Ans.Red.

Å ikke komme inn i forening

Ans.Red.
Å ikke komme inn i forening

HELSESTASJONEN:

- Thorvald og Toras sikkerhetsnett

 
 

Har du vondt i vilja? Blitt smelt på tjukka? Kanskje du savner mutter’n? Slapp av. På Helsestasjonen tas du imot med vidåpne armer. Selv om du nå må gå litt lenger for å finne dem.

Journalist: Åsmund Godal Tunheim

Fotograf: William Fredrik Bakke Dahl

Web-distributør: Martha Ingeborg Evensen


 

Helsestasjonen for ungdom og studenter i Ås er et gratis, lavterskel helsetilbud for ungdom i Ås og alle studenter som betaler semesteravgift ved NMBU. Her kan du få hjelp dersom du har vanskeligheter knyttet til mental helse, livsstil eller seksualitet. En hel avdeling med helter jobber hver dag for å hjelpe meg og deg på beina igjen.

Før jul kunne du lett svippe innom Helsestasjonen på vei til butikken. Det var bare å spasere rundt hjørnet ved Kafe Ås, inn en dør og opp noen trapper. Men nå er hele kommunens forebyggende enhet altså flyttet til Moer helsehus, nesten et kvarters gange fra sentrum. Flyttinga er sparepolitisk motivert: lokalene må ikke lenger leies privat, men befinner seg nå på kommunal grunn.

Selv om inventaret og praksisen er den samme – kan det tenkes at terskelen øker når stasjonen ligger lengre unna studentenes trekkruter? Både ja og nei. Helsestasjonen var kanskje nærmere før, men på den annen side slipper man nå å vise hele verden at man oppsøker hjelp.

Jeg tar meg en tur for å sjekke ut de nye lokalene. Sykehjemmet lyser mot meg i vintermørket som en ruvende feberdrømversjon av Soria Moria. Innenfor inngangen er det bare å følge skiltingen, omtrent som på DNT-tur i Rondane, og jeg blir geleidet inn en gang, opp en trapp (eller heis, for de universelle), bort enda en gang, og plutselig er jeg fremme.

En tavle med post-it-lapper med hvert sitt klokkeslett signaliserer at det fortsatt er ledige drop-in-timer. Jeg trekker en lapp og setter meg på det nye venteværelset, som er både romsligere og hyggeligere enn det forrige. Ikke lenge etter er det min tur. En hel stab med fageksperter står parat til å assistere: fire psykologer, tre helsesykepleiere, to leger, én familieterapeut, én helsesekretær og én jordmor med videreutdanning i sexologi er ansatt på stasjonen. Ekspertisen er bred og kompetent, og det lyser lang vei at denne gjengen virkelig brenner for å hjelpe: og at de vet hva de gjør.

Hva slags hjelp kan du få?

Tilbudet først og fremst forebyggende, og du blir utstyrt med verktøy til å takle hverdagen. Ordningen er perfekt for deg som trenger råd og støtte knyttet til seksualitet, samliv, identitet, kjønnssykdom, vanskelige tanker, sorg, mistrivsel, spisevansker, søvneller rusproblemer, stress, overvekt eller lettere psykiske vansker. Nedslagsfeltet til Helsestasjonen er altså stort, og dersom du går og gnager på noe kan det være lurt å ta sjansen. Hva taper du på det?

Men Helsestasjonen kan ikke fikse alt. Dersom du har behov for langvarig behandling hos psykolog, er ikke dette stedet. Helsestasjonen er heller ikke et akuttilbud. Er det akutt må du ringe legevakt eller nødtelefonen.

Drop-in-løsningen er ganske snedig. Hver mandag mellom 08:30–11:00, og hver onsdag mellom 14:30–19:00, kan du bare spasere rett inn og få time på dagen. Det er stort sett helsesykepleierne som tar disse konsultasjonene, og du får en halvtime til disposisjon. Dersom denne halvtimen blir for kort, og det viser seg at du har behov for mer, settes det opp en ny time. Du kan også når som helst ta kontakt på e-post eller telefon for en time. Kontaktinfo finner du på nettsiden til Ås kommune. Da er ventetiden ca. 2-3 uker, som er langt kortere enn i den store, forvirrende verden utenfor studentbobla, hvor alt også koster penger.

Det er Pia, helsesykepleier og teamleder, som forteller meg alt dette. Hun benytter klokelig anledningen til å skyte inn at de tilbyr gratis testing av kjønnssykdommene klamydia og gonoré, som begge er i fremmarsj i vår aldersgruppe. Hun understreker at du kan få masse gratis kondomer av ulik størrelse, type og smak på Helsestasjonen. Parolen runger gjennom Helsestasjonens korridorer: “Bruk kondom!”

 

Lavterskel og gratis

 

Men hvordan fungerer denne ordningen? Og hvordan kan det være gratis? Jeg tok en tur innom AU-kontoret for å finne ut av dette. AU-leder Wilhelm Anthun forklarer at Helsestasjon for ungdom er et lovpålagt tilbud som enhver kommune skal ha, og at det skal være gratis. I Ås har vi den fantastiske ordningen at SiÅs og NMBU spytter inn midler, slik at tilbudet også gjelder alle studenter. Helsestasjonen har derfor et nært samarbeid både med SiÅs og NMBU.

Studentlivssenteret

Har du behov for noen å snakke med, eller lurer du på noe om studentlivet? Vegg i vegg med posthuset, midt på Campus, finner du Studentlivssenteret. Her slipper du inn når som helst mellom 11 og 15 alle hverdager, hvor du blir varmt tatt imot av studentlivskoordinator Marit Raaf, enten du lurer på noe som helst eller bare trenger en liten pause. Hver torsdag mellom 18 og 21 har Studentlivssenteret også ‘åpent hus’. Her blir det servert nystekte vafler og diverse snacks, og det blir arrangert hobbyverksted, brettspill, quiz, kubb-turneringer og andre aktiviteter.

I mange av Studentlivssenterets arrangementer og kurs er Helsestasjonen involvert for å få inn faglig tyngde. Det gjelder for eksempel søvnkurs, foreningslederkurs eller kurs i hvordan ta ordet og snakke foran forsamlinger. Disse kursene er alltid gratis, og kan være veldig nyttig bagasje å ha med seg gjennom resten av studietiden.

Studenthelse på agendaen

På AU-kontoret prater Wilhelm og Martine Bingen om studenthelse som svært viktig, særlig i kjølvannet av de nedslående resultatene fra SHoT-undersøkelsen. “Alt dette er en del av psykisk helseutfordring. Det er viktig å forebygge, med Helsestasjonen som kjempeviktig sikkerhetsnett”, sier Martine. Men hun bemerker at det nesten er desto viktigere å sørge for at alle studenter får muligheten til å oppleve mestring, mening og sosial tilhørighet gjennom studietiden, slik at man unngår å falle utenfor. Arenaer som Studentsamfunnet, foreningslivet, fakultetene, Studentlivssenteret, samt idrett og treningssenter, skal sørge for å gi studentene en oppbyggelig og inspirerende hverdag. Nytt av året er sertifikatet ‘Åpen forening’, som studentforeninger uten opptakskrav kan smykke seg med, slik at de lettere blir oppdaget.

 

Både AU og SiÅs jobber daglig for at hverdagen som student skal være givende og oppbyggelig, slik at man slipper å falle utenfor. Men i tilfelle det skulle skje, er det avgjørende med et sikkerhetsnett som fanger deg opp og stabler deg på beina igjen. Her kommer Helsestasjonen inn i bildet, forteller Martine.

At Helsestasjon-ordningen i Ås også gjelder for oss studenter, er en bonus, forteller Wilhelm. Han omtaler det som en lur ordning, hvor NMBU og SiÅs bidrar til at fagmiljøet blir større, og tilbudet bedre for alle, både ungdom og studenter. Men siden tilbudet for studenter er en bonus utover lovkravet, er det også sårbart for kutt i midler. Staten kutter i 2024 i midlene til psykisk helse for studenter, noe som kan resultere i at man må ‘skjære litt med ostehøvelen’ på noen av stillingene. Wilhelm kan likevel betrygge oss om at dagens tilbud vedvarer fram til i hvert fall 2025.

“Vi har gått i tog for helsestasjonen før, når kutt har blitt vurdert”, forteller Wilhelm. “Men det kan være vanskelig å forsvare at kommunen skal bruke penger på oss, heller enn andre innbyggere som for eksempel barnefamilier”, innrømmer han. Mange studenter melder ikke flytting, og da utgjør gratis helsetilbud for disse en stor utgift for kommunen.

SiÅs-direktør Pål Magnus Løken dukker plutselig opp i døra, og slenger seg med i samtalen. Han forteller at SiÅs jobber med å sikre at studentene får det tilbudet vi trenger. Han understreker at hele 500 studenter i 2023 meldte flytting til Ås, og at Ås kommune dermed får nesten 18 millioner mer i statlige overføringer på grunn av disse studentene. Disse 18 millionene burde holde til å finansiere helsestasjonstilbudet på et akseptabelt nivå, mener han.

Vi får håpe han har rett, og at kommunen, SiÅs og NMBU står på barrikadene for å opprettholde dette fantastiske tilbudet. Og husk – du kan alltids slentre innom Studentlivssenteret eller Helsestasjonen dersom du trenger å snakke med noen. Lavere terskel får du rett og slett ikke.