Hva skjer med studentøkonomien nå?

Hva skjer med studentøkonomien nå?
Tuntreet har gjort en spørreundersøkelse for å se hvordan NMBU-studenter er påvirket økonomisk av koronapandemien. Flere av svarene vi har fått er ganske overraskende.
Journalist: Tilde Birgitte Dalberg
Illustratør: Oda Braar Wæge
Det har vært mye skriverier i mediene om studenter som er blitt permittert fra deltidsjobber, og derfor sliter økonomisk. Det ble først bestemt at disse studentene skulle bli tilbudt et ekstra lån fra lånekassen. Etter sterke reaksjoner fra studenter nasjonalt som mente det var urettferdig å legge et ekstra lån på studenter, ble det bestemt at tretti prosent av lånet blir omgjort til stipend.
Får ikke sommerjobb
De fleste merker ikke noen forskjell økonomisk i koronakrisen, men 23% av studentene som mottar støtte er fortsatt negativt påvirket. Mange av disse begrunner dette med at de er permittert, har mindre jobb, mistet sommerjobben, eller at det er usikkerhet rundt om de får sommerjobb. De fleste deltakerne hadde tross alt lønnen fra sommerjobben som en viktig inntektskilde ved siden av støtten fra Lånekassen. Derfor kan manko på sommerjobber ha store økonomiske konsekvenser for studenter. En student er spesielt bekymret: «Per nå er det ok. Jeg er mer urolig for sommerjobben fordi jeg er avhengig av å jobbe i juni for å ha råd til leie i juli. I verste fall må jeg melde flytting hjem til foreldra mine.»
Vanskelig å få jobb etter endt studie
Det er ikke bare mangel på sommerjobb som vekker bekymring. Det å finne seg jobb etter endt studie kan nå være utfordrende. En student har til og med mistet jobben som var tilbudt. fra jobben. I tillegg er jeg ferdig utdannet denne våren, og hadde fått jobbtilbud til fast jobb etter studiene forrige sommer. Det blir det ikke noe av den jobben likevel.»
Livet uten Lånekassen
Kun én student av 93 mottar vanligvis ikke støtte for utdanningen, og har kun jobb som inntektskilde. Denne personen svarer at hen er negativt påvirket økonomisk av krisen, men vil ikke utdype hvorfor eller hvordan. Resten mottar penger fra Lånekassen, andre støtteordninger eller fra familien.
Har mer penger til overs
Det er likevel ikke bare negative økonomiske konsekvenser, hele 21% mener de er påvirket positivt av pandemien. Noen jobber i dagligvarebutikker og har fått ekstra mye jobb. I tillegg er det flere som ikke bruker penger på mat fordi de har dratt hjem til familien, ikke drar ut på Samfunnet lengre, og sparer en del penger på å ikke kjøpe øl eller billetter. Noen sparer disse pengene, men det er ikke like lett for alle: «(Jeg) sparer penger på at det ikke er fester, har brukt de pengene på nettshopping istedenfor for å ha noen gleder i hverdagen. Ikke undervurder gleden av å vente på en pakke i posten!».