Ans.Red.

Sliteneliten byr opp til bondeopprør

Ans.Red.
Sliteneliten byr opp til bondeopprør

Sliteneliten byr opp til bondeopprør

Etter forespørsel fra Norsk bonde- og småbrukarlag (NBS) har bandet Sliteneliten utgitt sangen «Bondeopprør». Hva ligger egentlig til grunn for denne protesten? Tuntreet har tatt en titt.

Journalist: Othelie Eliassen

Illustratør: Anne Trætteberg Reitan


Sliteneliten beskriver seg selv på Facebook som “et politisk telegram”, og er et Oslo-basert band bestående av seks medlemmer fra både bygd og by.  

 At NBS ba akkurat Sliteneliten om å lage en sang om bondeopprøret er ikke overraskende. Det er nemlig ikke mangel på personlig engasjement for saken hos bandet. Et eksempel på dette er i refrenget, der det lyder “No løftar vi gaflane og krev det vi ikkje får. Brød og kake til folket, men vi skal ha ordentlege vilkår.”   

Bondeopprørets opprinnelse 

Bondeopprøret er en bevegelse startet av en liten gruppe unge bønder med ønske om en holdbar fremtid for det norske landbruket. De vil rette opp i det som beskrives som en systemfeil i statens tallgrunnlag, som gjør at det ikke lønner seg å drifte ansvarlig i henhold til arbeidssikkerhet, dyrevelferd og bærekraftig ressursbruk.  

I sangen utrykkes det: “Det er ikke morsomt å dyrke din mat når da fylgjer med minstepensjon på eit sprukke fat.” Hvis vi fortsetter med dagens kurs kan Norge ende opp uten matproduksjon. En av de unge bøndene, Tor Jacob Solberg, forteller at “aldri før har så få bønder jobbet så mye for så lite,” i en samtale på NMBU om bondeopprøret arrangert av Jordbrukarlaget tidligere i år. 

Bondeopprøret skal samle dem som ønsker å jamstille bonden med alle andre arbeidstakarar. Det skal vise at folket bryr seg om sikker matproduksjon, og at det å være gårdbruker skal kunne gi tilstrekkelig lønn og pensjon til å leve et vanlig liv. 

Sliteneliten setter også søkelys på konsekvensene av det hele for Norge. Andre vers i sangen lyder nemlig: “Gardar leggjast øde, Norge gror igjen. Matsikkerheiten strøke vekk med ein luksuriøs fyllepenn. Stordriftsfordelane, dei ser me lite te. Me må ha ein politikk som holder da norskelandbruket levande.” 

 

Bondeopprørets fremtid 

I fjor førte bondeopprøret til et brudd i forhandlingene om landbruksoppgjøret. Bruddet ble for opprørene starten på mer reelle forhandlinger, med ærlig diskusjon og rette tall. Også her er Sliteneliten opptatte av politikken bak det hele, når det synges “så skrot udemokratiske handelsavtaler lagd i lukka rom, det er vår eigen framtid me snakke om,” i siste vers.  

 Er du mer interessert i bondeopprøret finnes #Bondeopprør på Facebook, og selve oppropet på opprop.net. Det anbefales også å høre Slitenelitens «Bondeopprør,» for ett fengende lynkurs i saken og en smak av alle følelsene bak.