Make NMBU Great Again?
Make NMBU Great Again?
Onsdag formiddag 6. november, norsk tid, ble Donald Trump erklært valgvinner av det amerikanske presidentvalget 2024. «Når USA nyser, blir verden forkjølet», heter det. Vil studentene i Ås merke det når Trump nyser?
Journalist: Kine Lie
Illustratør: Ingvild Sperstad
Hva sier ekspertene?
Som ved ethvert amerikansk presidentvalg, har alle de tusenvis av USA-ekspertene i Norge kommet ut av hi. Nå som Trump har blitt erklært valgets vinner, har mange av disse ekspertene delt sine meninger om hva nordmenn kan ha i vente. Kirkens SOS meldte om at hver fjerde telefon de fikk i dagene etter valget kom fra mennesker som følte på økt uro etter Trumps seier. Hjelpetelefonen til Mental Helse har også hatt økt pågang som følge av det amerikanske valget, noe som kan tyde på at mange nordmenn er bekymret for fremtiden under Trump. Men hva innebærer den egentlig?
Mange er bekymret for internasjonalt klimasamarbeid og klimaets fremtidige tilstand under den kommende presidentperioden. Selv har Trump uttrykt at han er skeptisk til internasjonalt klimasamarbeid og at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. I en samtale om stigende havnivå og global oppvarming svarte Trump: «Who the hell cares?» Vel, en rekke studenter ved NMBU er særdeles opptatt av klimakrisen. Det er ikke usannsynlig at klimaangsten blant de unge vil stige under Trumps presidentskap. Den (semi-) ferske presidenten har nemlig vært tydelig når det kommer til hvorvidt USA skal lete etter mer olje – «drill, baby, drill». Dette gjør også at norske oljeselskaper i USA kan tjene enda mer på oljeutvinningen sin. NRK anslår at USAs klimagassutslipp kan øke med så mye som 4 milliarder tonn innen 2030 under Trumps lederskap – noe som er dobbelt så mye som verden har klart å kutte de siste fem årene.
Studenter ved NMBU er også opptatt av krig, konflikt og rettferdighet. To av øyeblikkets mest omtalte kriger – Gaza og Ukraina – vil begge kunne påvirkes av maktskiftet i USA. Trump har nemlig uttalt at han kan stanse krigen i Ukraina i løpet av 24 timer. USA-eksperter understreker imidlertid at han ikke har noen uttalt utenrikspolitisk strategi enda, selv om han har sagt at han ikke ønsker å fortsette å støtte Ukraina betingelsesløst. Når det gjelder krigen i Gaza, har ekspertene grunn til å tro at samarbeidet mellom Israel og USA vil bli enda tettere under Trump, og at Israel som resultat vil kunne få enda friere handlingsrom. Palestinerne har derfor en mørk fremtid i vente.
Hva sier NMBU-studentene?
Tirsdag ettermiddag sendte Tuntreet ut en spørreundersøkelse til NMBUs studenter for å høre hva de hadde stemt ved det amerikanske presidentvalget i år. Dere viste stor interesse og vi mottok hele 454 svar. Blant disse oppga 88% at de ville stemt på Kamala Harris, mens 10% ville stemt på Donald Trump. 2% ville stemt blankt eller annet. Spørreundersøkelsen spurte også hvorfor dere ville stemt som dere gjorde. Noen av svarene som kom inn var relativt saklige: «Kamala er en mindre tikkende bombe enn Trump», «Kamala er demokratisk», eller «Trump vil fjerne kvinners rettigheter» osv. Andre svar var hakket mer kreative, slik som: «Trump er delulu», eller «Kamala er brat».
En spørreundersøkelse på landsbasis viste også at flertallet av nordmenn ville stemt på Kamala Harris i et presidentvalg mellom henne og Trump. I aldersgruppen 17-29 år derimot, hadde hele 47% av menn stemt Donald Trump, mens kun 9% av kvinner i samme aldersgruppe ville gjort det samme. Trump viser seg derfor å være ekstra populær blant unge menn i Norge. Per november 2024 er Fremskrittspartiet det største partiet i Norge, og flere land i Europa opplever en ytre-høyre bølge på lik linje med USA. Er dette kanskje en trend vi vil se enda mer til i norsk politikk framover?
Hva sier amerikaneren?
Tuntreet har snakket med den amerikanske utvekslingsstudenten Lindsey O’Neal om hva hun synes om Trumps seier, og om veien videre for NMBU-studenter og USA. Lindsey understreker at hun ikke er overrasket, men fortsatt skuffet over valgresultatet. Utvekslingsoppholdet hennes er over nå til jul, og hun skal derfor snart reise hjem igjen til USA. Hjemreisen er noe hun både mentalt og emosjonelt forbereder seg på. Lindsey studerer en master i miljøstudier, og er ikke optimistisk til hva Trump vil gjøre for klimaendringer i USA. «Trumps prioriteringer vil påvirke lidenskapen og engasjementet mitt for klimahandling og sosial frihet», forteller hun, og sier videre at hun er forberedt på et redusert budsjett for yrket sitt.
Videre forteller Lindsey at hun er bekymret for mer rasisme, sexisme og vold under Trump: «USA vil bli farligere for marginaliserte grupper. Jeg frykter det vil se mer og mer ut som marerittet i The Handmaid’s Tale.» Hun referer til Margaret Atwoods dystopiske fortelling der kvinner fungerer som tjenestepiker og vandrende livmødre, og ikke har noen kontroll over egne liv.
For NMBU-studenter er Lindseys tale klar: NMBU vil lære av USA, men må passe seg for å ikke bruke USA som unnskyldning for egne problemer med bærekraftig utvikling og fremveksten av ytre-høyre politikere. Når det kommer til sitt eget hjemuniversitet er Lindsey bekymret for væpnede angrep mot seg selv og sine medstudenter, grunnet den frie våpenpolitikken ført av Trump og hans parti.
De neste fire årene kan se dystre ut for både USA og Norge under Trump, i hvert fall dersom vi skal tro Lindsey og norske eksperter. Heldigvis kan dere medstudenter som investerte i Bitcoin for noen år tilbake nå bruke gevinsten som følge av Trumps seier til noe som vekker hyggeligere følelser enn det amerikanske presidentvalget.