Survival kit til vinterdepresjonen
Survival kit til vinterdepresjonen
Det er oktober, som med andre ord betyr at vi står overfor mørketid, eksamensperiode, vinter og jula. For noen vekker disse ordene noe stress, men først og fremst gode minner og hygge; for andre er dette den verste tida på året. Her er mine beste tips og triks for deg som trenger et survival kit for denne sesongen!
Journalist: Kine Lie
Illustratør: Anna Bjørke
Hva er vinterdepresjon?
Når nettene blir kalde og kulda setter inn, blir nordmenn deprimerte. Hvorfor? Selv om forskere ikke har funnet noe eksakt svar på hvorfor vi blir nedstemte og trøtte om vinteren, er et nøkkelord lys. Kroppens biologiske klokke og produksjon av signalstoffet serotonin styres av lyset. Når vi under vinteren ikke får like mye dagslys som ellers på året, så produserer vi både mer melatonin og mindre serotonin. Da kan man oppleve å bli ekstra trøtt og få depresjonslignende følelser.
Sola er også hovedkilden vår på vitamin d. Siden sola står for lavt på himmelen under vinterhalvåret (september til april) til at UVB-strålene kan trenge gjennom atmosfæren, er det viktig å sørge for andre kilder til vitaminet i denne perioden. Dette er viktig for å opprettholde et normalt immunforsvar. Mangel kan gjøre at du føler deg trøtt eller slapp.
Kom deg ut!
Ja, ja, ja, jeg skal også formane om hvor viktig dagslys er i denne perioden, men det er fordi det er sant! Vi vet alle hvor deilig og varm senga kjennes ut selv på sommerhalvåret når sola titter gjennom gardinene og venter på oss ute. På vinterhalvåret når alt som venter oss er minusgrader og mørke, kan det være fristende å droppe forelesning eller seminar, trening eller pensumlesing, og bare bli i senga. Det er likevel viktig at du faktisk kommer deg opp og ut! Å møte andre mennesker og potensielt dras ut av ditt mørke sinn, eller å grave deg ned i det men sammen med andre som deler samme frustrasjon – bare kom deg ut!
Vær raus med deg selv
Til tross for viktigheten av å tvinge deg selv ut i sivilisasjonen og i møte med andre mennesker, er det også viktig å lytte til kroppen og ta vare på deg selv. Lavere energinivå er en naturlig del av enhver vinter for de aller fleste av oss, og å ignorere det vil ikke gjøre noen noe godt. Tillatt deg selv å leve i et litt saktere tempo, og sett deg små, realistiske mål for dagen: kanskje en artikkel, et kapittel, en forelesning eller å dra på butikken er noen ganger nok aktivitet for en dag. Ta en dag om gangen, vær grei med deg selv, og snakk til deg selv som du ville snakket til en venn i samme situasjon.
Treat yourself
Du er din egen lykkes smed! Det er ingen grunn til at du ikke kan ta deg selv med ut på en kaffe, kakao eller bolle en lørdags formiddag. Det er heller ingen grunn til å ikke poppe litt popcorn, knekke en pepsi en lørdagskveld og sette på en comfort film, ei heller om du er alene! Dette er ikke sesongen til å spare på kosen – om du uansett skal tilbringe mye tid inne i mørket, kan du likeså godt gjøre det litt koselig. Kok opp litt kakao mens du leser. Tenn noen lys mens du strikker. Sett på litt stemningssettende musikk mens du lager litt deilig comfort food. Treat. Yourself.
Kakao, hygge og ny hobby
Over til noen mer spesifikke tips:
Ha kakao og popcorn liggende hjemme så kosen aldri er langt vekke.
Kjøp noen duft- eller telys for å sette stemningen hjemme.
Begynn på den boka du alltid har tenkt å lese, eller les en bok som vekker gode minner (Harry Potter serien kan anbefales uavhengig av alder).
Overrask kollektivet med noen digge boller eller lag deg din go-to comfort food (kanskje Tuntreets suppe oppskrift?)
Se en film du så da du var liten og/eller som gir deg trygghet og vekker gode følelser
Ta D-vitamin tilskudd.
Start en ny hobby (og lag din egne julegaver?)
Lei ski hos NMBUI og ta deg en tur ut i marka.
Send en melding til noen å spør om å finne på noe, uansett hvor ubehagelig det er.
Mitt viktigste tips er å grundig sjekke inn hos deg selv og de rundt deg. Og husk at du når som helst kan ringe Mental Helse sin hjelpetelefon på 116 123 for noen å snakke med!