Halvor Ekeland

Tre brune med Hans-Kristian Hartvig - mannen som fant seg selv på Ås 

Halvor Ekeland
Tre brune med Hans-Kristian Hartvig - mannen som fant seg selv på Ås 

Tre brune med Hans-Kristian Hartvig - mannen som fant seg selv på Ås 

IMG_8377.jpg

Du har nok sett Hans-Kristian i flere ulike settinger her på Ås. Enten det er i studentrådet ved Handelshøyskolen, Studenttinget, ordensvern på Samfunnet, vaktansvarlig under UKA, Næringslivsutvalget eller Mannskoret Over Rævne. En ting er i hvert fall sikkert: Han elsker å engasjere seg og å gi tilbake til studentlivet som har gitt ham så mye glede. Jeg har prøvd å finne ut hvorfor Ås har vært en så viktig arena for Hans-Kristian, og på hvilken måte studentmiljøet her har endret han som menneske.   

Jeg møter Hans-Kristian på Samfunnet i kjent positur - nemlig med ordensvakt-klærne, samband og en kaffekopp i hånda. Videre tok vi turen til BEdehuset, hvor Hans-Kristian har bodd tidligere. Han starter med å fortelle at han reagerte instinktvis på at han ikke fortjente det da han fikk «To brune», siden han har så mange gode venner han synes fortjener det. Mitt inntrykk både da, og etter intervjuet, er at Hans-Kristian helt klart fortjener all ros han får for sitt frivillig arbeid her på Ås. 

Veien til Ås 
I 1993 ble Hans-Kristian født i Oslo, men familien flyttet til Rælingen like etter. Hans-Kristian startet på økonomi og administrasjon ved NMBU i 2015 etter å ha bodd og jobbet tre år i Oslo. Han vurderte å starte på lærerstudiet i Kristiansand, men en venninne tipset han om det særegne sosiale livet på Ås og hvor godt han hadde passet inn her. Allerede under fadderuka skjønte Hans-Kristian at det sosiale miljøet på Ås var spesielt, da en helt tilfeldig jente sa hei til ham. «Dette må være tidenes koseligste sted, hvor folk sier hei til hverandre selv om de ikke kjenner hverandre», tenkte Hans-Kristian da. Det tok ikke lang tid før han ble klasserepresentant, og herfra gikk veien videre til å bli nestleder i Studentrådet på Handelshøyskolen, noe som automatisk ga han en representantplass i Studenttinget. Her brukte han mye tid på å jobbe for at Handelshøyskolen skulle få fortsette å være et eget fakultet. 

IMG_8317.jpg

Ordensvern 
Siden våren 2016 har Hans-Kristian vært en del av ordensvernkomiteen på Samfunnet, og han har i tillegg vært vaktansvarlig både under UKA i 2016 og 2018. Til UKA 2020 er han å finne som vaktsjef, som vil bli det siste Hans-Kristian engasjerer seg i her på Ås. «Det er kult å være en del av den 50. UKA i Ås, og jeg håper at mange vil være med på å jobbe med vakthold nå når det er så viktig med ordensvakter som tar kursing før 2020. Som vaktsjef vil jeg at de som jobber skal føle at de har frihet, fordi jeg tror at ved frihet kommer ansvarsfølelse. Det er også veldig gøy å være med i ordensvern, man er jo en del av festen!»  

NU 
Høsten 2016 stilte Hans-Kristian på GF til valg som leder i Næringslivsutvalget. «Når jeg først hadde levert kandidatur til NU kunne jeg ikke backe ut.» Han forteller at knærne skalv og at han aldri har vært glad i å snakke foran folk, men at det har blitt bedre. «Det er lett for meg å tenke at det sikkert er noen i denne salen som har noe smartere å si» og legger til at faren hans har vært hard på janteloven. Han fortsetter med å fortelle at å stille som NU-leder var en veldig kul utfordring veldig få har hatt hendene på. Som NU-leder var Hans-Kristian med på å starte karrierefondet, starte samarbeid med flere linjeforeninger og gjorde samtlige verv i NU til folkevalgte. Ikke minst fikk karrieredagen året han satt som leder sitt høyeste resultat noensinne. «UKA og Samfunnet burde ikke tjene penger på studentene. Det er NU som burde tjene penger på bedriftene.» 

Mannskoret Over Rævne 
«Mannskoret Over Rævne har nok vært den plattformen som har endret meg mest her på Ås.». Hans-Kristian ble med i Over Rævne våren 2017 og er nå aktiv som BEste Bass. Da Hans-Kristian skulle på opptak var han veldig nervøs, og hadde bestemt seg for at han ikke turte. I grevens tid ombestemte han seg og latet som han skulle på do i et NU-møte. Isteden gikk han innom opptaket og sang «Bæ bæ lille lam». Senere den kvelden fikk han beskjed om at han var videre. Men har Hans-Kristian alltid vært glad i å synge? «Jeg sang i kor da jeg var liten, men en gang da vi skulle ha oppvisning dukket ingen av de andre guttene opp. Jeg endte opp med å synge alene mot tolv jenter, noe jeg fikk mye skryt for. For meg er skryt ubehagelig, så dette førte til at jeg ikke sang foran noen andre enn meg selv før jeg ble med i Rævne», svarer han. Å ikke ønske å gjøre noe fordi du fikk for mye skryt høres litt bakvendt ut for meg, men å sette pris på konstruktiv kritikk, slik som Hans-Kristian gjør, er jo en veldig god egenskap. «Hva skal jeg gjøre med ros? Det vakre med kritikk er at man stadig forbedrer seg av det.» 

IMG_8439.jpg

Engasjementet 
Et spørsmål som dukker raskt opp hos meg er hvor motivasjonen til Hans-Kristian kommer fra, og det har han et veldig godt svar på. «Samfunnet har gitt mye til meg, og jeg har forsøkt å gi noe tilbake. For meg er Samfunnet felleskap og dugnadsånd, og jeg liker å være del av noe større. Det er lett for andre å si at vi med mange verv er så flinke, men sannheten er jo at vi velger å bruke tiden vår på akkurat dette». Ja, nettopp tid, det er jo en annen faktor som gjør man blir imponert over de med mange verv, for vi har jo alle skolearbeidet i tillegg. Hans-Kristian forteller at han behandler skole som jobb. Han tvinger seg selv til å stå opp tidlig og arbeider med skole fra ni til fire. «Jeg synes skole er kjedelig, men det å være aktiv elsker jeg. Verv er mer sosialt, og man får muligheten til å diskutere med andre. I tillegg gir det deg venner for livet. Å ikke få betalt gjør absolutt ingen ting!» 

Fant seg selv på Ås 
Å flytte til Ås har gjort mer med Hans-Kristian enn hva han egentlig hadde trodd. «Jeg fant ikke meg selv før jeg kom til Ås. Jeg har blitt mer rolig, reflektert og interessert. Venner hjemme kjenner meg ikke igjen. Folk er så varme og gode her, og jeg får så mange gode impulser. Det er et sted man utdanner hele menneske. Utdanning på papiret kan du få andre steder, men det er miljøet rundt deg her på Ås som er så spesielt.» Ikke bare har Hans-Kristian blitt forandret som menneske, han har også hekta seg på miljøtrenden. «Nå bryr jeg meg faktisk om miljøet, noe jeg ikke gjorde før. Jeg kjøper ikke klær hele tiden, og passer på å ha to vegetardager i uka. Resirkulere gjorde jeg heller ikke før jeg kom hit.» 

Veien videre 
Etter bacheloren i økonomi og administrasjon tok Hans-Kristian årsstudium i realfag og går nå på Industriell Økonomi. Han er ferdig våren 2021, og han håper at han får jobbe med mennesker hvor han har muligheten til å snakke og diskutere. Selv om han ikke er spesielt glad i å lede, liker han å snakke. Ås vil uansett følge Hans-Kristian hele livet. «Jeg har blitt glad i Ås, men samtidig er det sunt å komme seg litt bort.» Det er ikke sikkert han ender i Oslo da bylivet ikke er det mest fristende. Hans-Kristian vil gjerne bo et sted hvor han kan høre seg selv tenke, for eksempel på Sørlandet. «Jeg liker å være litt konservativ og la ting være som de alltid har vært, og jeg gleder meg til å bli eldre», avslutter han. Hele Ås kan nok si seg enig i at fremtiden din ser veldig lys ut, Hans-Kristian!  
 

Hilsninger fra venner og familie

Min bror bjørnen, 
Du er nok aller mest kjent for å alltid ha en kommentar på lur som til tider kan være noe upassende (til pappas forferdelse), men nå tenkte jeg at folk kan få bli kjent med storebroren Hans-Kristian (HK/Hansyyy/Hansemann). For hvorfor ikke få noe som skal handle om deg til å handle om meg? Det er i hvert fall noe du ville ha gjort.  

Disney-perioden min varte kanskje litt vel lenge, men likevel så du det med meg. Helt fram til jeg gikk på do og du stjal fjernkontrollen for å sette på dokumentar om flykræsj. Og sånn har du alltid vært, interessert i det litt uinteressante. Jeg trodde derfor lenge at du skulle bli nerden av oss to, men her er vi - du som er en stor bidragsyter på Ås og ikke minst korist i Over Rævne (hvor kom den sangstemmen fra?), mens jeg streber på UiO. 

Ditt engasjement gjør at jeg sjeldent ser deg, men jeg er trygg på at om jeg trenger deg så hadde du alltid stilt opp, uansett hva.  

Hilsen 
Din stolte favoritt (og eneste) lillesøster 

Hans-Kristian "Hansy" Hartvig 
Hvordan var det vi ble venner nå igjen? Jeg lurer på hvor mange timer sammenlagt vi har tilbrakt på bakeriet. Kanskje var det bare gratis kaffe, boller og foccacia som gjorde at du ble sittende sammen med meg? Jeg liker å tro at det ikke var av studenfattigdomsdesperasjon, men av lysten til å tilbringe tid med meg. Utrolig gode timer var det, som førte til et langvarig vennskap!  
 
Selv om du og jeg gikk i samme klasse, var det ikke før senere du gjorde en entre i livene våre. Vennegjengen "surrogat" ble skapt, selvfølgelig ikke uten Hansy. Festen er ikke komplett uten deg med knallhumør i sentrum.  

PS: Ja, vi har forstått at det er gøy å studere på Ås. Tror allikevel at vi aldri kommer til å forstå opplegget rundt alle foreningene. 

Hilsen Kristoffer Gertz  

BEtaler, BEskaffer Hans-Kristian Hartvig er BEhørig BEskrevet som en BEdårer med mange ord og dyp røst. 

Han har alltid mye å BErette i BEsamlinger, og BEnytter ofte BEgivenheten til å BEskrive sin mening. Han en god person å diskutere med og er en veldig god samtalepartner som BEgriper andres synspunkt og følelser. Han setter stor pris på de rundt seg, og BEviser det for alt han har å gi. Vi verdsetter Hartvig sitt nærvær, både som en stolt BEådrer og som en nær venn. Gleder oss til flere kaffekopper i BEde som går over til øl og sene kvelder. 

BBB 

BEstyrer og X-BEstyrer 

Ulrik Melhuus og Erik «Gregers» Sand