Ans.Red.

MASTERMANI PÅ KBM

Ans.Red.
MASTERMANI PÅ KBM

MASTERMANI PÅ KBM 

Den siste tiden har det vært stor konkurranse om masterplasser og masterkontrakter hos ulike veiledere og forskningsgrupper på KBM. Denne konkurransen er ikke kun forbeholdt masterstudentene, men med tilfeller av andreklassinger på bachelornivå som sikrer seg masteroppgaver. 

Journalist: Celine Våga

Fotograf: Ylva Heyn Friberg


 

For de fleste studenter er hele prosessen opp mot å skrive master utfordrende, for ikke å snakke om mentalt belastende og stressende i seg selv. Men stresset ved å tidlig sikre seg masteroppgave på KBM går til ett nytt nivå. Manien er blitt plukket opp av studieadministrasjonen på KBM, og endringer for masterstudentene er nå på vei. 

 

Mastermani på KBM og bekymringsmeldinger  

Våren 2022 fikk Studieveilederne ved KBM inn bekymringsmeldinger fra studenter om valg av masteroppgaver. Samme vår tok de tak i dette og videreformidlet studentenes bekymringer som en sak hos SU (studieutvalget) ved KBM. Utfordringene som tas opp er det unødvendige stresset som studentene kjenner på ved valg av masteroppgave og et ønske om å skape en mer rettferdig fordeling av masteroppgaver. Studieveilederne løfter også utfordringen som masterstudentene som kommer utenfra NMBU støter på i det konkurransefylte mastermiljøet på KBM. 

Det finnes flere måter å endre det eksisterende systemet på. Både studieveiledere og SU har sett på, og sammenlignet, hvordan fordelingen gjøres på andre fakulteter som Handelshøyskolen og REALTEK, samt sett mot NTNU for inspirasjon. Fordelinger basert på motivasjonsbrev og karakterer er blitt foreslått, mulighetene er mange, men ikke alle er like aktuelle. Det er flere faktorer som må tas høyde for når studieavdelingen skal ta tak i bekymringsmeldingene og gjøre endringer. 

 

Tar tak i problemene  

Studieadministrasjonen ved KBM har vært klare over utfordringen, og de har fått enkelte tilbakemeldinger om dette tidligere. SU-leder på KBM, Åsmund Røhr Kjendseth, forteller at de høsten 2022 begynte å ta tak i problematikken og satte sammen en arbeidsgruppe for å utarbeide løsninger på problematikken. Arbeidsgruppen består av SU-leder, PRleder for KBM, studieveilederne og to studentrepresentanter. 

Samme høst ble det også opprettet en obligatorisk aktivitet for alle masterstudentene på BIOTEK, MASTER301, som skal styrke studentenes kunnskap om hva det vil si å ta en masteroppgave samt gi en forsmak på forskningen som skjer på KBM. På denne måten skal det legges til rette for at studentenes masterprosess skal starte her, høsten de faktisk er tatt opp på masterstudiet. 

 

Fra venstre: Heidi Rudi og Åsmund Kjendseth

Den nye ordningen  

På KBMs SU-møte nå i januar ble det vedtatt en ny ordning om valg av masteroppgaver. Med denne nye ordningen mener de at utfordringene rundt mastermanien skal kunne tas hånd om. Kjendseth forteller videre at tredjeårsstudentene vil få en orientering av studieveilederne om den nye ordningen nå i mars. Denne nye ordningen skal gjelde fra og med masteropptaket som gjøres til sommeren og kommer til å se noenlunde slik ut for kommende masterstudenter ved KBM: 

  1. Aktuelle oppgaver blir tilgjengelige på nett fra ca. 1.juni  

  2. Den 18.august vil alle veiledere presentere sine tilgjengelige oppgaver på stand i Vrimlehallen (både interne og eksterne) 

  3. I perioden fra 18.august til 1.september kan studentene prioritere tre til fem oppgaver  

  4. I begynnelsen av september gjennomføres en loddtrekning av oppgaver i de tilfellene hvor flere studenter ønsker samme oppgave.  

Formålet med denne nye ordningen er å sikre at ingen lenger kan gjøre avtaler på forhånd, samt at veiledere ikke kan avvise studenter som ikke har karakterer som står til veileders forventning. “Studieadministrasjonen ved KBM håper dette gir studentene økt trygghet og at prosessen rundt valg av masteroppgave blir mer rettferdig,” avslutter Kjendseth. 

 

Lytter til studentene  

Studieveileder Heidi Rudi forteller at de er glade for at studentene engasjerer seg og at de sier ifra når noe ikke fungerer. Studentenes stemme var representert tidlig i prosessen og innspillene de hadde til SU ble tatt alvorlig. Studentrepresentant i arbeidsgruppen, Jenny Skjermo Telstad, forteller at studentene er glade for at de ble tatt seriøst i sin henvendelse, og at det raskt ble satt i gang tiltak. “Vi føler oss hørt,” kommenterer Jenny. 

Selv om den nye ordningen ikke har tredd i kraft riktig enda, synes Jenny at det er ett supert tiltak og at opprydningen i det gamle ikke-optimale systemet er bra. Hun har selv opplevd stresset rundt valg av masteroppgave, en opplevelse hun bekrefter flere andre medstudenter også har erfart. “Allerede i august 1.året på master var mange av forskningsgruppene på KBM som tilbyr masteroppgaver fulle, da studenter hadde gjort avtaler med disse før de i det hele tatt var tatt opp på masterprogrammet,” forteller Jenny. Videre forteller hun om den spesielt urettferdige stillingen bachelorstudenter utenfor NMBU havnet i under den gamle ordningen.  

Jeg, og studenter jeg har snakket med, er veldig positive til ny ordning, og tror dette vil løse mange av problemene og senke stressnivået som har vært tidligere,” sier Jenny. Mange av studentene opplever den nye ordningen som mer rettferdig og at alle stiller likt når valget om masteroppgave skal tas. Jenny skyter inn at å få ett ordentlig system, med satte frister som tydeliggjør når man faktisk er nødt til å ta valget, er bra. 

Fordi ordningen er splitter ny, må det antakeligvis gjøres justeringer av den. Basert på de erfaringene som masterstudentene nå kommer til å gjøre seg vil tilbakemeldingene som kommer være viktige, for å sikre at situasjonen fortsetter å ta steg i riktig retning.