Ans.Red.

STATUS PENTAGON!

Ans.Red.
STATUS PENTAGON!

STATUS PENTAGON!

Det er nå over 60 år siden første stein ble lagt i byggingen av Pentagon 1 sitt ABC-bygg, men når vil neste stein legges for videre utbygging av studentbyen? Kommunen har vurdert SiÅs sitt reguleringsforslag for fortetting og renovering av Pentagon. Har kommunen sagt nei til byggeplanen, eller ble den godkjent? Hvor mange boliger er det snakk om, vil vi få en lokal kafé eller vil studentbyens uteområder bli til et hav av asfalt og betong?

Journalist: A. Mathilde R. Christensen


Studentbolig-jagets bakteppe

I takt med utviklingen av Ås’ studietilbud, har det blitt et stort behov for studentboliger. Det som begynte som 32 mannlige elever ved Den høiere Landbrugsskole paa Aas i 1859, utviklet seg til NMBU i 2014 med nærmere 7000 studenter i dag. Bakgrunnen for at Pentagon 1 sine bygninger ABC, Grotten, Hemsen, Inferno og Jubilo ble en realitet i 1964–1967 med ca. 400 studenter, er på grunn av det statlige kravet om at alle studiesteder skulle ha egen samskipnad. Den langvarige køen for studentbolig ved SiÅs har derimot gjort seg stadig mer synlig siden 2015. De 200 som sto i boligkø måtte ta til takke med SiÅs kjellersovesaler, eller pendling, ved studiestarten i 2023.

Pentagons fremtidsutsikter

SiÅs imøtekommer boligmangelen med en reguleringsplan for Pentagon 1- området. Pål Magnus Løken, administrerende direktør i SiÅs, skriver at “planen innebærer nybygg, fullstendig transformasjon av de gamle byggene – men vi skal gjenbruke betongkonstruksjonene i sin helhet, + bygge flere etasjer på eksisterende bygg.” Til tross for kommunens positive innstilling til forslaget, sendes det i retur til SiÅs for videre bearbeiding av noen punkter.

Kommunen ønsker å tilrettelegge for mange boliger, ifølge Høyres gruppeleder i kommunestyret, Zara Jasmine Mushtaq Berg. Bearbeidingen SiÅs må gjøre er på følgene punkter: flytte parkeringsplass til parkeringskjeller for større uteareal; mangel på ladepunkter for elbiler og elsykler; manglende tiltak for trafikkavviklingen i Meierikrysset; ruvende ny-blokker bak ABC fjernes fra planen, dette hybelantallet innarbeides i de andre planlagte boligene; manglende plan for uteområdet, grøntarealer og trær; ivaretakelse av dyrkbar mark; mer hensyn til landskapet med tanke på bygging i høyden.

 

Fugle-perspektiv:

 

Vokser penger på trær?

Etter SiÅs har endret reguleringsforslaget, vil forslaget antakeligvis bli lagt ut til høring og offentlig ettersyn i nytt møte 17. april. Dersom det godkjennes, vil “byggingen av de nye boligene starte før jul. Planen er å ferdigstille til semesterstart 2026”, ifølge Pål Magnus Løken. Målet er deretter innflytning i august 2026. Den 18. mars innvilget Kunnskapsdepartementet 95,3 millioner tilskudd til SiÅs for 266 nye studentboliger. Dette skal gå til byggetrinn en av planen om 40 % boligdekning, med fire nye boligblokker nord for Veden.

Dersom alt går etter planen vil SiÅs søke om tilskudd til resten av prosjektet med renovering av gamle Pentagon 1 og de resterende delene av nybyggene i 2025 tilsvarende ca. 530 hybelenheter, ifølge Løken.

Ut med det gamle inn med det nye?

Du lurer kanskje på hva som vil være igjen av gamle Pentagon 1, badstuene og ABC-kjelleren? Mange av oss har erfart pentagonhyblenes standard, når 60-tallets hybelløsninger må stå til rette for 2024s boligstandarder. Det har sin sjarm, og både inventar og utvendig utforming er en integrert del av Ås-ånden. Disse 60-åringene av noen bygg har høy kulturhistorisk verdi. Heldigvis har dette blitt vektlagt i renovasjonsplanene og utformingen av de nye byggenes fasade, i tråd med hvordan arkitekt Leif Olav Moen tegnet Pentagon 1 på 1960-tallet. Kollektivløsningene vil derimot hente inspirasjon fra Skogveien! Kommunen ønsker derfor at nybyggenes høyde skal ta hensyn til de gamle byggene i landskapet. De to loftsboende studentforeningene i Inferno og Jubilo skal også inkluderes for en god overgang.

Noen designdeler fra 1960-tallet har ikke overlevd teknologiens tidsalder. Hver blokk fikk eget fellesområder for sosialisering og TV-titting. Kollektivene har i stor grad overtatt denne rollen, men disse fellesrommene som ABC-kjelleren vil likevel bestå i renovert form. Et arkitektforslag av nyere dato av Dyrø og Moen Arkitekter, er en kaffebar i studentbyen. Dette viser seg å ikke være like populært blant studentene som en skulle tro.

 

Nærmiljø:

 

Pentagonskogen og studentsolidaritet

Vedtaket om 200 boliger i det som nå kalles “Ås Hageby” fikk flertall i Ås kommune, og ble vedtatt høsten 2023. Dette er en produksjons- og rekreasjonsskog, med kulturminner og funn tilbake til steinalderen. Utbyggingen av Vollskogen sammen med utvidelse av Pentagon studentby vil kunne by på utfordringer med tanke på både trafikk og støykonflikter, men dette diskuteres lite av både kommunen og SiÅs. Det er viktig at vi studenter, ikke bare i denne konkrete sammenhengen, men i hele prosessen, engasjerer oss og gir uttrykk for våre meninger og erfaringer om bomiljø og byggeprosessen. Vi har et stort ansvar for de fremtidige studentene som skal bo og leve i den utviklede studentbyen, og derfor må vi klare å imøtekomme det mangfoldet av studenter dette gjelder.

Vil Pentagon 1 oppjusteres til å igjen kunne være verdig fem stjerner, eller mister vi en del av Ås’ identitet samtidig? Vil Agrarmetropolens Tora og Thorvald igjen “røpe en oppriktig takknemlighet for sitt Pentagon” etter renovering og fortetting, vil det oppleves som noe nytt og fremmed, eller kan studenter-ånden klare å integrere seg i de nye bygningsmasser? Det vil være opp til oss!