Ans.Red.

Partipolitikk i Ås

Ans.Red.
Partipolitikk i Ås

Partipolitikk i Ås

Studentene på Ås er kjente for sitt engasjement, men hvor engasjerte er de egentlig når det kommer til partipolikk? Er det Rødt og MDG som dominerer blant studentene? Er det tabu å ha visse politiske meninger? Er samfunnsstyret egentlig undercover representanter fra AP? Tuntreet har gravet seg frem til svarene, og kommer til unnsetning! 

Journalist og fotograf: Iris van Brunschot

Illustratør: Anne Trætteberg Reitan


Politikk infiltrerte Samfunnet 

På 1970 og 80-tallet ble samfunnsstyret valgt inn på politisk grunnlag. Det betyr at hele styret ble valgt på samme tid fra samme valgkonstellasjon. En valgkonstellasjon er en sammenstilling av kandidater fra samme parti/organisasjon. Eksempler på disse var Senterstud, Sos.Front, Raud Front og KSF (Ås Konservative Studentforum).   

Ofte var det Senterstud som stakk av med seieren, men høsten ’84 var det Sos.Front, med medlemmer fra både AP og SV, som ble valgt inn. Einride Berg (AP) var én av kandidatene i det nye samfunnsstyret, og han mente Sos.Front vant fordi folk begynte å gå lei av Senterstud. Styrets nyvalgte leder Roar Tobro hevdet videre at de «[kunne] by på flere møter som ikke har noe med bønder, eller livet på landsbygda å gjøre.»  

Samme høst oppsto det derimot debatt om det politiske grunnlaget for valgprossesen. Daværende redaktør i Tuntreet Knut Gustav Vasdal undret seg hvorfor valg av samfunnsstyret på død og liv skulle være politisk, og kalte diskusjonene på GF for et politisk «pampe-show a la partilederdebatten».  

 

Styrer AP og SV Samfunnet i dag? 

I Tuntreets spørreundersøkelse om partipolitikk, svarte mer enn halvparten av studentene at partipolitikk ikke hører hjemme på Samfunnet (86 av totalt 160 svar).   Det stemmer overens med en omorganisering av samfunnsstyret i 1991, som har ført til at medlemmer nå stilles inn til individuelle verv, og ikke etter (politiske) valgkonstellasjoner. Likevel fortsetter venstresiden å dominere blant det politiske studentengasjementet på Ås.  

Litt over 80% av studentene som har svart på spørreundersøkelsen identifiserer seg mest med venstresiden i politikken når de blir gitt valget mellom høyre- og venstresiden. Ser man på studentenes valgoppslutning for Stortingsvalget 2021   så stemmer det at høyresiden fikk liten respons (4,7% stemte på Høyre, ingen på FrP). Partiene som regnes som venstresiden (Rødt, SV, AP) fikk 41,6% av stemmene, mens sentrum av politikken (MDG, SP, Venstre, KrF) fikk 47,7%. Partiet som får flest stemmer er MDG, med hele 25,5% oppslutning.  

 Rødgrønne studenter 

På spørsmålet om hvilket parti studentene har hørt mest om på Ås så svarer 65% MDG. Rødt kommer på andreplass med 20%. Hvordan klarer disse partiene å opprettholde engasjementet og være så synlige? 

Leder av Ås Grønne Studenter Wilhelm Anthun mener at engasjementet ligger i studentene som velger NMBU. Alle de grønne foreningene som finnes, bidrar videre til å ivareta og forsterke engasjementet. «Det er ikke vanskelig å finne noen som bryr seg om natur i Ås,» sier han. «Når det da kommer til politiske valg så kan vi tilby konkrete løsninger.» Anthun peker på biene som pollinerer vårens første blomster mens han snakker om viktigheten av arealnøytralitet og naturvern. Det er noe Anneli Rystad Aune fra Rødt kan si seg enig i. 

Rystad Aune er opptatt av å stoppe naturødeleggelser som fører til økokollaps. «Klima og miljø er én av Rødt sine viktigste saker,» sier hun. Videre peker hun på en regenerativ kultur, et fellesskap innad i partiet, samt åpen og god kommunikasjon utad som viktige arenaer for å styrke partipolitisk engasjement.  Men det er ikke bare Grønne Studenter og Rødt Studentlag som har en sterk tilstedeværelse i Ås. 

 

Hvilket studentlag har du hørt mest om på Ås? (159 svar)

Mangfoldig partipolitisk engasjement 

Ås  SosialistiskeStudenter,  Ås  Senterstudenter og Høyres Studenter Akershus er blant de andre aktive studentlagene. Arbeiderpartiets Studentlag Ås har også nylig etablert et nytt styre. Rasering av kloden, bærekraftig landbrukspolitikk og ungdommens stemmer går igjen som viktige saker blant partiene. Her er det altså nok av engasjement å velge mellom. Likevel er det et mindretall av studentene som faktisk er partipolitisk engasjerte. 

 Nesten 2/3 av studentene holder seg unna partipolitikk. De vanligste grunnene er dårlig tid, uinterresant, vet ikke, og lite relevans for studiet. På den andre siden nevner de som engasjerer seg at det er viktig for fremtiden, samt føles spennende og meningsfult. Det fører til en felles mestringsfølelse og stolthet i forbindelse med arbeidet og meningene deres.  

 

Tabubelagt tema? 

Partipolitikk er dermed  i mindre grad et tabubelagt tema i Ås enn man kanskje skulle trodd. Nigisti Kuflu fra Høyres Studentlag Akershus mener det handler om å være åpen og høflig i samtale med andre partier. Studentmassen er stort sett enig, der 60,6%  føler de kan snakke om sitt politiske ståsted med alle på Ås.  

 Det kan likevel være slitsomt eller vanskelig å snakke om partipolitikk på grunn av fordommer. «Man blir ofte stemplet i en bås når man sier hva man stemmer på,» sier Anneli. I tillegg opplever hun ofte å bli umyndiggjort, spesielt av eldre folk. «Det er veldig kjipt, for ungdoms- og studentlag har viktige meninger om veldig reelle problemer.»  

 

Et nettverk av engasjement 

Økt tverrpolitisk samarbeid kan bidra til å motvirke fordommer mot forskjellige partipolitiske meninger. Alle studentlagene i Ås stiller seg positivt til økt samarbeid, og dette mangfoldige nettverket gir gode forutsetninger for engasjement. På neste side kan du lese hva noen av studentlagene jobber med. Kanskje det er noe akkurat du har lyst til å engasjere deg i?   


5* partipolitiske studenter på gata

Spørsmål: 

  1. Når ble studentlaget stifta? 

  2. Hvilke saker jobber dere med for tida? 

  3. Kuleste arrangement i nærmeste fremtid? 

  4. Hva vil du si til Ås-studentene for at de skal engasjere seg partipolitisk? 


Wilhelm Anthun, leder for Ås Grønne Studenter 

  1. Vi ble stifta i 2013 som ett av MDGs originale lokallag. 

  2. Vi har jobbet mye med klimastreik og sykkelfiksefest. 

  3. Søppelplukking og rydding rundt Årungen. 

  4. Hvis noe frister litt, så må man bare hoppe i det!  

 

Anneli Rystad Aune, representant for Rødt Ås studentlag 

  1. Jeg var med og startet opp Rødt Ås studentlag høsten 2019. 

  2. Skogvernsarbeid og likestillingspolitikk står høyt på agendaen. 

  3. Sosialistisk pils sammen med SV, kom kom! 

  4. Engasjer deg i saker rundt deg: Hvis ikke du, hvem? Hvis ikke nå, når? 



Yonatan Bisrat Taye, leder for Ås Sosialistiske Studenter 

  1. Vi ble stiftet høsten 2017. 

  2. Studenttrivsel og å stoppe rasering av kloden og krigen i Ukraina. 

  3. 1. mai tog i Ås sentrum!  

  4. Brenner du for tema som klima, solidaritet og feminisme så er vi laget for deg! 

 

Steffen Fjellestad, leder for Ås Senterstudenter 

  1. Ås Senterstudenter ble stifta i 1950. 

  2. Forberedelser til landsmøtet og sosiale arrangementer 

  3. Peltordrøs, det er et litt harry ord for kaffe og prat :) 

  4. Det er givende å engasjere seg utenom studiet. Partipolitiske studentforeninger er en god mulighet til å påvirke og å bli hørt! 

 

 Nigisti Kufly, styremedlem i Høyres Studenter Akershus 

  1. For 61 år siden, i 1961. 

  2. Familie- og finans, samt politikk som er viktig for studenter 

  3. En panelsamtale med kvinner fra DNB og Høyre på hvordan det er å være i finanssektoren  

  4. Stem ungt! Uansett hvilket parti du stemmer på, så trenger vi unge stemmer som kan tale ungdommens og studentenes sak!

*Ås Liberale Studenter og Arbeiderpartiets Studentlag Ås fikk vi ikke tak i før utgivelse. Studentlaget for KrF fant vi ikke på Ås, og FrP har ikke studentlag her. Hvis et parti føler seg oversett, så send en mail til tuntreet@samfunnetiaas.no


Kommentarer fra undersøkelsen

Syns du det er tabu å snakke om partipolitikk? Hvorfor/hvorfor ikke?

Synes ikke det er noe galt i å legge frem ulike synspunkter. Jeg har ingen sterk tilknytning til noe bestemt parti, men synes bare det er lærerikt å høre mange andres ulike synspunkter og argumenter.

Jeg er redd for å blitt sett ned på og dømt av andre som tenker annerledes.

Ja. Folk er ofte mer opptatt av person enn sak, eller at alt ved ditt parti er helt grusomt, fordi man har ukonvensjonelle og utradisjonelle punkter. Generelt i politiske samtaler er min erfaring at mange er mer opptatt av å harselere, enn å lytte og lære.

It seems like the students are not open for strong opinions that differ from the communist or socialistic point of view. It often leads to heated discussions and little respect towards the different opinion.

Not necessarily party politics, but certain topics, like windmills and fjord mining deposits seem very polarized, and if you support them it gets aggressive very quickly. People don't seem interested in a discussion, only in stating their own opinion.

Noe å tilføye?

Synes partitilhørige studentforeninger også burde få leie rom til åpne arrangementer på Samfunnet! Vi føler oss skvist ut, tross oppfylt 75% medlemskrav, og at vi har mange gode eventer som ikke nødvendigvis handler om politikk, men bidrar til studentvelferd.

Bedre føre var, enn efter snar

Nyliberalisme er så utgått på dato!

Jeg opplever at det er få som engasjerer seg politisk på NMBU, hvilket er synd, for vi lærer så mye som vi burde bruke til å påvirke samfunnet! Jeg lurer på hvorfor folk ikke engasjerer seg

Hvor er det blitt av øl og politikkbodega?

Weed should be legalised at Samfunnet