Words av F.R. David. I en slags gonzo-stil opptrådte vi med varierende grad av motivasjon. Fremføringen sørget i det minste for at vi som journalister kom nærmere på objektene vi var kommet for å studere. Nå forstod vi hva det vil si å stå på scenen med alle øyne rettet mot en.  

Epleskrotten, som ligger i Langbakken 8, har i flere år vært det offisielle kollektivet til NGA. Dette bærer stedet preg av – på en koselig måte (vi ble blant annet introdusert for «Epleskrotten dyrehage», hvor en av artene som kan observeres er skjeggkre). Epleskrotten har kun to gjenboende NGAere, og huset er ikke lengre det offisielle foreningshuset. Årets festival kan derfor potensielt ha vært den siste eNGAfestivalen.  Fremtidsplanene er noe usikre, men ifølge NGA selv, er de på utkikk etter en ny lokasjon. En alternativ plan er også å rekruttere alle de nyinnflyttede studentene inn i NGA slik at det offisielle foreningshuset kan bestå. Hvis du tilfeldigvis også er tenor etterspørres du – de tar til og med imot Lærker! 

For mange NMBU-studenter har eNGAfestivalen vært en fast tradisjon i flere år, og for de standhaftige sommer-Åsboerne er dette et inkluderende og gøyalt tilbud som en kan delta på uavhengig av foreningstilhørighet. Årets festival sørget for en fin overgang fra vårsemesteret og inn i sommerferien, og er helt klart verdt å beholde til senere år.