Ans.Red.

Styrer og råd ved NMBU

Ans.Red.
Styrer og råd ved NMBU

Styrer og råd ved NMBU

- Hva gjør de, sånn egentlig?

På NMBU finnes det mange forskjellige råd og utvalg. I noen av rådene og utvalgene er det bare studenter som er med, mens i andre er det både studenter og ansatte. Rådene og utvalgene har forskjellige fokusområder, alt fra overordnede bestemmelsesorganer (Universitetsstyret) til mer konkrete fokusområder, som forskning (Forskningsutvalget). Her kommer en kort presentasjon av noen av rådene og utvalgene som er relevante for deg som student.

Jordeple: Helene Sylvarnes

Fotograf: Tord Kristian F. Andersen

Illustratør: Anna Bjørke

Web distributør: Martha Evensen


 

RÅD OG UTVALG FOR STUDENTER

Arbeidsutvalget (AU):

Arbeidsutvalget består av tre stykker som jobber heltid med å bringe studentenes stemme fram på NMBU, i Samskipnaden og i kommunen. De velges på urnevalg om våren av hele universitetet, og sitter i et helt universitetsår (juli-juni).

Studentting:

 
 

Studentting er for alle studenter på hele NMBU. Her samles valgte representanter, til sammen 25 stykk, tre ganger per semester. Alle kan møte på studenttingsmøtene og ytre sine meninger, men det er kun representanter valgt på fakultetenes allmøte som kan stemme. Studenttinget er det viktigste organet for å bringe videre studentstemmen på NMBU, men de diskuterer også saker som går nasjonalt, i kommunen og for Studentsamskipnaden i Ås.

Fakultetenes allmøte:

En gang per semester arrangeres allmøtene. Alle fakultetene har hvert sitt allmøte, og det er her det velges representanter til alle rådene og utvalgene ved fakultetene. Her velges også Faddersjef og representanter til Studenttinget.

Studentrådene:

Studentrådene finnes på alle fakultetene. Her sitter alle klassetillitsvalgte, studenter som er engasjert ellers på fakultet, studenttingsrepresentanter og flere. Studentrådene er åpne for alle studenter på fakultetet, og ledes av en studentrådsleder og en nestleder. Dersom du har saker som angår fakultet, for eksempel om et fag, eller noe innenfor de faglige sonene, så kan det tas på Studentrådet.

 

RÅD OG UTVALG FOR ANSATTE OG STUDENTER

Forskningsutvalget:

Forskningsutvalget er NMBU sitt organ for de sakene som gjelder forskning. De skal gi råd og innspill til Universitetsstyret og rektor i saker som angår forskning og forskningsformidling. Har man spørsmål om forskning eller saker angående forskning på NMBU kan man ta kontakt med studentrepresentantene i forskningsutvalget.

 

Forskningsetisk utvalg:

Forskningsetisk utvalg:Forskningsetisk utvalg høres nesten likt ut som forskningsutvalget, men de er ikke det samme altså. Forskningsetisk utvalg skal gi råd og informasjon rundt etiske problemstillinger knyttet til administrasjon, undervisning og ikke minst forskning.

Fakultetsstyret:

Alle fakultetene har egne styrer. Disse tar økonomiske og strategiske beslutninger på fakultetet. I fakultetsstyret sitter det blant annet vitenskapelige ansatte, eksterne styremedlemmer og studentrepresentanter.

 

Universitetsstyret:

Universitetsstyret er det øverste beslutningsorganet på NMBU. De etterstreber strategiske valg (som hva NMBU skal drive med), økonomiske valg, og ellers med rapportering og organisasjonsutvikling. Universitetsstyret består av én ekstern styreleder, interne og eksterne styremedlemmer, og to studentrepresentanter.

Læringsmiljøutvalget (LMU):

Læringsmiljø er det man kaller studentenes arbeidsmiljø, og på lik linje med at ansatte har et arbeidsmiljøutvalg, har vi et læringsmiljøutvalg. Her sitter det fire studenter og fire ansatte. LMU er i hovedsak et rådgivende organ for hva angår læringsmiljø på Campus, men på NMBU har de også en pott med penger som de bestemmer over. Tidligere år har disse pengene blitt brukt på bedre ventilasjon, møbler utendørs og internett ute. Du kan også lese et intervju om LMU senere i saken.

Studieutvalget:

Studieutvalget er NMBU sitt organ for de sakene som gjelder utdanning. De skal gi råd og innspill til Universitetsstyret og rektor i saker som angår utdanning: slik som opptak, studier og eksamen. Har man spørsmål eller saker som angår utdanningsområdet ditt kan man ta kontakt med studentrepresentantene i studieutvalget.

 
 

Studenter og samskipnad

SiÅs-styret:

SiÅs-styret er det øverste organet i Studentsamskipnaden. De skal sørge for at samskipnaden driver med sitt viktigste oppdrag: å sørge for gode velferdstilbud hos studentene på Ås. I styret er flertallet studenter, men det er og medlemmer fra SiÅs, NMBU og eksternt.

Fakta:

Har du noen gang lurt på om det begås kjønnsdiskriminering når det skal velges representanter til Universitets- og Fakultetsstyrene? For dere som følger litt med har kanskje sett at det hvert halvår bare velges inn det ene kjønnet. Dette er fordi det halvåret etterpå er det andre kjønnet som velges inn. På denne måten opprettholder man kjønnskvoteringen, men kan får og alltid en representant som er kjent med arbeidet.

Intervju om Læringsmiljøutvalget (LMU)

Da utsendt journalist skulle finne sitt intervjuobjekt for å spørre om LMU, gikk hun lenge i tenkeboksen og lurte på hvem dette kunne være. Hvem hadde såpass stålkontroll at de kunne besvare alle spørsmål om LMU på strak arm? Utsendt journalist konkluderte med at det måtte bli henne selv, som har erfaring fra flere råd og utvalg, og som har sett påvirkningens kraft.

TT: Hva var det beste med å sitte i LMU?

Sylvarnes: Det beste med å sitte i råd og utvalg er den helt reelle muligheten til å påvirke. I LMU sitter man sammen med Studiedirektør* og Prorektor for utdanning**. Dette betyr altså at man har direkte kontakt med de som kan bidra til å løse saker som angår læringsmiljø, som for eksempel bedre tilrettelegging i undervisning.

 

Man er også flere studenter der. Dermed får man inn mange synspunkter, og dette kan bidra til større forståelse for læringsmiljøsituasjonen hos de ansatte. Man sitter også med ansatte med erfaring fra flere forskjellige plasser. Dette skaper innsikt og gir rom for mange viktige synspunkter.

TT: Hva er det mest krevende med å sitte i råd og utvalg, som for eksempel LMU?

Sylvarnes: Det er lite som er krevende ved å sitte i råd og utvalg. Man må lese sakslisten, men man har gjerne formøter med de andre representantene slik at man kan forberede seg sammen. Dette gjør at man stiller godt forberedt og er klar for å tale studentenes sak.

Alle vil også det samme i alle råd og utvalg: det beste for universitetet. Innimellom kan det være forskjellige metoder for å gjøre det best mulig, men alle er alltid åpne for innspill slik at man har alle synspunktene man trenger for å ta best mulige avgjørelser.

TT: Kan man faktisk påvirke noe i disse rådene og utvalgene?

Sylvarnes: Ja, absolutt! Gjennom LMU har man blant annet fått WIFI utendørs og bedre ventilasjon i Tårnbyningen. Som studenter har man førstehåndserfaring i det viktigste NMBU driver med, nemlig utdanning. Dermed vil studentenes stemme være viktig, og man har derfor ekte påvirkningsmuligheter. Det som også er flott er at alle studenter har muligheten til å bli med i rådene og utvalgene. Det er bare å sjekke kalenderen til Studenttinget og dukke opp på de møtene det gjennomføres valg.

TT: Hva gjør man dersom man har en sak man vil skal opp i et råd eller utvalg?

Sylvarnes: Om man har en sak man vil ta opp er det lurt å først finne ut om det er sentralt eller fakultet. Om det er på fakultetet kan man ta kontakt med Studentrådsleder, eller om man vet akkurat hvilken plass det skal kan man ta kontakt med studentrepresentant. Dersom det er sentralt kan det være lurt å begynne med å ta kontakt med AU.

AU er også representert i mange av rådene og utvalgene og vil dermed kunne bringe din sak videre. Ellers er det viktigste du kan gjøre å stille til valg når muligheten kommer opp. På den måten har du selv direkte inngang til påvirkningen, og du kan gjøre en forskjell!

*Studiedirektør er leder for studieavdelingen. Studieavdelingen tar seg av planlegging av timeplan, eksamen, opptak og utveksling blant annet. ** Prorektor for utdanning er rektors høyre hånd.