Nye spilleregler for Rockeklubben
Nye spilleregler for Rockeklubben
I flere år har Rockeklubben disponert bandrommet relativt fritt. Nå har Samfunnsstyret sett på behov og fordeling av rom, og avgjort at dette blir det slutt på.
Dårlig oppfølging av retningslinjer
Nede i kjelleren, under kontorfløya, ligger bandrommet. Dette rommet ble tatt i bruk av Rockeklubben på starten av 90-tallet som øvingslokale, og avtalen med Samfunnsstyret da var at de fikk låne det mot at de stilte på revy og støttet der det ellers måtte trenges. Etter noen år sluttet foreningen å være aktiv, før den gjenoppstod i 2012 og igjen tok i bruk bandrommet. Det ble ikke gjort noen ny avtale med Samfunnsstyret før slutten av 2018, men denne ble aldri signert av Rockeklubben. Det ble også satt retningslinjer på tider det skulle være stille på grunn av for eksempel møter i kontorfløyen, at det skal være tomt under festkvelder osv. Rockeklubben har en plan og oversikt over hvilke grupper som har rommet til hvilken tid, men Samfunnsstyret opplevde at retningslinjene som var satt ble dårlig etterfulgt og at det var vanskelig å få kontakt med det tidligere styret.
Nyvalgt styre og stor forening
I høst ble det valgt nytt styre i Rockeklubben. Amund Filseth er nå leder, og Peter Langdalen er nestleder/økonomisjef. En knapp måned etter valget ble de kalt inn til møte med Samfunnsstyret der de fikk beskjeden: «Samfunnsstyret har vedtatt at Rockleklubben skal flytte ut av rommet i kjelleren innen 1. desember. Dette for at foreningene skal være likestilt i tilknytning til rombooking og at Samfunnet ønsker å omdisponere rommet til lager.» Dette oppfattet Rockeklubben som at de regelrett ble kastet ut av rommet. De fikk beskjed om at de kunne stille på romfordelingsmøte sammen med andre foreninger og booke rom på lik linje som andre foreninger. Dette ser de på som vanskelig. «Vi er 40+ aktive medlemmer, fordelt på 12 grupper/band.» De fleste lag og foreninger booker et rom fire timer på kveldstid. «Det tar fort en time å rigge, og da står det igjen 15min per band å øve på», har de regnet seg frem til.
Urettferdig ovenfor andre foreninger
Samfunnsstyret forteller at det er flere grunner til at de har tatt denne avgjørelsen. Rommet er blant annet definert som et lagerrom, og står ikke på planen over hvilke rom foreninger kan benytte seg av. De mener derfor det blir urettferdig at Rockeklubben skal få disponere det i så stor grad som de gjør. «Vi ønsker å likestille dem med alle andre lag og foreninger.» Dette til tross for at ingen andre lag eller foreninger har meldt misnøye med nåværende ordning. Samfunnsstyret foreslår at Rockeklubben kan booke Halvors hybel, og sier det er fullt mulig å booke flere dager, «så lenge det er rom ledig. Det er konkurranse mellom foreningene på kveldstid og derfor må kveldstidene deles opp mellom foreningene.» Rigging mener de ikke bør ta så lang tid, da både Åsblæst’n og Storbandet får det til. Rockeklubben mener at de kan ikke sammenlignes med Åsblæst’n og Storbandet da det er to store enheter, og Rockeklubben er mange mindre. «Det å bruke Halvors vil bare ikke fungere i praksis. Det vil være utrolig ineffektivt og bli et salig rot», sier de.
Behov for lagerplass
Å sette bandrommet på rombookingsplanen mener Samfunnsstyret er lite aktuelt. Tidligere har det vært et lager i Kajaveien for gamle protokoller og diverse viktigere papirer. Da dette ble oversvømt ønsket Samfunnsstyret å flytte det til Samfunnet der de mener det er tryggere. Det ble satt av plass andre steder på huset, men disse er allerede fylt opp, og Samfunnsstyret mener det beste er å omdisponere bruken av bandrommet.
Samfunnsstyret er ikke de eneste som trenger lagerplass. Rockeklubben har mye utstyr som nå står på bandrommet, og har investert mye i å bygge opp det de har i dag. Samfunnsstyret ønsker å være behjelpelige og vil tilby lagerplass der Samfunnet har sitt eget lager for teknisk utstyr. Rockeklubben har fått dette tilbudet, og snakket med ansvarlige som var lite begeistret for dette, siden de mente det allerede var fullt. Dermed vil det uansett kreve omrokkering av ting for å få plass. «Hvis det er lite plass må vi rydde så det blir plass. Det vil være enklere å tilby et mindre lagerrom for utstyr enn et helt rom for å øve.» sier Samfunnsstyret.
Ser mørkt på fremtiden
Rockeklubben synes også det er vanskelig å finne et helt rom egnet til øving. De har sett på muligheter utenfor Samfunnet, men har ikke funnet noen gode alternativer. Frem til det ordner seg med egnet øvingslokale der de kan ha tilgang på utstyr og nok øvingstid per gruppe, uten at medlemskontingenten må økes, legger de ned driften. «Jeg mener Samfunnet skyter seg selv i foten, og at man vil merke det på revyer og lignende», sier Amund. Rockeklubben forteller at foreningene som ikke kan stille med eget band til revyer ofte spør om noen fra dem kan delta. Denne muligheten vil forsvinne med Rockeklubben, det vil også tilbudet de skaper for de som ønsker å spille i band og vedlikeholde eller utvikle ferdigheter innenfor musikk. Klubben deltar på og skaper også arrangementer som konsert natt til 17. mai, rockebodega og har hatt innslag på Graskurs og Grand Prix.
Lei situasjon
Begge parter er enige om at det er en lei situasjon. Samfunnsstyret ønsker ikke at Rockeklubben legges ned, men håper de ser at det er grunnet stort behov for lagerplass og at de ikke ønsker å forskjellsbehandle foreninger at de har tatt avgjørelsen. De forteller at det er satt i gang et stort arbeid med å kartlegge hvem som bruker rommene på Samfunnet. De sier at de regner med få forandringer på romfordelingsmøtet i høst bortsett fra at Rockeklubben også kanskje kommer inn, men at det mest sannsynlig kan bli større endringer på neste møte. Dette er for å prøve å ta bedre hensyn til store grupper, lite lydisolerende vegger og den generelle bruken av huset.
Rockeklubben ønsker heller ikke å legge ned. De vet det tidligere har vært vanskelig å forholde seg til styret, men at de nå ønsker å få til dialog og samarbeid. Samfunnsstyret sier det er fint om det fungerer nå, men det blir umulig å gjøre særegne avtaler da det kan variere så mye og man ikke er garantert et styre som følger regler og retningslinjer. Derfor mener de det vil være enklest om Rockeklubben innretter seg slik som alle andre foreninger og booker der det er ledig plass. De vet det har blitt valgt nytt styre, og håper de kan få en god dialog videre.
Journalist: Guro Størdal
Foto: Sunniva Buvarp Schmitz