Ans.Red.

Tunbatt

Ans.Red.
Tunbatt

Illustratør: Majken Holm-Varsi

Tunbatt

At deler av Tårnbygningen skal bli omgjort fra undervisningslokaler til et hotell har vært et omdiskutert tema blant studentene ved NMBU. Tuntréet tenker at det er på tide å ha en skikkelig debatt om tematikken. Derfor har vi invitert to fra Universitetsledelsen til å dele sine synspunkter om saken. Universitetsdirektør Lars Atle Holm skriver om hvorfor Tårn-hotell kan være en god idé, mens Kristine Lien Skog, Instituttleder for by- og regionplanlegging, skriver om hvorfor det ikke er det. Kjør debatt! 


NMBU utreder utleie av Tårnbygningen til hotell 

Forslaget om å leie ut Tårnbygningen til hotell kom i forbindelse med mulighetsstudier for utvikling av campus øst, og kom som et overraskende forslag fra ett av arkitektfirmaene. Overraskende, men like fullt et forslag vi ønsker å utforske.  

Universitetsområdet har et stort areal og god plass mellom bygningene. Dette gjenspeiler stedets historie som landbrukshøgskole. Dette vil for all tid gi campus en åpen og grønn karakter. NMBU ønsker at det skal være masse liv på vår grønne campus. Campus består i dag av 110 bygninger, på til sammen ca. 215 000 kvm spredd over et stort område. For å skape mer liv på campus, skal vi legge til rette for at dere studenter ønsker å være til stede, og samtidig skal vi inviterer omverdenen inn.  

Styret har vedtatt at NMBU skal fortette med 5-10%. Med stadig trangere økonomiske rammer og krav om å redusere klimafotavtrykket vårt, må vi se på løsninger for fremtiden. Samtidig skal vi ta vare på historien. Noen ganger kan det være en god løsning å skape nytt liv i historiske bygninger (ref Sentralen i gamle Kvadraturen og Hotel Amerikalinjen på Jernbanetorget i Oslo). Et campushotell vil understøtte aktiviteter vi har, som å invitere til kurs, konferanser og etterutdanning. Det vil gi et overnattingstilbud til de som skal besøke dere studenter, eller som har dyr på dyresykehuset. Et hotell vil også kunne bli et fint samlingssted med servering for studenter og ansatte. Tårnbygningens kontorer var topp moderne en gang i tiden, men de brede korridorene med lukkede dører egner seg ikke like godt for dagens arbeidsformer. Det at bygningen faktisk egner seg godt for hotellvirksomhet, og dermed kan leies ut til et formål som også dekker et viktig behov på NMBU, er en stor fordel.  

Det er noen forutsetninger som er ufravikelige for å få dette til: Vi må finne gode alternative løsninger for læringsrommene som er i Tårnbygningen i dag, faglige og sosiale arealer for studentene og kontorarbeidsplasser for ansatte som holder til i bygningen. Vi må sørge for at Handelshøyskolens studenter får et nytt hjem.  

En eventuell hotelldriver må selv vurdere lønnsomheten og bekoste omgjøring til hotell. Dersom det blir aktuelt å leie ut til Festningshotellene, vil de stå for alle kostnader til ombygging, og til vedlikehold innvendig og utvendig. NMBU må sikre at det ligger en langsiktig og god leieavtale til grunn. Avtalen må også ta høyde for å sikre videre bruk av bygningen dersom hotellvirksomheten skulle bli avviklet. Videre bruk må da tilpasset det bygningen på det tidspunktet er mest egnet for, kanskje studentboliger? 

NMBU utreder og analyserer alle sider ved en slik bruksendring. Studentene på “Arkitektur og bærekraft - ARK 300” tegner også i disse dager løsninger på innredning av et hotell i bygningen. Studentenes meninger er viktige for oss, og vi hører gjerne fra dere. 

Lars Atle Holm, Universitetsdirektør 

 

Uklokt med hotell i Tårnbygningen 

NMBU har inngått en intensjonsavtale med Festningshotellene AS for å etablere hotell i Tårnbygningen. Rektor Siri Fjellheim synes forslaget er interessant, da det er behov for bedre overnattingsmuligheter i Ås. Det er jeg helt enig i. Jeg er likevel svært kritisk til at vi skal legge til rette for hotelldrift i Tårnbygningen. Det er det mange grunner til. 

For få undervisningslokaler 
Jeg møter ofte bekymring fordi vi har undervisning til klokka seks på kvelden for å utnytte undervisningslokalene våre bedre. Studenter kan da ha undervisning fra klokka 8 til 18. Jeg har også ansatte som ikke finner egnede undervisningsrom for store klasser, og vi har ikke råd til å oppgradere de vi har. Tårnbygningen har 20 prosent av NMBUs undervisningskapasitet. Det er vanskelig å se en løsning som erstatter disse. 

Studenter og ansatte ut av campus?  
Tårnbygningen ble godkjent i Stortinget i 1919, og skulle avlaste Urbygningen med undervisningslokaler. Tårnbygningen er sentralt plassert på campus, og huser både Handelshøyskolen, NMBUs ledelse og studenter.  Jeg synes det er svært viktig at disse fortsetter å være på campus; det blir et merkelig signal å sende om vi må flytte disse ut fra sentrale campus til fordel for hotellgjester. 

Kulturhistorisk ansvar 
NMBU har landets vakreste campus med park og bygg som NMBU har nasjonalt ansvar for. Vi må derfor gjøre vårt ytterste for å ta vare på bygningene- både utvendig og innvending. Ettersom Tårnbygningen ble bygget spesielt med hensyn til undervisning, og er viktig for undervisningen i dag, er det da riktig at vi erstatter undervisningsrom med hotellrom? 

Økonomisk risikoprosjekt 
Lønnsomheten for hotellvirksomhet skal utredes. Det er bra. Det er likevel et stort risikoprosjekt. Hotellet skal betale oppgraderingen og leie lokalene av NMBU. Men hvem skal betale for at studenter, ledelsen og ansatte finner andre lokaler? Det må NMBU gjøre. Et enda større spørsmål er hvem som skal betale regningen om hotellvirksomheten etter bygging ikke blir lønnsom og man må avslutter driften. Denne risikoen bør ikke NMBU ta. Vi bør heller ikke bruke penger på utredninger. Noe annet er umusikalsk i en tid der vi skal kutte svært store kostnader.  

Hotellet bør ligge tettere på sentrum og togstasjonen.  
Hotell nær kollektivknutepunkt er mindre bilbasert. Tårnbygningen er langt unna togstasjonen, og det er vanskelig å tenke seg hvor bilene til hotellgjestene skal være. Et hotell nærmere stasjonen vil også binde sentrum og NMBU bedre sammen. Det sies at et campushotell vil tilføre møteplass med servering på kvelder og i helger. Det har vi allerede i dag- på Vitenparken.  

NMBU bør legge planene på is, og samarbeide med kommunen, Vitenparken og interessenter for å finne et bedre egna sted. Noe annet er rett og slett uklokt.  

Kristine Lien Skog, Instituttleder for by- og regionplanlegging