Et statsbudsjett med bismak
Statsbudsjettet 2023: et statsbudsjett med bismak.
Innsendt av Astud Oslo.
29. November kunne vi lese i Aftenposten at det har blitt enighet om statsbudsjettet for 2023. Ovenfor studentene fjerner ikke regjeringen at utenlandske studenter skal betale for å studere i Norge, mens de samtidig øker studiestøtten med 5400 kroner. Å øke studiestøtten er noe vi ser på som positivt. Vi i studentlaget er positive til og fornøyd med at man gjennom forhandlinger har kommet frem med at studentene nå skal få 5400 kroner mer å rutte med det kommende året. Dette gjør at vi nå ser det som mulig å nå målet om 1,5G.
Fordi det å være student mener vi at handler om så mye mer enn bare å sitte på lesesalen. Det handler like mye om det sosiale rundt studenttilværelsen; det å kunne være med på den quizen eller være ute med dine medstudenter uten å konsekvent måtte bekymre deg over hvorvidt du har råd til å betale husleia kan ha mye å si, og er et steg i riktig retning slik vi ser det.
Vi ser det også som positivt at vår egen regjering nå også velger å satse på å skulle bygge enda flere studentboliger. Det å kunne komme til en studentbolig legger ofte forutsetningen for hvorvidt du har råd til å studere der du måtte ønske, og det blir derfor viktig for oss i Oslo studentlag at kommunen tilrettelegger for en effektiv og enklere prosess for nettopp å bygge ut studentboliger. Dette samtidig som vi ser det som et kommunalt ansvar å stille flere tomter til disposisjon og for studentsamskipnadene, noe vi ser et mulighetsrom med økningen i satsning på bygging av studentboliger.
Vi er derimot skuffet over, og vi mener det er prinsipielt feil at utenlandske studenter nå må måtte betale for å studere i Norge. Dette vil skape et ekskluderende fremfor er inkluderende samfunn og studentmiljø, samtidig som det gjør at vi stenger døren for utenlandske studenter som etter innføring av skolepenger ikke vil ha råd til å studere i Norge.
For oss i Arbeiderpartiet sitt studentlag i Oslo er det viktig at utdanning fortsetter å være gratis, selv om regjeringen nå legger opp til å legge gratisprinsippet på hylla. Ved å kutte gratisprinsippet risikerer vi å få færre utenlandske studenter som studerer i Norge, noe man allerede har sett tendenser til i land som Sverige og Danmark som har innført skolepenger for internasjonale studenter. Dette fordi det vil gå utover studier som belager seg på utenlandske studenter, men også økonomisk.
Alt i alt er vi stolte over det statsbudsjettet som har kommet for studentene, selv om det er, som det blir sagt, et statsbudsjett med bismak.