Ans.Red.

KI i utdanningen: Hva er lov og ikke? 

Ans.Red.
KI i utdanningen: Hva er lov og ikke? 

KI i utdanningen: Hva er lov og ikke? 

Kunstig intelligens (KI) blir en stadig mer sentral del av hverdagen for oss studenter. Men hvor går grensen for hva som er læringgstøtte og hva som er fusk? Og gir NMBUs nye retningslinjer for bruk av KI tilfredsstillende svar? 

Journalist: Åsmund Godal Tunheim
Fotograf: Håvard R. Magelssen


Nye retningslinjer for KI-bruk 
KI-verktøy som ChatGPT, Grammarly og Keenious kan lette på mye av arbeidstrykket i studenthverdagen. For mange er KI-verktøyene kjærkomne tilskudd i verktøykassa, og de brukes aktivt som sparringspartnere for å forstå teorier, rense opp i utydelig språk, eller feilsøke og forklare R-koder. Men mange har nok også kjent et stikk av dårlig samvittighet når de ber ChatGPT om hjelp: ‘Jukser jeg meg til gode karakterer nå? Kan jeg virkelig bruke KI for å gjøre skolearbeidet mindre tidkrevende?’ 

Når man i tillegg hører historier om folk som sier de ikke har brukt KI, men likevel blir anklaget for fusk og havner i klagenemda, er det naturlig å bli bekymret. Inntoget av kunstig intelligens bærer nemlig også med seg en frykt for å bli tatt for juks.  

Det hersker stor usikkerhet rundt hvilke verktøy som tillates i vurderingsoppgaver, og til nå har man ikke hatt annet å lene seg på enn de generelle reglene for plagiat og fusk ved NMBU. Disse sier ingenting om hvordan NMBU forholder seg til bruk av KI i undervisning, læring eller vurdering. KI er så mangt, og kan brukes på vidt forskjellige måter. Uten konkrete retningslinjer for hvilke typer KI som er lov i hvilke situasjoner, blir all bruk av KI som et dirrende skudd i blinde hvor du ikke aner om du treffer blink eller om du får kula i retur. 

På grunnlag av disse bekymringene har NMBU de siste månedene utarbeidet helt nye retningslinjer for bruk av kunstig intelligens i utdanningen. Men hvem står egentlig bak retningslinjene, og ikke minst – hvor strenge er de? 

Utarbeidelsen av retningslinjene  
I spissen for utviklingen av retningslinjene står Niklas Pettersen Mintorovitch, seniorrådgiver ved læringssenteret på NMBU. Han forklarer at KI ble et hett tema ved universitetet vinteren 2023. Ingen visste helt hvordan man skulle håndtere utrullingen av  disse nye verktøyene, og det ble derfor nødvendig å finne en måte å regulere dette raskt. "Ingen universiteter hadde noen retningslinjer på plass, og ingen visste hvordan de skulle håndtere situasjonen," kontekstualiserer han.  

Niklas forteller videre at Handelshøyskolen ved NMBU fikk på plass noen retningslinjer for KI-bruk ved utforming av masteroppgave allerede høsten 2023. På nyåret 2024 adopterte REALTEK noen av disse, med enkelte tilpasninger til egne fag. Det som imidlertid har manglet helt frem til nå, er et sett med helhetlige retningslinjer som gjelder for hele universitetet. 

Først i våres begynte arbeidet med de helhetlige retningslinjene. Det ble satt ned en strategigruppe bestående av dekaner, prodekaner, direktører, fageksperter, èn studentrepresentant og Niklas selv, som ble enige om at det viktigste var å få på plass retningslinjer for vurdering av studentenes læring. Niklas fikk oppdraget med å utarbeide førsteutkastet. I juni var det klart, og det ble holdt et møte der strategigruppa kom med innspill og tilbakemeldinger. 

På dette møtet kunne imidlertid den éne studentrepresentanten i gruppa ikke stille. Derfor ble i praksis ikke studentene involvert i prosessen før andreutkastet lå på bordet i august. Ifølge AU-medlem Marthe Sponberg, som er den nye studentrepresentanten i strategigruppa, var ikke dette god nok studentinvolvering, til tross for at mange i gruppa mente det. 

Men Marthe stod på sitt. Hun innså også at hun, med sitt relativt begrensede perspektiv, ikke kunne komme med gode nok innspill på vegne av alle studentene alene: "Jeg følte at jeg måtte sette ned foten i det møtet og si at dette må opp i Studentting". Her skyter Ingeli Mortensen, også AU-medlem, inn: "Hadde det ikke vært for deg, så hadde det jo ikke det blitt tatt opp i studentråd og studentting med meningene som kom opp der". 

Studentenes stemme blir hørt 
Andreutkastet ble behandlet på Studentting i september, etter å ha gått runden i studentrådene ved fakultetene. Her kom det mange innspill som ble sammenfattet av AU og sendt inn til Niklas. I høringsinnspillet uttrykte Studenttinget sine bekymringer knyttet til uklarheten i begrepet ‘skrivestøtte’, og at uklar ordlyd kunne føre til falske anklager om fusk. Videre uttrykte de at det måtte gis rom for at emneansvarlige også kan gjøre tilpasninger som fungerer godt i deres emne. Sist, men ikke minst ble det poengtert at det er svært viktig med god studentinvolvering i en sak som er så uhyre relevant for vår studiehverdag. 

Tilbakemeldingene fra studentene ble tatt på alvor. "Vi må understreke at selv om prosessen var dårlig i starten og i første utkast, har det vært veldig bra inkludering nå," berømmer Ingeli. Hun er veldig fornøyd med at studentene nå er blitt tatt på alvor og blitt inkludert. Både Marthe og Ingeli er veldig fornøyde med siste utkast, som har tatt høyde for Studenttingets innspill. 

KI er ikke forbudt!  
Niklas bekrefter at innspillene fra studentene har hatt stor innflytelse på tredje- og fjerdeutkastet. Selv har han gjennom hele prosessen hatt en klar intensjon om å tydeliggjøre at kunstig intelligens ikke skal være forbudt, men at det heller bør adopteres som en teknologi med stort potensial for effektivisering og bedre læring innen høyere utdanning. Han mener at det er avgjørende for studentene å lære å bruke KI på en kritisk og ansvarlig måte. 

Niklas fremhever at retningslinjene ikke er ment å kneble bruken av KI; tvert imot er hensikten å gi studentene frihet til å bruke verktøyene, så lenge de er åpne om hvordan de benytter dem. Han påpeker at studentene må utvikle en forståelse for hva som er god praksis når det kommer til bruk av KI, og hvordan man kan unngå avhengighet av teknologien. "Det handler ikke om å forby KI, men om å sørge for at studentene bruker det som et supplement til deres egen læring og ikke som en erstatning," understreker han. 

Hvordan retningslinjene skal kommuniseres 
Et viktig spørsmål med de nye retningslinjene er hvordan de skal kommuniseres til studentene. Niklas forteller at planen er å formidle retningslinjene gjennom forelesninger, særlig gjennom store obligatoriske fag for nye studenter, for å sikre at alle studenter får med seg informasjon om retningslinjene. "Det må være gode nettressurser tilgjengelig og forelesninger som man kan stille på hvis man vil," utdyper han. 

Marthe bemerker at det også vil være viktig å bruke digitale plattformer som Canvas for å informere studentene om retningslinjene. "Vi må sørge for at alle studenter, spesielt de nye, får denne informasjonen tidlig," sier hun. Det er essensielt at retningslinjene ikke bare er tilgjengelige, men også at studentene vet hvor de kan finne dem. 

Retningslinjene i praksis 
Så, hva innebærer egentlig disse retningslinjene for oss studenter ved NMBU? Emneannsvarlig står fri til å bestemme hva som er lov og ikke, men i hovedsak gjelder dette: KI er lov å bruke, men vi må være åpne om det. Hvis du bruker KI til språkvask, skal du oppgi det. Hvis du bruker det som en del av en forskningsmetodikk, må du forklare hvordan og hvorfor. Men viktigst av alt, KI skal ikke erstatte vår kritiske sans – vi må fortsatt kvalitetssikre informasjonen vi får fra KI. 

Forhåpentligvis vil retningslinjene medføre litt senkede skuldre for en del studenter. Kanskje slipper du det lille stikket av dårlig samvittighet når du bruker KI til å søke etter litteratur? Og kanskje slipper du å havne i klagenemnda på ugyldig grunnlag? Det er i hvert fall sikkert at KI vil bli stadig mer integrert i hverdagen både hjemme, i studiet og i arbeidslivet, og at det fremover vil bli stadig viktigere å lære seg effektiv og kritisk bruk av KI. 

Både Niklas, Marthe og Ingeli er samstemte i at kunstig intelligens er verktøy NMBU også må kunne lære oss opp i, slik at vi blir godt rustet for en stadig mer teknologisk framtid. Så får vi se om det fortsatt finnes forelesere igjen om fem år. 

KI-tjenesten ChatGPT har blitt benyttet som hjelpemiddel under skrivingen av denne saken. 

 

Lenke til retningslinjene på NMBU sine nettsider: