Halvor Ekeland

Nå har det blitt dyrt å låse seg ute 

Halvor Ekeland
Nå har det blitt dyrt å låse seg ute 

Nå har det blitt dyrt å låse seg ute  

I høst innførte SiÅs et innlåsningsgebyr på 500 kroner. Dette vil si at husmenn ikke lenger kan låse inn studenter som har mistet nøkkelen, gratis.   

SBS_6816.jpg

 

Mathilde Wingeng er huskvinne på Samfunnet, og var med på å innføre dette gebyret. Den økte pågangen de siste par årene med oppringninger for å låse opp gjorde at husmannjobben ble alt for stor. I august hadde hun 45 innlåsinger på 20 dager, og opplevde at folk ikke hadde respekt for hennes tid, i tillegg til at de misbrukte tjenesten. Å være husmann er tross alt så mye mer enn å låse opp dører, og de er i tillegg studenter med mye på agendaen fra før. Mathilde forteller videre om noen opplåsninger hun kunne vært foruten. 
 

“Det blir for dumt når jeg for eksempel blir oppringt av dama til en type som klarte å ta med seg nøkkelen når han skulle trene på Eika. I tillegg har det hendt at jeg må rykke ut for å låse inn noen, og at de kommer seg inn i mellomtiden, uten å si ifra. Når jeg da kommer, blir jeg møtt med ‘Åja.. Roomien min slapp meg inn.’ ”. 

 

Et billig gebyr  

Mathilde forteller at hun synes det er synd at studenter som faktisk er i nød, må betale gebyret. Det er tross alt ikke innført for å straffe studenter. Dette er et tiltak som er nødvendig for å luke ut de som ringer av unødvendige grunner. Tjenesten er tross alt ment for nødstilfeller. Hvis man mister nøkkelen sin og ikke vil betale gebyret er det også mulig å låne en fra SiÅs Bolig, og hvis ikke de har åpent, synes hun at folk kan vente til de åpner neste dag. Mathilde synes at studenter må ta ansvar selv:  

 

«Folk må ta litt ansvar. Dette gebyret er en fin måte å forberede studentene på når de flytter fra Pentagon, hvor det kan koste flere tusen å ringe låsesmed som kan låse opp. Folk har blitt litt bortskjemte egentlig. Det finnes flere løsninger som burde vurderes før man ringer husmannen.»

Et gebyr på 500 kroner er derfor lite, også sammenlignet med Studentskipnaden i Innlandet som har et innlåsningsgebyr på 850 kroner.  

 

Selvlåsende dører  

Det har vært flere problemer rundt dørene på Palisaden som låser seg av seg selv, noe studenter spesielt har utfordringer med i innflytningsperiodene. Hvis man er så uheldig å låse seg ute da, vil dette også kreve et gebyr om man trenger umiddelbar innlåsing. Mathilde mener derimot at det ikke er noen unnskyldning for å få gratis innlåsing.  

«Man får jo en blekke om dette når man flytter inn, og folk må ta ansvar og faktisk lese denne for å vite hvordan dørene fungerer, og derfor ha med seg nøkkelen.»  

 

Vaktmesterne låser igjen døra 

Flere studenter har opplevd at vaktmesterne har låst igjen dørene etter at de har fikset ting på rommene, og at man derfor ikke kommer seg inn. Mathilde synes ikke at dette er SiÅs’ feil.  

«Vaktmesteren har plikt å låse døra etter seg. Dette er for at de ikke skal få skylden hvis noen skulle ha gått inn på rommet og stjålet noe i ettertid”.  

 

Mathilde legger til at hun synes det er uansvarlig å dra uten å låse døra, og i hvertfall uten å ta med nøkkelen.  

 

SBS_6802-2.jpg

Søker ny husmann/huskvinne  

Mathilde forteller at hun synes det å være huskvinne er en veldig fin jobb, og at det har vært veldig givende å være til hjelp for folk som har låst seg ute. Samtidig har det vært veldig tidkrevende, og hun har opplevd at folk ikke viser respekt for hvor mye tid og frivillighet som ligger bak driften av Samfunnet. Til slutt legger hun til at hun håper at studenter søker på husmannsstillingen, for husmannen gjør en veldig viktig jobb som trengs for at Samfunnet skal gå rundt. Dessuten, hvis vi ikke får en ny husmann/huskvinne kan det hende at vi må få en ordentlig låsesmed til å låse opp dørene, som da vil koste mye mer penger.  

  

 Journalist: Tilde Dalberg  

Foto: Sunniva Buvarp Schmitz