Ans.Red.

Boligkrisen i Ås

Ans.Red.
Boligkrisen i Ås

Boligkrisen i Ås

Journalist: Li Li Than Winn

Fotografer: Jørgen Berg Yndestad & Ibrahim Mohamed Ina Cabdulahi


NMBU har tatt opp rekordmange studenter i år, og dessverre står nå en del av disse uten bolig på Ås. Ifølge Administrerende Direktør for Studentsamskipnaden i Ås (SiÅs) kan det bli trangt med boliger i årene fremover.  

I SiÅs jobber Pål Magnus Løken (55) som Administrerende Direktør. Jobben hans innebærer å ha oversikt over de ulike avdelingene og å kunne svare for styret. Han er med andre ord også styrets sekretær. Før hans stilling som Adm. Direktør jobbet han for SiÅs Bolig, og dermed er han rutinert på å svare på rekke spørsmål om boligproblematikken.  

Hvor mange er på ventelisten?  

Da han sjekket listen 5. august var det rundt 432 studenter i køen. Løken forteller at dette er et problem som oppstår hvert år og var verre i fjor, da tallene var høyere rundt samme tid. Ifølge Løken har det aldri vært meningen å ha kapasitet til alle studenter ved NMBU, men målet er å kunne tilby halvparten av studentene boligplass. Tipset Løken kommer med er: “Det gjelder å søke tidlig og ha Pentagon på listen innen 15. juni”. 

Det vil alltid være noen som ikke får plass og dermed havner på ventelisten. SiÅs ønsker ingen å være hjemløse, og derfor har de et midlertidig tilbud for studenter i boligkøen.  

Hva er kapasiteten til sovesalen?  

Å bo på sovesal er ikke det mest attraktive, men det er et tak over hodet. Det koster 100 kroner i døgnet og ligger i en kjeller i Kaiaveien 15. Her er det 40 køyesenger, to toaletter, to dusjer og et kjøkken. Ifølge Løken har SiÅs aldri opplevd at det har vært helt fullt. Sent i august var det 20-25 studenter som fremdeles bodde på sovesalen, og på samme tid var vi i Tuntréet også innom for å høre hvordan boforholdene deres var. Her snakket vi med Eiel Gjælstad (19) og Elias M. Flores (22). 

Hvordan er det å bo på sovesalen? 

Eiel Gjælstad er fra Bergen, kommer rett fra videregående skole og begynner nå på en bachelor i teknologi og produktutvikling. Som mange andre i hans situasjon visste Gjælstad at man måtte søke tidlig. Elias M. Flores er i samme båt og har bodd på sovesalen siden 12. august. Flores har tidligere tatt en bachelor i internasjonale relasjoner på Nord universitet, og skal nå begynne på en master. Han sier at sovesalen er et bra tilbud, men mener det er tungt å koble av når man alltid er omgitt av folk. “Det tyngste er å være konstant sosialt utmattet”, sier Flores om det å bo på sovesalen.   

“Folk er greie, det var mer kaos i fjor. Det var flere og de kom ikke like godt overens, av det jeg har hørt” sier Flores. De mener at de har vært heldige med både folkene og mengden. På sovesalen har de ordnet en Snapchat-gruppe som heter “De hjemløse”, og de gjør det beste ut av situasjonen, selv om den er en kjip. Gjælstad forteller at de har tacokvelder sammen og prøver å gjøre sovesalen til deres “safe space”.  

Kvaliteten til sovesalen er på nivå med prisen, det er som sagt et tak over hodet. Det er 20-25 personer som skal dele på en komfyr, og i tillegg fungerer ikke viften. Frosker og edderkopper kommer seg lett inn når det åpnes for lufting, og ikke minst vet alle når noen bruker doen. Den har et rør som strekker seg gjennom sovesalen, og man hører en vakuumlyd hver gang det trekkes ned, noe som kan sammenlignes med doen på et fly.  

De aller fleste på sovesalen ender ofte opp med å leie privat, men det er som regel dyrere og langt unna Ås. Det som leies ut på Ås er for det meste tatt. Elias M. Flores skal i september leie i Ski, hvor han kommer til å betale 6700 kroner i måneden. “Det er dyrt, og jeg får ikke tilgang til en vaskemaskin”, sier Flores. Studenter på sovesalen får ikke vite om de er nummer 5 eller 50 i køen, noe som også skaper usikkerhet.  

I slutten av september forventer SiÅs at de aller fleste har flyttet ut av sovesalen. “Vi kaster ikke bare noen ut på gaten”, sier Løken, men det forventes at de finner seg et sted å bo i løpet av august og september.  

Hva er statusen for de nye boligene?  

I oktober må reguleringsplanen godkjennes av kommunen for å kunne starte på det fysiske arbeidet i november/desember 2024. “Dette er et fortettingsprosjekt av hele Pentagon”, forteller Pål Magnus Løken. Arbeidet vil ta tid og prosjektet har flere faser. Første fase er å utvide Palisaden og få 266 nye boligplasser innen høsten 2026. I andre fase skal det bli tre nye bygg i det eksisterende Pentagon. De nye studentboligene vil være inspirert av boligene i Skogveien, der utbygging skal ha fokus på bærekraft. I helhet skal prosjektet gi opptil 450 nye boligplasser, noe som vil ta minst 3 til 4 år. “Frem til det vil det være en trang boligsituasjon”, sier Løken.