Ans.Red.

Kvinnekamp på Ås gjennom tidene

Ans.Red.
Kvinnekamp på Ås gjennom tidene

Kvinnekamp på Ås gjennom tidene

Journalist: Marie Tjelta

Illustratør: Rebecca Øistad


 

1854

Den høiere Landbrugsskole paa Aas blir grunnlagt. 

.

.

1864

Studentsamfunnet i Ås blir stiftet. 

 .

.

1900 

Første kvinne i høyskolens revy

Gudrun Hirch, datter av Johan Hirch som var direktør ved NLH og grunnlegger av  Hankattforeningen st. 1902, deltok i en Ås-studentrevy som første kvinne. 

 .

1904

Første kvinnelige student

Sophie Frölich ble utdannet ved NLH i hagebruk, som høyskolens første kvinnelige student. 

 .

1906

Første ‘kvinnelige’ studentforening (grunnlagt av menn)

Til tross for at det nesten ikke var noen kvinnelige studenter ble “Dameklubben” grunnlagt på Ås. De mannlige medlemmene forsvarte navnet med å hente inn kvinner fra skolens funksjonærer og bygda. 

.

.

1922 

Første kvinnelige leder av Studentsamfunnet.

Astri Frisak ble første kvinnelige “formann” ved Studentsamfunnet I Ås. På denne tiden var hun riktignok også høyskolens eneste kvinnelige student. Hun preget sin tid ved å dra til Stortinget og holde appell for formannen i finanskomiteen, som førte til et tilskudd på 100 000 kr til å bygge det vi i dag kaller Samfunnet. Hun var også politisk aktiv i Venstre og satt som eneste kvinne i Ås komunsestyre. 

.

.

1960 

Første kvinnelige studentforening i Norge blir grunnlagt.

13. oktober 1960 blir Foreningen Hunkatten grunnlagt som den (faktiske) første kvinnelige studentforeningen i Norge. Dette var en forening bestående av de ti eneste studinene på Ås. 

.

1968 

Første kvinnelige Tuntre redaktør.

Mette Eggen ble den første kvinnelige redaktøren for studentavisen Tuntreet. Hun sto ansvarlig for et stort skifte ikke bare i utseendet av Tuntreet, men også innholdet. Fra å omhandle hovedsakelig internt fyll og fanteri, gikk studentavisen over til og å ta for seg mer seriøse dagsaktuelle saker. 

1969 

Første kvinnelige professor.

Ragnhild Sundby blir NLHs første kvinnelige professor. Hun hadde søkt på jobben tidligere I 1950, men fått avslag ettersom en tenkte at det ville være for vanskelig for henne å jobbe i et mannsdominert miljø. 

1972 

Første blandede kor på Ås.

Sangkoret Lærken blir det første kjønnsblandede koret på Ås. Det blir stiftet februar 1972 av ni menn og én kvinne, “Elsopran” Kari Aalvik Buset. 

 .

1975

Feminisme på agendaen.

Kvinnekamp begynner å komme på studentenes agenda for alvor og blir hyppig diskutert i debattinnlegg i studentavisen. 

.

1976

Odelsloven endres.

Odelsloven blir endret slik at begge kjønn ble likestilt i odelsrekkefølgen. Dette gjaldt kun jenter født etter 1965. For NLH som den gang var en skole for odelsbarn, hadde dette stor betydning for likestillingen. 

1979

Abort debatten

Selvbestemt abort har blitt lov, og det diskuteres blant studentene om dette er kvinnefrigjøring eller om det krenker menneskeverden. 

.

 1980

Kjønnskvoterings debatten.

Kjønnsdebatten raser blant studentene på Ås. Den ene siden mener at kvinner er underrepresentert på NLH og blir diskriminert i utdanningstilbud, undervisning, opptak og ansettelse. Den andre siden, derimot, mener at det er naturlig at det er færre kvinner på høyskolen, og at kjønnskvotering vil gå utover kompetansen. 

 Tora blir til.

Tora blir introdusert, og siden har det vært Thorvald og Tora. Nå var 40% av studentene i første årstrinn kvinner. 

 .

1982 

Første kvinnelige UKE- og revysjefer!

Samme historiske år fikk UKA både første kvinnelige UKEsjef Guri Drottningholm Aarnes og UKErevysjef Torun Eivor Bråthen. 

.

2014 

Første kvinnelige rektor.

NLH blir til NMBU og Mari Sundli Tveit blir universitetets første kvinnelige rektor. 

.

2016 

Ås Feministiske Studenter blir grunnlagt. 

.

2017

Komitéen for likestilling og mangfold ved NMBU.

Hensikten til denne komitéen skal være å bidra til et inkluderende universitet for alle - uavhengig av kjønn, etnisitet, nasjonal opprinnelse, språk, livssyn, politisk syn, seksuell orienteering og funksjonsevne. 

 .

2018

Objekt debatten

Debatten rundt Hankattforeningen st. 1902 sin objektivisering av kvinner i forskriftene deres blusser opp i Studentsamfunnet. 

 .

2020

Første kvinnelige gatenavn.

De første veiene på Campus oppkalt etter kvinner blir avduket.  

 .

2023 

Hvor er vi nå? 

Åttende mars 2023 ble kvinnedagen markert på Ås i år også. Det var et fullstappa program med demokratitime om «Gender and academia», markering med paroler i sentrum og kulturshow på Samfunnet. Kvinnekamp er på agendaen til studenter og ansatte, men hva er dagens kampsaker? 

Årets paroler var: 

• Kvinne, Liv, frihet 

• Solidaritet med kvinner i krig og flukt 

• Likestilling handler om kvinnehelse 

• Kvinner rammes hardest 

• Hev uføretrygden og minstepensjonen 

• Samtykke kan ikke kjøpes 

• Knus patriarkatet ikke kloden. 

Her ser vi saker som reflekterer vår samtid med tanke på både klimakrise, krig og opptøyene i Iran. Spesielt kvinnehelse kom det frem at mange brant for i år, både ved markeringen i sentrum og på kulturshowet.