Vinterens fadderuke(r)
TID FOR VINTERENS FADDERUKE(R)!
Selv om de fleste studentene kom tilbake i august er det noen som tar steget inn i «Ås-bobla» for første gang i januar og februar. Og akkurat som i august holdes det en fadderuke for å ønske nykommerne velkommen. Denne fadderuken er imidlertid noe lenger, markant kaldere og (så vidt jeg vet) fri for dåp i Andedammen. Tuntreet satt seg ned med to av organisatorene for å høre mer om hva som er i vente.
Journalist: Sofie Bergset Janols
Oversetter: Sofie Palmstrøm
Fotograf: Åsne Sørlie-Nordnes
Når jeg møter faddergeneral Ada Marie Orthe Karlsen og ESNs (Erasmus Student Network) leder Emma van Nieuwkuijk i Hjerterommet er fadderuken akkurat i ferd med å starte. Denne vinterens fadderuke (eller skal jeg si faddermåned?) startet med en rundtur rundt NMBU og Ås 25. januar og vil ende med en spleisefest 24. februar. Mellom disse datoene er det to til tre arrangementer som skjer hver uke.
Lengre og mer dempet
Denne vinterens fadderuke er litt annerledes enn den i august. Den varer lengre og arrangementene er mer spredt, da ikke alle nye studenter er til stede fra begynnelsen av. Dette er også grunnen til at fristen for å melde seg opp til fadderuka er satt til sent i februar, forklarer jentene. På denne måten kan selv de som kommer midt i februar få sjansen til å bli del av en mindre faddergruppe. For arrangementene i fadderuka er det imidlertid ikke nødvendig å melde seg på for å bli med. Bare møt opp på de aktivitetene du liker, om det er skøyting, rundtur i Ås eller en tur til Oslo 19. februar.
I motsetning til hva man tror (i alle fall hva jeg trodde), er vinterens fadderuke åpen for alle nye studenter. Selv om majoriteten av deltakerne er internasjonale- og utvekslingsstudenter oppfordrer Ada og Emma nye norske studenter til å delta også: «Det er flott hvis nordmenn melder seg på!». Organisatorene for fadderuka oppfordrer også norske studenter som ikke er nye til å melde seg som faddere. Ada forklarer videre at denne fadderuka er mer dempet enn den i august: den er mindre offisiell og det er ingen kontrakt involvert. Du henger bare med faddergruppen din og lærer dem dine måter å navigere Ås på.
Tips til nykommerne
Når jeg spør Ada og Emma om tips til de nye Ås-studentene er Emma rask med å svare: «Bli med på arrangementer!». For å holde seg oppdatert på arrangementene anbefaler hun å følge ESN Ås og Fadderuka NMBU på Facebook. For internasjonale studenter spesielt anbefaler hun også å sjekke ut ISU, SAIH, studentforeninger og gruppa «Social hub for internationals at NMBU» på Facebook. «I Norge er Facebook en stor greie», erklærer hun. Det er også en god idé å sjekke ut hvor man kan få gratis medlemskap. Samfunnet tilbyr for eksempel gratis medlemskap til utvekslingsstudenter og andre internasjonale studenter.
Ada og Emma understreker også viktigheten av varme klær nå i de kalde vintermånedene. «Ikke vær redd for å se teit ut i store klær» sier Ada og ler. Ironisk nok hadde Ada glemt å ta på votter denne dagen (ref. bilde), noe hun angret på da vi gikk ut av den varme Urbygningen. Og for å snakke om kulde: når det kommer til å lære nordmenn å kjenne? Å bli med på sportslige aktiviteter er varmt anbefalt. Men viktigst av alt, Ada oppfordrer både internasjonale og nordmenn til å gå ut av komfortsonen.