Vulva workshop
Vulva workshop
Innsendt av Katrine Berg Sommer
Hei du! Mitt navn er Katrine, jeg går tredje året internasjonal miljø og utvikling på NMBU og er opptatt av feminisme. På en deilig kveld i november, holdt jeg en vulva workshop for noen veldige fine kvinner. De som hadde lyst kunne få en støpning av vulvaen deres, og ellers var det mulighet til å tegne og brodere. Nå tenker du nok: «Vulva workshop?! Hva er det?», og det skjønner jeg. Særlig hvis du har en penis og/eller ikke helt vet hva en vulva er. Så la oss starte der.
En vulva er de ytre deler av kjønnsorganet, som kjønnslepper, klitoris og skjedeåpningen, og innenfor kommer vaginaen, den indre delen av kjønnsorganet. En vulva har to kjønnslepper, som også kan kalles labia (Speciallæge Trolle, 2022). Og videre er det ytre og indre kjønnslepper. Der fikk du litt anatomiundervisning, og kanskje du nå er enda mer forvirret over hva denne vulva workshopen handlet om, og kanskje også hvorfor?
Det en stigende kurve av kvinner/ jenter som ønsker å operere deres indre kjønnslepper mindre (Whitney, 2018). Dette kan det være forskjellige grunner til. I 2016 var det en tredjedel av kvinner som ønsket dem redusert av funksjonelle grunner, en tredjedel av kosmetiske grunner og en tredjedel en kombinasjon av begge (Rosenberg & Morken, 2017). Dette er tall som er veldig like i Danmark. Det er veldig bra at man kan få hjelp, og jeg sier ikke man tar feil hvis man har eller ønsker en kjønnsleppereduksjon. Jeg ønsker å peke på problematikken ved at flertallet har en estetisk motivasjon. Da er det noe feil med måten vi viser og omtaler vulvaer på. Fagfolk påpeker at dette kan kobles til pornofiseringen av samfunnet, hvor det er en standard for utseende på kjønnsorganene som ikke representerer hva som faktisk er normalt (Pedersen, 2021).
Dessverre er ikke dette noe man har prioritert i helseforskning før for mindre enn 10 år siden, samtidig som det generelt finnes for lite litteratur om det kvinnelige kjønnsorganet. Heldigvis gjorde noen noe med saken, og i 2015 fant både en dansk og tysk studie at de indre kjønnsleppene varierer mye i bredde og generelt i utseende mellom kvinner (Pedersen, 2021). Av hundrevis av kvinner fant man at det er 50/50 om de indre kjønnsleppene går ut under de ytre kjønnsleppene, middelbredden var halvannen centimeter og for én av ti kvinner 2,6 centimeter (Pedersen, 2021).
Fotnote: I teksten snakkes det om kvinners vulvaer, men det er viktig å anerkjenne at dette gjelder alle kjønn som har en vulva. Ikke bare de som identifiserer seg som kvinner.Så meningen med denne workshopen (og nå dette skrivet) var å fortelle og vise alle kjære kvinner og folk med en vulva, at vulvaer normalt varierer mye og at de er akkurat slik som de skal være. Om du har lyst til å gjøre det hjemme selv er det ganske ufarlig. Du kan bruke alginatmasse (som også brukes hos tannlegen) og deretter helle gips i formen. Støpningen gjøres med en oval skål man kan sitte i og ellers kan man følge bruksinstruksjoner av alginat online.
Vil du vite mer?
VG har en side med masse forskjellig informasjon om vulva og vagina, med historier fra forskjellige kvinner som har «kvinnelige»-sykdommer, en 3D gjennomgang av kjønnsorganet og mye annet. (https://www.vg.no/spesial/2023/vgina/)
Instagram:
@Cono_Jewelry (dansk smykkekunstner som støper og lager smykker fra vulvaer, samt viser diversiteten)
@the.vulva.gallery (kunstner som illustrerer vulvaer fra anonyme folk og feirer vulva diversitet)
@Vulvarium (Østeriksk kunstner som støper vulvaer)
Bøker:
Gleden med skjeden av Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann
Gjennombløtt: En Bog om Menstruasjon av Maja Nyvang Christensen og Sine Cecilie Laub
Vulva: det usynlige kjøn av Mithu Sanyal
Referanser:
Pedersen, M. C. (2021). Hvorfor får kvinder lavet deres kønslæber mindre? Vi gik helt tæt på et tabu. Og fandt en knude af dilemmaer De seneste ti år er efterspørgslen på intimkirurgi for kvinder steget. Under udviklingen gemmer sig en række problemstillinger, der ikke kan skæres væk. Zetland. https://www.zetland.dk/historie/ sOMVaJ3z-aoV3ME1j-4bc22
Rosenberg, B. E., & Morken, N.-H. (2017). Intimkirurgi i Norge. Tidsskriftet, 14. https://tidsskriftet.no/2017/06/debatt/ intimkirurgi-i-norge
Speciallæge Trolle, D. (2022). Kvindelige Kønsorganer. Sundhed.dk. https://www. sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/ kvindesygdomme/om-kvindesygdomme/ kvindelige-koensorganer/ Whitney, J. (2018). Beauty below the Belt. The Polyphony. https://thepolyphony. org/2018/12/20/beauty-below-the-belt/