Jeg mener at NMBU-studenter bør mene mer
Jeg mener at NMBU-studenter bør mene mer
Innsendt av Jens Bartnes
NMBU har et yrende studentliv, og er stappfullt av engasjerte studenter. Jeg er overbevist om at dere har meninger om det som foregår rundt dere, alle sammen. Noen bryr seg om hvordan NMBU jobber for å bli mer bærekraftig, eller hvor lenge kantinene på campus er åpne. Andre bryr seg om at foreningslivet oppleves som ekskluderende, eller at det er for få kvinnelige artister under UKA. NMBU er kjent for å ha et aktivt studentmiljø, og jeg snakker stadig med studenter med sterke meninger om ulike ting. Så hvorfor er det så lite offentlig debatt i studentmiljøet?
Som studentavis på Norges kanskje mest aktive campus, burde Tuntreet vært en selvsagt arena for meningsutveksling mellom studentene. Likevel er det langt imellom leserinnleggene her. På nettsiden ligger det bare ett innlegg under «meninger» fra forrige semester. Dette er ikke ment som kritikk av Tuntreet, men heller en oppfordring til deg som student: send inn leserinnlegg! Skap debatt! Del din mening, eler svar på innlegget til noen andre! Det er ikke farlig å mene noe offentlig, og vi ønsker å høre stemmen din.
Vi har alle meninger om det som skjer rundt oss. Likevel kan det virke skummelt å skulle dele dem med hele studentmiljøet. Noen ganger kan det være vanskelig å formulere seg godt, eller tenke at man ikke kan nok om en sak til å ytre seg om den. Men man trenger virkelig ikke å ha mastergrad for å ha meninger om det som skjer rundt seg. Og Ås-bobla er også full av saker som opptar oss studenter, men som få andre bryr seg om. Hvem andre skal ta debatten om boligutbygging i Vollskogen, hvordan vi kan forbedre tilbudet på Samfunnet, eller hvor vi skal bygge nye studentboliger?
Offentlig meningsutveksling er en viktig del av demokratiet. Samtidig hører vi stadig at det blir vanskeligere å delta i den offentlige debatten. Kommentarfelt og sosiale medier har gjort at det er lett å gi tilbakemeldinger når noen har gjort noe bra, men det er ofte «trollene» som er flinkest til å benytte seg av den muligheten.
God debattkultur med stor takhøyde og rom for uenighet er også en viktig del av akademia. Som studenter ved et universitet bør dette være en del av utdanningen vår, i større grad enn det er i dag. Men vi har også et ansvar for å skape denne debattkulturen ved vår egen institusjon, og i vårt eget studentmiljø.
Vi har flust av engasjerte studenter, og vi har plattformen for å ta debatten. Nå gjenstår det bare for deg å ta opp penna eller tastaturet, og begynne å skrive.