Hei Astud Oslo!
Hei Astud Oslo!
Innsendt av Vegard Sjaastad Hansen
(Dette leserinnlegget er ett svar på ASTUD Oslos leserinnlegg fra TT01)
Først og fremst vil jeg si at det er godt å få snakkis om noe så viktig for studenter som statsbudsjett, og dere har virkelig plukket frem et par indrefileter av noen budsjettposter; studiestøtte og studentboliger er helt klart de sakene studenter vil merke mest fremover. Jeg vil bare påpeke at etter forhandling med SV ble det endelige tallet at studenter får 9022 kr mer i studiestøtte, ikke 5400 kr.
Likevel vil jeg gjerne nyansere litt dette statsbudsjettet. I regjeringsplattformen er det Arbeiderpartiet og Senterpartiet selv som erklærer at de ikke ønsker å innføre skolepenger for internasjonale studenter. Skrur man tiden enda lenger tilbake, da Arbeiderpartiet og Senterpartiet var i opposisjon, uttalte de seg negativt om den daværende blåblå-regjeringens forslag om å innføre skolepenger for internasjonale studenter. Det er ikke tillitsvekkende at regjeringspartier dobbelt opp bryter egne løfter.
Det er ikke store summene å hente. Drivstoffavgifter, oljepengebruk og samferdselsprosjekter er poster som ligger på flere milliarder kroner. I forhold til disse postene er det forventet at skolepenger for internasjonale kan gi hele universitetssektoren rundt 74 millioner kroner. Selv kuttet gitt til bare NMBU på 80 millioner er større enn de forventa inntektene.
I tillegg vil noen av de forventede inntektene gå til økt behov for markedsføring internasjonalt for å være attraktive for internasjonale studenter. Det vil bli behov for løsninger når det kommer til innkreving av pengene, som ikke er redegjort for i statsbudsjettet. Mye av vinninga blir borte i spinninga.
Det er fortsatt en mulighet for dette å bli endret i tolvte time i revidert statsbudsjett som blir lagt frem i mai (senest 15. mai). Arbeiderpartiet og Senterpartiet har derfor fortsatt et lite handlingsrom til å virkelig høre på studenter, og virkelig vise at de tar utdanning og mangfold i akademia på alvor. Det er nemlig sånn, at internasjonale studenter bidrar i stor grad til kvaliteten på utdanningen her i Norge. Det er igjennom å møte andre man får nye perspektiver som igjen gir tanker, ideer og kunnskap.
Jeg ser verdien av å formulere dette statsbudsjettet som en delvis seier. Studenter og høyere utdanning er ikke ofte på toppen av prioriteringslista til partiene, så politikere må få noe igjen for å diskutere sakene vi kommer med. De vil ha skryt i medier og positiv omtale som de kan bruke for å øke oppslutning. Studenter har mobilisert seg, og synligheten i media ser ut til å ha vokst. Dette gir utslag i større påvirkningskraft. Norsk Studentorganisasjon, NSO, kan dermed bruke dette til å pushe partiene i en retning som er gunstig for studenter. Derfor må vi si ifra at det vi trenger i revidert statsbudsjett er reversering av skolepenger for internasjonale studenter.
Til slutt har jeg en utfordring. Hvis det reviderte statsbudsjettet klarer å stoppe innføringen av skolepenger og holder på økningen i studiestøtten, så vil jeg skrive et nytt leserinnlegg og si at regjeringspartiene har gjort en god jobb ovenfor studentmassen. Hvis ikke kommer jeg til å fortsette å gjøre som mange andre studenter. Nemlig holde meg borte fra partipolitikken.