SPIONASJE PÅ CAMPUS!?
SPIONASJE PÅ CAMPUS!?
Journalist : Marie Tjelta
Illustratør: Yngve Rasmussen
Web-distributør: Martha Ingeborg Evensen
I slutten av januarblokken fant jeg meg selv sittende inne på NIBIO for å vente på en venn som hadde eksamen. Det tok ikke lang tid før jeg ble spurt hvem jeg var, og hva jeg gjorde der og deretter kastet ut av bygget ettersom det å vente på noen ikke var en god nok grunn for å befinne seg inne i bygget. Begrunnelsen var at det i det siste har blitt satt inn sterkere sikkerhetstiltak og blitt veldig strengt rundt hvem som får adgang til NMBUs bygg. Jeg er langt ifra den eneste studenten som har opplevd å bli ‘kastet ut’, møtt av stadig flere låste dører, miste sikkerhetstilgang på studentkortet sitt og generelt opplevd strengere sikkerhet på Campus. Hvorfor skjer dette og kan det ha sammenheng med en russisk spion?
Russisk illegalist på UiT
Tidlig oktober 2022 ble en gjesteforsker på universitetet i Tromsø siktet for spionasje. Etter mye om og men kom det frem at gjesteforskeren fra Brasil, under navnet José Assis Giammaria, faktisk het Mikahail Valerijevitsj Mikusjin, kom fra Russland og var på jakt etter norske statshemmeligheter. PST mener at Mikusjin er en illegalist, det vil si en person som har bygd opp en identitet som vanlig borger, mens han undercover jobber for en utenlandsk etterretning. PST sin etterforskning avdekket at Mikusjin har sin utdannelse fra GRU. GRU, ikke den grusomme, men Russlands militære etterretning og er kjent for å utdanne illegale spioner. Mikusjin er nå siktet for grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, som har en strafferamme på 10 år. Rektor ved UiT uttaler i avisen iTromsø at dette er et tilfelle av spionasje på et helt annet nivå og langt mer avansert enn hva de har sett før.
En annen sikkerhetspolitisk situasjon
Greit, men hva har dette med meg å gjøre, tenker du kanskje? Det ryktes nemlig at en strengere voktet Campus er et tiltak mot spionasje. For å komme til bunns i dette tok Tuntréet kontakt med NMBUs sikkerhetsansvarlig Bård Martin Tollefsen. “Det er klart at man blir mer oppmerksom når man får høre om en slik hendelse som i Tromsø, det er jo en veldig spesiell sak”, begynner Tollefsen. Men frykt ikke, han beroliger oss om at det ikke er grunn til å tro at noe slikt foregår ved NMBU. “Når det er sagt, så er den sikkerhetspolitiske situasjonen rundt oss vesentlig endret de siste to årene, og vi må være mer årvåkne og oppmerksomme på det som skjer rundt oss - også på NMBU.” Kan dette være hvorfor vi ikke fikk komme inn i salen ved Grand Prix?
Sikkerheten til studenter og ansatte
Til tross for ryktene vil ikke Tollefsen si at en russisk spion på UiT har hatt noe direkte innvirkning på NMBU sitt sikkerhetsarbeid. At studenter blir møtt av et rødt lys når de scanner studentkortet for å komme seg til labben sin skyldes heller at fakultetene har hatt en gjennomgang av ‘verdikartlegging’. Det vil si å kartlegge hvilke informasjon eller ressurser som er viktige for institusjonen og deretter vurdere trusler og sårbarheter som kan påvirke sikkerheten deres. Noe som trolig har ført til at de som er ansvarlige for laboratorier har skjerpet kravene for hvem som skal ha tilgang og når på døgnet. Dette tiltaket er for å ivareta sikkerheten til den enkelte student og ansatte, understreker Toll(eller var det elleve)efsen.
NMBU er et åpent universitet
Til slutt avslutter Tollefsen med at NMBU er et åpent universitet, og det er noe de ønsker å fortsette å være i størst mulig grad. “Samtidig som vi ønsker å være så åpne som mulig, må vi også begrense noen områder for tilgang. Vi har mye viktig arbeid som foregår på NMBU, og det vet vi at andre nasjoner er interesserte i å få tak i. Derfor må vi også beskytte våre verdier.”
Det kan altså være lurt å ha øynene åpne i denne tiden vi lever i med et nytt sikkerhetspolitisk bilde. Likevel er det ingen grunn til å frykte at spionasje vil skje på NMBU ved det første. Selv om det kan føles kjipt å bli møtt av en låst dør er det viktig å huske at sikkerhetstiltakene er på plass først og fremst for å beskytte studenter og ansatte. Men så det store spørsmålet, hva med meg, når jeg skal gjøre labbeksperimenter klokka tre på natta dagen før fristen?