Mattekaos på NMBU
Mattekaos på NMBU
I eksamensperioden før jul fikk nærmere 700 studenter beskjed 24 timer før eksamen i matematikk at eksamen ble avlyst og flyttet til en uspesifisert dato i slutten av januar. Klager fra studenter og foresatte har ikke latt vente på seg. I skrivende stund går vi nok en eksamensrunde i møte, noen med både blokkeksamen og en forsinket matteeksamen.
Journalist: Sunniva Steiro
Fotograf: Synne Louise Stromme
Mye fram og tilbake
I år var nærmere 700 studenter oppmeldt i kursene MATH100 og MATH111, som de fleste av oss må ta. Fagene er utfordrende, og det er få som vil ha eksamensstresset hengende over seg lenger enn nødvendig. Årets studenter skulle i utgangspunktet ha digital skoleeksamen med karakter, men korona kom nok en gang i veien for de opprinnelige planene. Senere i semesteret fikk studentene beskjed om at det i stedet skulle avvikles hjemmeeksamen, som for de fleste andre kurs. Ikke før dagen før MATH100-eksamen fikk alle studentene vite at MATH100, MATH111, konteeksamen MATH112 og MATH280 ble flyttet til en uspesifisert dato i slutten av januar. Begrunnelsen var at studieadministrasjonen helst så at eksamen kunne avvikles på campus.
Rettferdig utførelse
I en mail til studenter forklarer dekan Anne Cathrine Gjærde ved REALTEK at NMBU har store ambisjoner for studentene, og at de dermed: «må sørge for at eksamen er mest mulig rettferdig.» Videre skriver hun: «Det er ikke noe nytt at fagmiljøet på matematikk foretrekker skoleeksamen fremfor digitalt», noe mange professorer og studenter på andre institutt også vil si seg enige i. Utsettelsen virker å komme av at innføring i matematikk er spesielt sårbart for samarbeid mellom studenter, og leder av Studenttingets Arbeidsutvalg (AU) Ina Finnerud påpeker at en av grunnene til utsettelsen har vært fokus på kvalitet på eksaminasjonen.
Skoleeksamen mindre risikofylt?
Våren 2021 ble eksamen i MATH112 avholdt som digital hjemmeeksamen, som tiltak mot koronaspredning. Ifølge forskrift om studier ved NMBU skal vurderingsformen på konteeksamen være lik ordinær eksamen. Dette vil ikke lenger være tilfellet i MATH112 etter at det ble bestemt at konteeksamen skal avholdes på skolen. Endringene ble gjort i kraft av midlertidige forskrifter som skal hindre forsinkelser i grader og vitnemål på grunn av korona. Tuntreet stiller seg kritisk til at det er mindre risiko med tanke på korona å endre form fra hjemmeeksamen til eksamenslokaler. Det er dessuten underlig at en utsettelse i eksamen er mer effektivt for å hindre forsinkelser, når resultatet er at studenter blir forstyrret i planer om utveksling, blokkeksamen, eller risikerer å måtte ta konteeksamen i mai på grunn av karantene.
Stress og usikkerhet
Tuntreet har vært i kontakt studentrådsleder ved REALTEK, Maja Raz Karterud, som har fått henvendelser av flere studenter som er rammet av det man kan kalle et mattekaos. «Jeg har blitt kontaktet av utallige studenter som er utrolig stresset og skuffet over situasjonen, og som har veldig lite motivasjon til enda et semester med mye usikkerhet», forteller hun. Karterud understreker misnøyen til studenter som ikke får juleferie, som har tunge januarblokkfag, og som opplever at eksamen kolliderer med oppstartsforelesninger. I tillegg vil studenter med deltidsjobb oppleve økt stress, eller alternativt måtte gi fra seg vakter til fordel for eksamenslesing.
Tatt på alvor
Studentrådslederen forteller at hun har vært i god dialog med ledelsen ved REALTEK etter at siste melding om eksamen ble gitt studentene, og hun føler at de tar saken på alvor. Allikevel mener Karterud at ledelsen burde vært tidligere ute med å inkludere studentrådet og studentene i prosessen, slik at hele situasjonen kunne vært avverget. Hun sier at studentrådet aldri ville tillatt endringen uten å få meningene til studentene på forhånd, og at med et fungerende studentdemokrati, så burde ledelsen ha tatt kontakt så snart de startet prosessen.
Rektor beklager
I et svar på en students klage om utsettelsen hevder studieveilederne ved REALTEK at: «Avgjørelsen er tatt fra studieadministrasjonen sentralt med bakgrunn i diskusjoner mellom mange ulike instanser [...]» På spørsmål fra Tuntreet om hvorfor ikke studentdemokratiet ble kontaktet, svarer rektor Curt Rice: «Jeg likte dårlig å måtte gripe inn i eksamensarbeid og jeg forstår veldig godt at dette var frustrerende for både studenter og ansatte.» Han beklager også på vegne av ledelsen til studentene som opplevde at eksamen ble omgjort fra fysisk til digitalt, for å så bli utsatt, som han sier alle kan skjønne at var ytterligere frustrerende.
Rektor Curt Rice, dekan ved REALTEK Anne-Cathrine Gjærde og AU-leder Ina Finnerud sier alle til Tuntreet at fokuset nå er å hindre at noe sånt skjer igjen.
Felles retningslinjer
Finnerud jobber for tiden med alle dekanene på NMBU for å få på plass felles retningslinjer for forutsigbarhet og likhet på tvers av alle fakultetene på universitetet. NTNU har allerede bestemt at alle eksamener i vårsemesteret skal være digitale, med mulighet for å søke om unntak, men NMBU ønsker heller å oppfordre professorer sterkere til å ha på plass en plan B allerede fra starten av semesteret. Ina Finnerud understreker at det var en stor andel av professorene som allerede var godt forberedt med en plan B i desember, og Studentenes informasjonsTorg (SiT) opplyser om at 147 av 187 eksamener ble gjennomført som digital hjemmeeksamen i desember. Kun 6 eksamener ble utsatt til januar, hvorav fire var i matematikk.
Ønsker ikke å kommentere
Tuntreet har ikke lyktes å få kommentarer fra professorer på Institutt for matematikk, men tolker «faglig forsvarlig utføring» i retning av at innføringsfag i matematikk til syvende og sist er rene regnetester, som ikke så lett lar seg omgjøre til hjemmeeksamen. AU-leders forslag til alternative vurderingsformer er langsgående vurdering, mappevurdering eller alternativ digital eksamen.