RotskuddAns.Red.

Kjære NMBU, jeg er ikke Norges mest fornøyde student – så langt.

RotskuddAns.Red.
Kjære NMBU, jeg er ikke Norges mest fornøyde student – så langt.

Kjære NMBU, jeg er ikke Norges mest fornøyde student – så langt.  

Skribent: Kine Lie


Da jeg i mai fikk beskjed om at jeg hadde kommet inn på masterstudie ved NMBU, begynte jeg straks å google mitt nye studiested. «Norges mest fornøyde studenter» var det første som møtte meg, og forventningene mine steg. Jeg nevnte det for folk rundt meg og fikk alltid høre: «Jeg kjenner noen som studerte i Ås, der er det veldig bra studentmiljø!» Lite visste de at det superspesielle studentmiljøet i Ås bare er superspesielt hvis du lar deg hjernevaske av fremmedord, kor og samfunnstjeneste. 

Bli med på fadderfest 
Slik som ved alle andre universitet og høyskoler, starter man studietiden i Ås med en fadderuke – to fadderuker faktisk. NMBU har imidlertid en egen vri på konseptet. Her i Ås fremstår fadderuka som en arena der andre- og tredjeårsstudenter kan bli bedre kjent, mens vi nye kun får lov til å se på. Studentene som allerede kjenner stedet får feste fritt i to uker og delta på arrangementer under aliaset «fadder», mens de generøst inviterer de nye studentene til festene sine for å delta i drikkeleker med intern humor hvor alle blir kjempegodt kjent med fadderne sine, og ikke hverandre.  

Som om dette ikke er nok, er du ikke garantert å få en faddergruppe med de du faktisk skal studere med. Hverken jeg, eller flere av de jeg har snakket med, kom i faddergruppe med medstudentene sine. Vi ble derimot plassert i en gruppe med ferske studenter som skulle studere noe helt annet, og som naturligvis heller vil mingle og bli kjent med sine egne. Da kommer man heller ikke særlig lengre enn overfladisk «small talk». Man får ikke truffet medstudentene sine som man skal tilbringe alt fra tre til fem år med, og det ender med at man ikke ønsker å delta på noe særlig mer av fadderopplegget. Spesielt når en rekke av arrangementene krever billetter og koster penger.  

«Gratis» og «inkluderende» 
På NMBUs nettside og fadderukas informasjonsmøte, sies det at fadderuka skal være gratis. I løpet av de to ukene får man likevel nærmest daglige påminnelser om å kjøpe billett til diverse arrangement; konsert med Ringnes Ronny, graskurs, eller bodega. 

Dersom du mot formodning er så heldig at du kan bruke flere hundre kroner i uka på billetter og fest, er det likevel ikke sikkert at du rekker å kjøpe billett før alt er utsolgt. Billettene slippes nemlig på et satt tidspunkt, og de som ikke er klare da, eller ikke får med seg annonseringen, får ikke bli med. Det hjelper heller ikke at billettene blir solgt ut umiddelbart, og at sjansen for å få tak i en billett i utgangspunktet er ganske lav. Heldigvis går fadderuka over, og du kan trygt entre den beryktede “Ås-bobla”.  

Ås-bobla 
Har du snakket med mer enn én person på campus, har du trolig hørt om den mye omtalte “Ås-bobla”. Hvis ikke, kan jeg avsløre at den minner litt om den noe mer kjente “reality-bobla”. Studentene i Ås liker nemlig å lukke seg inn i en eksklusiv, hemmelig klubb hvor de har interne betegnelser som ingen utenforstående forstår seg på, slik som “graskurs”, “bodega”, og intimkonsert med diverse kor. Som ny student, bør du integrere deg raskt for å henge med. Dersom du ikke ser sjarmen med Ås sin eksklusivitet og (kult)ur, bør du forberede deg på et langt og ensomt semester.  

Finn din kult 
Mye av det gode studentmiljøet i Ås ligger i alle studentorganisasjonene (eller kult-kulturen om du vil) som finnes her. Det er masse å delta i, alt fra kor og dans, til sosialforeninger og idrettslag. «Graskurs del 1» kan være noe traumatiserende, og er en øyeåpner for nykommere. For dersom du ikke finner et kor å bli med i, kan du kanskje bli med i piratforeningen! Antallet studentforeninger i Ås sier noe om hvor sterkt frivillighetskulturen står her – særlig når studenter med samme hjemby- eller fylke som eneste fellesnevner danner en forening. Ås pryder seg stolt med idéen «noe for alle». Skulle du likevel ikke finne en forening (les: kult) som passer for deg, så finnes det sikkert et ritual som involverer en svømmetur i Andedammen som kan rense vekk all skepsis mot kor og foreninger! 

Tross alt, et fint sted 
Dersom man ser bort i fra alt dette, er ikke Ås og NMBU helt halvgærent. Det er tross alt Norges fineste campus, og de kan også skryte på seg svært dyktige professorer og stor faglig bredde. Fadderuka går over, og mange studenter trives tross alt også utenfor frivilligheten i Ås. Så kjære nye student, ikke gi opp. Det finnes håp for deg i Ås som trives i den virkelige verden óg.