Ans.Red.

To brune: Tuva

Ans.Red.
To brune: Tuva

To brune med Tuva Todnem Lund

Mange har kanskje sett henne til og fra campus og på Samfunnet før hun plutselig ble borte fra klasserommene og dukket opp i NRK og VG. Tuva Todnem Lund er en handlekraftig solstråle, som også kan være sympatisk kaotisk. Tuntreet har møtt henne, og det viser seg at hun har mer å by på enn en streng stemme til autoriteter.

Journalist: Sunniva Steiro

Fotograf: Margit Schrader Haugland


En atypisk Ås-personlighet  

En typisk Ås-personlighet vil mange katgorisere som en aktiv deltaker i Ås-bobla, gjerne i 2 foreninger i tillegg til Samfunnet. Selv med et 2 årig KS-verv på CV’en bryter Tuva normen – hun har nemlig aldri vært med i forening. Til gjengjeld har hun vært med i alt fra Leksehjelp med Røde Kors til kommunepolitikk, og nå avslutter hun snart et år som leder av Norsk Studentorganisasjon (NSO).  

Et aktivt kollektiv i Grisebingen  

Det hele startet da hun kom til Ås i 2016 etter å ha besøkt flere universiteter for å være helt sikker på at dette var stedet for henne. Hun hadde vært på fest Grisebingen – en studentbolig ved E6 – med fest og folk i telt rundt huset, og det var da hun tenkte «Her vil jeg bo». De ble en tett gjeng med fellesmiddag hver dag og matchende kostymer på utkledningsfester. Hun forteller at kollektivgjengen fortsatt er så tett at hun nå er forloveren til kjæresten til en i kollektivet.  

Alt er politikk!  

Andreåret tok det seg opp med verv, og en av de viktigere bidragene hun har gjort har vært å innføre tirsdagspåfyll med øl- og politikkbodega, hvor hun håper folk kan komme for å prate lavterskel om det de bryr seg om. «Alt er politikk!» sier hun engasjert. Tuva forteller at en av hennes største prestasjoner har vært å få studentene til gatene med fakkeltog mot nedleggelsen av helsestasjon for studentene ved NMBU. I tillegg har hun vært med på å flytte på «vilt mye penger» det siste året gjennom forhandlinger om statsbudsjettet til fordel for studentene.  

Kofte og ku  

Veien til leder for NSO var ikke helt planlagt for jenta fra Horten, for hun bestemte seg ikke for å stille før helt i siste liten. Valgkampen ble også tøff, da hun kom som en ukjent utfordrer mot to andre erfarne kandidater fra studentdemokratiet i Norge. Hun mimrer tilbake til en gang hun ble portrettert i en kofte sammen med en ku fordi hun var utfordreren fra Ås, og for henne har Ås-identiteten alltid vært viktig. 


Lite medmenneskelig?  

Hverdagen til Tuva er fylt med diskusjoner og møter med høytstående norske politikere, engasjerte i akademia og meldinger på sosiale medier. Hun innrømmer at hun ikke alltid har vært så tøff som hun framstår nå. Da hun startet i NSO sommeren 2021 tok hun en personlighetstest hvor hun scorte ganske normalt på alt, men da hun tok testen igjen nå nylig hadde medmenneskeligheten hennes dalt til unormale verdier. Hun sier at å møte andre store og små politikere og eksperter har gjort henne mer hardhudet, og at det er viktig å lære seg å ikke ta til seg all kritikk som kommer.   

 

Fra sjenert til politisk utfordrer  

For å ikke bli avfeid av andre under diskusjoner, har Tuva måttet lære seg teknikker for å hevde seg. Dette står i kontrast til oppveksten hennes. Tuva husker tilbake til ungdomsskolen da hun fikk nedsatt karakter i flere fag fordi hun ikke turte å rekke opp hånda. «Jeg husker det var skikkelig skummelt å snakke», sier Tuva før hun forteller om TV-debatter og intervjuer. Det som fikk henne til å endre seg i starten var at hun var veldig uenig med lærerne, og kunne bli trassig, selv om hun ikke synes det alltid var en god taktikk.   

Avkobling i naturen  

Med innboksen full av meldinger fra folk med historier, ros og kritikk er det viktig at Tuva klarer å balansere privatlivet og jobblivet, spesielt når hun er tilgjengelig med jobbtelefonen døgnet rundt. For å holde seg plantet på jorden liker hun å dra ut på hengekøyeturer og å lytte til podcaster. I oppveksten var hun med aktivt i speideren, og fascinasjonen for naturen følger henne inn i rollen som naturfagslærer.  

 

Grundig og gjennomført  

Tuva har alltid vært grundig og gjennomført i alt hun gjør, spesielt større avgjørelser. Et eksempel var da hun skulle konfirmere seg, og det var viktig for henne å ikke følge strømmen blindt. Hun oppsøkte alt fra Jehovas vitner til buddhistiske munker, og moren var på et punkt bekymret for at Tuva skulle bli for ekstrem i en eller annen retning. Sånn har det foreløpig ikke gått, for Tuva konfirmerte seg i Den norske kirke og er med på litt av alt i hverdagen.  

  

En offentlig rolle  

På spørsmål om hun er glad i å være synlig svarer Tuva «egentlig ikke, men både óg». Hun ser det som en nødvendighet å synes for å få gjennom saker i den stillingen hun har, og hun innser at det er mye makt i det å være synlig i store medier. Allikevel ser hun fram til å ikke lenger være en offentlig person, og å kunne gjøre og mene alt på eget initiativ.   

 

Tuvas mange ansikter  

Når man googler Tuva Todnem Lund kommer det opp utallige artikler og pressebilder. Tuntreet har hørt rykter om at fotografer gjerne har spesifikke ønsker til Tuvas poseringer, og det er alltid to gjengangere: blide Tuva og strenge Tuva. Hun forteller at hun pleier å be om et vanlig bilde der hun bare sitter i gresset, men det blir sjeldent med i artikkelen. Tuntreet er dermed på saken, og vi har sørget for å få tre eksklusive bilder: blidetuva, strengetuva og Tuva i gresset 

 

Siste året på Ås  

Til høsten er Tuva på nytt å se i forelesningssalene når hun skal fortsette med siste året på lektorstudiet. Hun gleder seg også til å komme tilbake til partipolitikken, som hun har forholdt seg nøytral til offentlig mens hun har jobbet i NSO. Til tross for at studentdemokratiet fortsatt engasjerer henne vil hun gjerne la setene i studenttinget forbeholdes nye studenter, slik at nye stemmer og meninger får plass. Planen hennes nå er ikke å ta på seg nye verv, men hun sier også med glimt i øyet at kanskje dette er tiden for å endelig prøve foreningslivet.  

 

Aktiv og kaotisk  

Tuva har under hele arbeidsperioden i NSO fortsatt å bo på Ås, og nå er et livlig Grisebingen-kollektiv byttet ut med lillesøster Iben og papegøyen Silly. Hun har også verdsatt å holde det private livet sitt i Ås med venner og kjente, og ikke minst å komme seg ut på Samfunnet. Søsteren er også aktiv i demokratiet, og er flink til å utfordre Tuva, både som en kritisk diskusjonspartner og som en utfordrer til et noe kaotisk liv. Tuva sier at hun gjerne fyller opp dagene kant til kant med arrangementer og aktiviteter, men vet gjerne ikke hvordan hun skal komme seg dit før hun er der.   

 

Veien videre  

Livet til Tuva har altså ikke vært et typisk A4-liv, men heller et liv fylt med spontane avgjørelser som har ført henne dit hun er i dag. Hun startet som en sjenert jente fra Horten, ble en sterk samfunnstaler på Ås, og veien videre står åpen. Tuva har ingen tanker om å planlegge framtiden, men vil heller fortsette å se hvor livet tar henne med muligheter hun kan ta når de dukker opp. 


Hilsner til Tuva

Du Tuva, du Tuva, tenk hvor mye stillere livet vårt hadde vært uten deg?  
Da hadde vi ikke hatt noen som missmatchet sokker og ingen som hadde kommet brakende inn på bursdagsfrokost!  
Vi er deg evig takknemlig for alt griseri du har funnet på, og måtte du bli ferdig i NSO sånn at Ås kunne ha deg fullt og helt!  
Du imponerer stort, og måtte alle engasjeres av ditt nærvær.  
Digger, Digger deg! 

Mvh Trygg +++ 

Wow! For en dame Tuva er. Makan til handlingskraftig, dyktig og engasjerende person skal man lete lenge etter. 
Jeg har vært så heldig å få et svært tett og nært samarbeid med Tuva de siste tre åra.  
Først som praksispartner, hvor vi fullførte hverandres setninger i timene vi holdt. Og ble kastet inn i digital praksis over natten. 
De to siste årene som fulltids tillitsvalgte for studenter.  
Vi har gått i fakkeltog, krangla med personer i maktposisjoner, sunget på kontoret og ikke minst fått mange gjennomslag! 
Du er den perfekte leder. Du gir rom for mennesker og meninger. Du har staheten og stå-på-vilja til å flytte fjell.  
Tusen takk for alt du er, og alt du gjør!  
Tuva fortsetter å inspirere meg hver dag, og har lært meg at vi er nødt til å ta aktive grep for at samfunnet skal utvikle seg. 
For det å ikke gjøre noe er like mye å ta et standpunkt som alt mulig annet. 

Andunger når langt! Mange klemmer fra Magnus <3

Tuva er et fyrverkeri av et menneske med mange baller i lufta, og etter å ha levd i kollektiv med Tuva er det lite som overrasker. Det måtte vi slutte med når vi oppdaga at hun hadde en parakitt som kjæledyr på rommet. Det overrasker heller ikke når hun sender feil telefonnummer til tuntreet, eller inviterer nesten 100 stykker på halloweenfest i kollektivet. Men det ordner seg jo. For er det et menneske som får fiksa ting, selv i kaos, så er det Tuva.  

Det er lett å la seg engasjere med Tuva, enten det er politikk, bier, Thorvald og Tora eller hvem som skal holde talene på 17. maifrokosten. Vi har alltid lurt på hvordan hun har orket å ha så mye å engasjere seg for samtidig, men vi er ganske sikker på at hun kan holde det gående lenge med pepsi max og is.   

Selv med mange baller i lufta, og kaos i livet, klarer Tuva som regel å skvise inn tid til kollektivvenner. Selv i en hverdag der kalenderen er stappfull. Om det er å kjøre gjennom halve Norge for å leve ut sin indre trønder, gå tur med lånehunden Billie eller en kaffe i parken ved rådhuset. 

Takk for at du er deg, vi er glade i deg! 

Hilsen alle i Grisebingen!