Ans.Red.

Husmannen blir SPARKA!

Ans.Red.
Husmannen blir SPARKA!

Husmannen blir SPARKA!

Rett før semesterstart kom beskjeden om at Husmannen blir sparka. En ordning som har eksistert på Samfunnshuset i generasjoner skal skrotes. Men hvem er Husmannen? Hvorfor blir han sparka? Hvem skal erstatte ham? 

Journalist: Marie Tjelta

Fotograf: Ben Børilden

Web distributør: Martha Ingeborg Evensen


 

Husmannen: studentens superhelt  

Vi slo av en prat med nåværende Husmann Wilhelm Anthun. Han har vært Husmann det siste semesteret og har et semester igjen før han er ferdig. Husmannen er en ettårig stilling betalt av SiÅs. Det er alltid to husmenn, hvor den ene blir ansatt på høstsemesteret og den andre vårsemesteret. De to husmennene jobber annenhver uke hver, slik at det alltid er en husmann på jobb. Wilhelm beskriver husmannstillingen som en “alt-mulig-mann” som bor på Samfunnet, låser dører og løser alle mulige slags problemer studentene måtte ha. Har du låst deg ut av hybelen din? Husmannen fikser! Vil du komme deg inn på Samfunnet? Husmannen fikser! Er det en hoggorm i vasken på badet? Du gjettet riktig, Husmannen fikser! På mange måter er Husmannen studentenes helt egen superhelt som kommer til unnsetning når vi kaller på dem. 

 
 

Husfolkets historie  

Husmenn, eller riktigere sagt Husfolket, har en lang historie, og ordningen har vært nesten uendret siden dens fødsel på 1980-tallet. Før husfolkets tid var det en restauratør og medfølgende betjeningspersonell på Samfunnet som bodde der og utførte vaktmester oppgaver. Restauratør var selvstendig næringsdrivende som leide deler av huset og hadde sitt levebrød av matservering i Klubben. Denne stillingen falt gradvis bort. Dette førte til flere innbrudd på Samfunnet. Derfor, da Samfunnsbyggingen ble utbygd på 1980-tallet, var det viktig å skape en lignende løsning; slik ble husmannhyblene en del av Kontorfløya slik vi kjenner den i dag. Ordningen ble godt tatt imot den gang og sett på som en bra løsning, som kanskje kan være grunnen til at den har vart uendret de siste 40 årene. Derfor kan man lure, hvorfor skal den bli lagt ned nå? 

 
 
 
 

Ingen vil være husmann  

Avgjørelsen om å legge ned ordningen faller på SiÅs og Samfunnsstyret. I høst var det mangel på kandidater til å ta over som da tidligere husmann Vegard S. Hansen gikk av. Det begynte å haste, SiÅs måtte finne en ny Husmann; og det fort. Da ingen meldte seg, satte SiÅs seg ned og tok en gjennomgang av instruksen til Husmannen: hva er oppgavene til Husmannen, er det behov for en husmann og kan han i så fall erstattes? De konkluderte med at Husmannen ikke er en nødvendig ordning å ha på Studentsamfunnet lenger, og ønsket derfor å legge ned ordningen. 

 
 

En rotete hviskelek 

Vi tok kontakt med Pål Magnus Løken, SiÅs sin administrerende direktør for å høre om de ønsker å kommentere nedleggelsen av husmannsordningen. Svaret vi fikk var: “Husmannsordningen “eies” av Studentsamfunnet, så jeg tenker at det er naturlig at dere forholder dere til Samfunnet.” Noe som leder oss innpå det andre problemet med husmannsordningen:. “Ordningen faller på en måte mellom to stoler, Samfunnstyret og SiÅs” forklarer Wilhelm. Det kan nemlig virke som ingen egentlig har noe oversikt over hvem som har ansvaret for Husmannen. Kommunikasjonsflyten mellom husmennene og Samfunnsstyret og Hus- og finnansstyret er dårlig. Foreløpig er det husmenn som har ansvaret for å opplære andre husmenn, mens Samfunnet generelt har lite med dem å gjøre. Det som den tidligere Husmannen ikke lærer til den nye Husmannen, blir glemt bort. Tidligere hadde Husmannen både en egen epost og PC, noe de ikke har lenger. Selve instruksen for Husmannen har ikke blitt oppdatert siden 90-tallet. Her står det fortsatt blant annet at Husmannen skal tømme askebegere. Wilhelm beskriver det hele som en slags hviskelek som har skjedd over hodene på dem, hvor det virker som ting har sklidd ut som et resultat av mangel på struktur. “Hadde mann tatt tak i ordningen for noen år siden, og gått gjennom behov, strammet opp og satt det mer i system med opplæring, hadde kanskje ting gått litt annerledes.” Wilhelm forteller videre at han syntes at det burde jobbes for å gjøre stillingen mer attraktiv. For eksempel å pusse opp hyblene på Samfunnet, sette Husmannen på sjefslisten igjen og å reklamere litt tydeligere for stillingen kan gi gode resultater. Kanskje løsningen kan være en revidering og oppusning av ordningen, fremfor en nedleggelse. 

 
 

Ingen tar eierskap  

Mens SiÅs mener at Husmannen og dens nedleggelse er Samfunnsstyrets ansvar, kom Maja Raz Karterud, leder av Samfunnet, med et annet svar da vi tok en prat med henne: “Vi fikk en en e-post fra driftsleder som ønsket innspill og tilbakemeldinger på hva Samfunnet og Samfunnsstyret bruker Husmannsordningen til slik som den er nå. Og det gjorde vi. Per dags dato bruker vi Husmannen til å låse huset når det ikke er festkveld og låse opp kor-rom og diverse for foreninger når huset generelt er stengt. Og det er egentlig det vi bruker Husmannen til”. Maja fortsetter å fortelle at i fjor ble husmennene tatt av sjefslisten. Hun vet ikke hvorfor denne avgjørelsen ble tatt, men kan se for seg at det kan ha noe med at Samfunnet har svært lite tilknytning til Husmannen. “De bor her, men de har kanskje ikke en like stor tilknytning som det pleide å være før”. “Vi ser behov for at noen låser huset og slukker lys … men det er også noe vi kan finne en erstatning til hvis vi må”. Videre kommenterer Maja svaret vi fikk fra SiÅs om at husmannsordningen angår Samfunnet. “Det jeg synes er litt dumt er at de bare har bestemt seg og sagt at vi må ta et valg, når vi ikke har blitt bedt om å ta et valg”. Det er altså ingen som tar eierskap til ordningen. Det kan hende SiÅs har tatt et hastevedtak, ettersom Wilhelm er overarbeidet: “Dette er også et stikk til oss, det virker som at ingen har eierskap til husmannsordningen, og det er ingen ordentlig opplæring for husmannen… Jeg tror det er litt mangel på oppfølging og videreutvikling av ordningen”. Ordningen er altså et slags skilsmissebarn mellom SiÅs og Samfunnet. Jo mer Tuntreet gravde i denne saken, jo flere løse tråder fant vi. 

 

Situasjonen nå  

 

Slik som situasjonen er nå, i kjølvannet av den endelige avgjørelsen, er det kun én husmann. Planen er at Wilhelm skal bo på Samfunnet ut semesteret, men nå er han alene. “Jeg har endt opp med å være den eneste husmannen, og sånn sett jobber jeg for to”. Han låser fortsatt døren og lukker vinduene på Samfunnet hver kveld, siden han vet det ikke blir gjort om han ikke gjør det. “Alle som har ringt til Husmannen og ikke fått svar de siste ukene, kommer til å forstå hvorfor nå når de leser Tuntreet”, ler Wilhelm. Allerede har noen av Husmannens oppgaver som å låse opp for studenter som har låst seg ute fra hybelen sin blitt tatt over av Securitas. Wilhelm er skeptisk til hvordan Securitas vill erstatte husmennene. “Det er alle smågreiene, som å skifte lyspærene på Samfunnet, som Securitas ikke kommer til å gå rundt og gjøre”. Det ryktes at digitale kortlesere også vil være en potensiell erstatter for husmennene. Om dette er en god løsning eller ikke, vil fremtiden vise. I etterkant av intervjuene har vi fått en ny kommentar fra SiÅs’ administrerende direktør, Pål Magnus Løken: “SiÅs verken kan eller vil bestemme at ordningen skal avvikles. Rekruttering til husmannsstillingene skjer i dialog med Samfunnet og UKA fordi rollen som husmann har vært vesentlig for deres drift. Interessen for å være husmann har blitt mindre de siste årene; i hvert fall hvis vi skal se på antall søknader vi har mottatt. Samfunnets drift er betydelig lagt om de siste årene. Samfunnets overtakelse av driften i Cafe Klubben er et eksempel, og innebærer at Samfunnet har aktivitet på huset hver kveld. Dette kan være av betydning for hvordan Samfunnet ser an ordningen, dog uten at SiÅs har vært i slik dialog med samfunnsstyret. Jeg antar hus-og finansstyret vil være involvert hvis det skal besluttes avvikling. Det er naturlig at den som eier ordningen sitter i førersetet ved eventuelle endringer av betydning”.