Student startups: Hanne Kierulf
Student startups: Hanne Kierulf
Journalist: Tobias Waage Bremnes
Fotograf: Jørgen Berg Yndestad
Hva er den nye spalten?
Klimaendringer, matmangel, eldrebølge. Plastforurensing, naturnedbygging, energikrise. Norge og resten av verden står ovenfor en rekke utfordringer, og for å løse dem er vi avhengig av ny teknologi og nye innovative idéer.
Dette semesteret skal Tuntréet ha en ny spalte i samarbeid med StartUpSmia. Hver utgave skal vi møte studenter som tør å tenke utenfor boksen og utforske innovative idéer som kan forandre verden. Kanskje inspirerer spalten akkurat DEG til å utforske og utvikle idéene dine!
Hvem er StartUpSmia?
Kanskje har du en knakenes god idé du ønsker å gå videre med? Eller kanskje du bare interesserer deg for entreprenørskap? Da kan du ta kontakt og få veiledning av StartUpSmia!
Men hvem er de egentlig, og hva kan de bidra med?
Som student har du kanskje vært innom Vinmonopolet i Ås sentrum to-tre-husker egentlig ikke lengre- antall ganger. Da har du nok gått forbi BIT, som er der StartUpSmia har lokalene sine. StartUpSmia ble stiftet i fjor av Eva Nagelhus med mål om å hjelpe studenter fra idé til virkelighet. Ønsker du å utforske en idé, så hjelper StartUpSmia deg gledelig med både oppstart og utvikling.
“Fordelen med StartUpSmia er at vi har personlig erfaring med de samme prosessene vi veileder studentene med”, forteller Espen Hinsch.
Han er veileder hos StartUpSmia og brenner virkelig for entreprenørskap, og har en mastergrad i entreprenørskap og innovasjon her fra NMBU. Ikke bare har han studert faget, men han har også egen erfaring med å utvikle, pitche og søke finansiering til prosjekter. Blant annet har han gått fra å lage en studentbedrift til et aksjeselskap som heter HappyNorwegian AS. Dermed vet han hva du kan forvente om du velger å gå videre med idéen din.
Du kan ta kontakt med StartUpSmia uansett om du studerer biologi, økonomi eller noe helt annet. Det kan du gjøre ved å sende en e-post der du forteller om idéene dine til: espen.hinsch@nmbu.no
Hvem er Hanne Kierulf?
En av dem som har kontaktet Espen med en idé de ønsker å videreutvikle er Hanne Kierulf. Hun tar for øyeblikket en master i urbant landbruk her ved NMBU. Fra før har hun både en master fra Kunsthøyskolen og jobbet som sykepleier. Lenge har hun fascinert seg over naturens egne prosesser, og hvordan vi mennesker har forstyrret dem.
“For å kunne løse mange av de globale utfordringene vi står ovenfor så mener jeg at man må tenke nytt, og kanskje redesigne måten vi lever på”, forteller Hanne.
Hun ønsker å utvikle et produkt som spiller på lag med naturen, og som kan utgjøre en positiv forskjell her i verden. Derfor sendte hun en e-post til StartUpSmia før sommerferien. Kort tid etter ble hun kontaktet av Espen som har veiledet henne gjennom prosessen. Selv om alt er ganske nytt for henne så skryter Espen av hvor dyktig hun er. Til tross for at de har kjent hverandre i kort tid, så får man inntrykket av at de allerede er litt av et lag.
Hva er produktet?
Hanne tar frem en prototype og viser oss en modell av produktet hun har utviklet. Produktet er Planteøya, et flytende plantekonsept på ferskvann. Ved hjelp av kapillærkreftene vil jorda trekke opp vann for at det alltid skal være tilgang på vann for plantene i Planteøya.
“Det fungerer altså på samme måte som om man setter en skål med vann under en blomsterpotte”, forklarer Hanne.
Produktet hennes muliggjør altså å dyrke mat på arealer som tidligere har vært utilgjengelig, samtidig som det krever lite vedlikehold av plantene.
Idéen kom til Hanne allerede i 2018 da hun ville prøve å dyrke salat på hytta i Aurskog. Ettersom at hun ikke kom til å være der hele sommeren så måtte hun finne en måte de kunne vanne seg selv på. Da bygde hun kasser som hun lot flyte på et vann, og etter sommeren, da hun kom tilbake, hadde salatene vokst seg store og fine. Siden har hun gjort dette årlig.
Til hennes overraskelse var ikke dette et produkt som var på markedet, og det var derfor hun tok kontakt med StartUpSmia. Hanne ser stort potensiale for planteøyene, og peker til at det kanskje også kan brukes til å dyrke mat i utviklingsland, rense vann og for å etablere øyer til pollinerende insekter.
Veien videre
I spørsmål om veien videre så svarer Hanne at hun ønsker å fortsette å utvikle Planteøyene, og muligens skrive masteroppgaven sin om dem. For henne er det viktig å ha et forsvarlig system, og derfor vil hun forske på om produktet vil påvirke vannet med tanke på blant annet avrenning av næringsstoffer. Videre kan hun tenke seg å søke støtte av Innovasjon Norge, som hvert år deler ut 26 millioner til studenter som er startet av master- og doktorgradsstudenter.