Ans.Red.

SiÅs: Samfunnets au pair

Ans.Red.
SiÅs: Samfunnets au pair
 

SiÅs: Samfunnets au pair

 

Studentsamfunnet i Ås! Selve studentlivets bankende hjerte, med aorta ut mot Aud.Max, og et sinnrikt kappillærnettverk utover Eika, Storebrand og Campus. Men vent litt. Like ved hjerteklaffen er det noe plakk. Er det en åreforkalkning? En svulst? Nei, det er SiÅs! Hva i alle dager gjør de der?

Journalist: Åsmund Godal

Web distributør: Martha Ingeborg Evensen


 

Innenfor Samfunnets fire vegger er det nemlig ikke bare Samfunnet som holder til. Administrerende direktør i SiÅs, Pål Magnus Løken, forteller at selv om Samfunnet og NMBU eier hver sin halvpart av huset, er det SiÅs som utfører den daglige driften. Slik har det vært siden 1990. Før dette var utnyttelsen av kapasiteten på huset lav, og det var private som tok seg av renhold og kjøkken til høye kostnader. Derfor ønsket huseierne en ny nøytral tredjepart til å ta seg av blant annet renhold, innvendig vedlikehold, kjøkkendrift og ikke minst booking, slik at man kunne øke inntektene ved å åpne for utleie til eksterne på dagtid.

 
 

Erik Sand (for mange bedre kjent som Gregers) leder i Samfunnets Hus- og finansstyre. Han forteller at Samfunnets kjøkken brukes i liten grad av Samfunnet selv, og at SiÅs derfor får leie dette. De leier det gratis, siden NMBU gjennom Samskipnadsloven plikter å stillekostnadsfritt med arealer til SiÅs, slik at de kan drive med studentvelferd. SiÅs jobber også med å fylle Samfunnsbygningen med andre aktiviteter som ikke er i NMBU eller Studentsamfunnets regi (75%-regelen), der det er ledig kapasitet etter at NMBUs akademiske kalender er satt opp, og Studentsamfunnet har hatt sitt rombookingsmøte.

Tuntreet har også snappet opp at Samfunnet planlegger å ansette en egen driftssjef, og lurer på motivasjonen bak dette. Erik Sand svarer. “Studentsamfunnet har hatt stor vekst i både økonomi og medlemmer siden 2000-tallet. Ved å ansette en egen daglig leder, vil oppgavene komme fra et styre av studenter. Ønsket er ikke å bli fri fra SiÅs, men snarere at vi overtar mer av styringen selv, da vi tror studenter vet best hva studenter ønsker seg. Studentsamfunnet har lenge vært det vi mener best på å samle folk til fest og hverdag.”

Pål Magnus Løken omtaler Samfunnet som en superviktig aktør for kvelds- og nattskifte. Han forteller at SiÅs er med på laget så lenge de er ønsket. “For SiÅs er det kun en ting som gjelder, nemlig at Samfunnet skal lykkes med sine aktiviteter og prosjekter, og at de kan fortsette å bygge opp under frivillighet og lære bort frivillighet.”

Det virker som om både Samfunnet og SiÅs er samstemte. Samskipnaden står som en au pair for huseierne. Når Samfunnet nå har lyst til å stelle mer hjemme, blir det litt mindre jobb på SiÅs. Dette er nok bare sunt for barna, altså deg og meg.