Ans.Red.

Rektorvalg 2025 - Hvem stiller?

Ans.Red.
Rektorvalg 2025 - Hvem stiller?

Rektorvalg - Hvem stiller?

Rektorvalg 2025 NMBU sine økonomiske problemer skaper allerede nok hodebry for universitetets ledelse, og nå skal de i tillegg drive valgkamp. Rektor Siri Fjellheims åremål går ut i juli og da skal rektorrollen fylles på ny. Noe nytt for året er at nå skal den nye rektoren velges (og ikke ansettes) gjennom et valg både studenter og ansatte kan stemme ved. Valgkampen starter offisielt i slutten av februar, men Team Fjellheim har allerede gått ut med at de stiller til valg. 

Journalist: Henrik Bakken
Illustratør: Ingvild Sperstad


Uenighet  

Debatten rundt universitetets styringsmodell dro seg til mot slutten av fjoråret, med et klimaks på siste styremøte ved universitetet før jul. Der ble valgt-rektormodell stemt igjennom av 6 mot 5 stemmer. Uten å ta stilling til selve modellen hadde både rektor og styreleder advart mot å vedta denne modellen på det daværende tidspunktet, nettopp grunnet den meget krevende omstillingsprosessen NMBU har foran seg. Men, styrets flertall vurderte ikke dette som et trumfende poeng. Nå kan snart både studenter og ansatte gå til valgurnene å stemme på hvem de ønsker som sin neste rektor, for det er ikke så lenge til valget starter. Som med det meste annet, har NMBU dårlig tid her også.  

Valget 2025 

Tidsskjemaet for rektorvalget ligger allerede klart. Foreløpig er forslaget at fristen for å melde sitt kandidatur er 16. februar, deretter skal valgkampen være på tre uker fra, 25. februar til 14. mars, og selve valgperioden fra 17. mars til 21. mars. Resultatet publiseres 31.03. En ny rektor og nytt styre vil ta over roret fra og med 1. august. 

To tanker i hodet samtidig  

Tuntreet møter Siri og direktør Lars Atle Holm rett etter universitetsstyrets styremøte 23. januar hvor de nettopp har vedtatt nytt valgreglement. Både Siri og Lars Atle har et spennende år foran seg med særlig to usikre faktorer. Økonomien er den tydeligste utfordringen. I 2025 alene skal de kutte 100 millioner. I tillegg til dette har de nylig fått en ny risikofaktor, en menneskelig en; en stor del av NMBUs ledelse skal nemlig byttes ut før året er omme. Usikkerheten bunner rett og slett i hva NMBU-demokratiet vil bestemme seg for. "Dette er en omstilling oppå omstillingen på en måte", forteller rektor Siri Fjellheim  

Siri4rector2k25? 

Det var naturlig å fremme spørsmålet om Siri selv ønsker å fortsette som rektor, og denne kvelden 23.januar, nevnte hun for oss at hun var "veldig i tenkeboksen", og la til at ettersom valgreglementet akkurat var vedtatt så skulle hun tenke fort. Det gjorde hun. 

Effektiv organisering 

Umiddelbart etter Tuntreets intervju med Siri 23. januar ringte hun til Hilde Vinje for å spørre om å danne et team, "Jeg hadde sett for meg Hilde", sier hun. Hilde er kandidat for stillingen som prorektor for utdanning. Det tredje medlemmet i teamet, Finn-A. Weltzien, går på valg på sin nåværende stilling; prorektor for forskning og innovasjon. Når Tuntreet deretter ble oppmerksomme på at Team Fjellheim offisielt skulle stille til valg, ble det altså aktuelt med en ny samtale; Siri hadde gått fra usikker til skråsikker, og Tuntreet fikk en prat med to tredjedeler av teamet, Siri og Hilde. 

Siri trekker frem risikoen for en stor ledelsesutskiftning midt i den krevende perioden NMBU er i, som et argument for at hun bør fortsette å være rektor. «I sånne type krevende tider er kontinuitet ekstremt viktig», og nevner de hyppige ledelseskiftene som har vært ved NMBU de siste årene: «først hadde vi Sjur i to år, så hadde vi Curt i to år, nå har jeg vært i to år. Nå trenger vi kontinuitet». Dette er årsaken til at hun har tatt med seg Finn i teamet, men legger til: «vi må jo tenke fornyelse også» og sier at det er veldig gøy at de har fått med Hilde. Hilde er til vanlig førsteamanuensis i biostatistikk og beskriver med en nostalgisk glede, «NMBU-sjelen» flere ganger i løpet av samtalen.  

Hvem bryr seg egentlig om valget? 

I 2025 skal store summer kuttes, og ledelsen har uttalt at dersom de er flinke skal dette ha lite negativ effekt på studentene. Samtidig er NMBU et sted med mye engasjement hos både hos studentene og de ansatte, så på spørsmål om hvilket fokus de vil ha i kommunikasjonen sin for valgkampen svarer Hilde "Vi mener jo at vi skal klare å balansere dette på en fornuftig måte", men legger til at det er viktig at de ikke mister seg selv i prosessen. Siri sier at hun ikke skiller på studenter og ansatte i en slik setting og understreker at nå som det er valg, "da må alle være med".  

Engasjerte kandidater  

De er begge veldig entusiastiske og fulle av energi når de forteller om sine planer for NMBU, og det er ikke mangel av dem. De trekker frem flere prosjekter og tanker om hvordan NMBU skal være både et universitet med kvalitet og innovasjon. Det psykososiale miljøet, «Studenter i forskning», studentfrivilligheten, faglige hjem på Campus og Alumni er bare noen av temaene de tar opp som viktige for at NMBU skal være et attraktivt sted å studere. 

Og hvis du tenker at du selv kunne gjort en god jobb som rektor, er dette kravene du må tilfredsstille:  

§10a Valgbarhet ved valg av rektor og prorektorer  

  1. Valgbar som rektor er ansatte ved NMBU som har professorkompetanse.  

  2. Valgbare som prorektorer er ansatte ved NMBU som har professor-, førsteamanuensis-, førstelektor- eller dosentkompetanse.  

  3. Eksterne kandidater er også valgbare, dersom de fyller kompetansekravene i punkt 1 og 2, og har sin kompetanse innenfor et av NMBUs fagområder. 

  4.  For øvrig stilles ingen formalkrav, men det er en fordel om kandidatene har strategisk ledelseserfaring fra en kunnskapsorganisasjon innenfor forskning og utdanning. Det er videre en fordel med kjennskap til administrasjon av denne type virksomhet.  

Den nye rektoren vil også gå inn som styreleder i Universitetsstyret og direktøren vil gå inn som sekretær i styret, en rolle som rektor har holdt frem til nå. På styremøtet 23. januar ble det også diskutert at rektor kan nok få en større rolle som et ansikt utad, med tanke på NMBUs planer om fundraising hos private aktører. Noen må ut å pleie vennskapene, før pengene kan komme NMBU til nytte.  

Studentengasjement  

Da universitetsstyret skulle utforme valgreglement var en viktig del av diskusjonen vektingen av stemmer. Loven åpner for at studentstemmer kan vektes mellom 25-30%, men ettersom NMBU skiller seg ut i landet når det kommer til studentengasjement, var det derfor naturlig for studentrepresentantene Maja Raz Karterud og Magnus Schie Larsen å argumentere godt for å øke vektingen av studentenes stemmer høyere enn det foreslåtte minstekravet på 25%. Dette var det enstemmig positivitet for i styret, derimot ble økningen kun på to prosentpoeng. Måten stemmene vil vektes på er dermed 27% for studentene og 73% for de ansatte.  

Når Tuntreet skriver denne saken er det kun Team Fjellheim som har gått ut offentlig med at de stiller til valg, men i en kommentar til Tuntreet uttaler tidligere prorektor for utdanning, Solve Sæbø dette i en melding til Tuntreet:

«Jeg bekrefter at jeg jobber med å samle et team Sæbø og stiller til valg som rektorkandidat.»  

Tuntreet fikk bekreftet torsdag 6. februar at teamet som stiller blir Solve Sæbø som rektorkandidat, Elin Kubberød som prorektor for utdanning og Erik Trømborg som prorektor for forskning.

Studentenes valgdeltagelse i slike valg bruker ikke å være altfor stor, og derfor er dette valget en gyllen mulighet til å vise frem Ås sitt studentengasjement ved å bruke sin demokratiske plikt. 

Saken har blitt oppdatert på nett etter at den ble trykket på papir.