GRATIS Å BLØ PÅ CAMPUS?
GRATIS Å BLØ PÅ CAMPUS?
Journalist: Marie Tjelta
Fotografer: Tuva Hebnes og Ingunn Reimers
Webdistributør: Julie Anine Strømme
“Har noen av dere en tampong?” er ikke en sjelden setning å høre på kvinnetoalettet. Å stappe lag på lag med toalettpapir i trusa er heller ikke en sjelden løsning å ty til, når du har fått en ubuden gjest midt i forelesningen og glemt å ta med bind eller tampong. For å løse dette har studentene en stund nå kjempet for et gratistilbud på sanitetsprodukter som tamponger og bind på Campus. Tar du turen innom BIOVIT har du kanskje lagt merke til at det allerede finnes et nødlager med tamponger. Hvorfor dukket dette opp? Hvor langt har vi egentlig kommet, og hvorfor skal det bli gratis å blø på campus.
Bakgrunn for ordningen
Studenttinget har lenge jobbet med å få forslaget om gratis tampong og bind til å bli realitet. Vi tok et kort intervju med Jens Bartnes, leder av Studenttingets Arbeidsutvalg ved NMBU, for å få en endelig statusoppdatering. Det hele startet med at engasjerte studenter ved NMBU sendte inn en resolusjon ved navnet “Equal access to sanitary products at NMBU”. Resolusjonen foreslår at universitetet skal tilby gratis sanitære produkter som bind og tamponger på hele Campus. Den ble vedtatt av Studenttinget, og nå er Arbeidsutvalget fullt i gang med å følge dette opp.
Argumenter for og imot
I resolusjonen argumenteres det for at et slikt tilbud er viktig for å opprettholde standarden om at universitetet skal tilby alle studenter et godt læringsmiljø. Ettersom studiehverdagen fort kan bli avbrutt av at man må dra hjem fra forelesningen på grunn av uventet menstruasjon, blir ikke denne standarden møtt i like stor grad for alle studenter. “Det er et lite tiltaksom ikke koster så mye penger som kan bidra mye til velferden til studentene på NMBU, og derfor tenker jeg at det er et veldig godt tiltak å bruke litt ressurser på” forklarer Jens. Det gjelder tross alt halve befolkningen. Kritikere av konseptet påpeker at studenter vil bare tømme disse lagrene og ta så mye de kan. Likevel peker Jens til Universitetet i Bergen som fikk gjennomslag for ordningen i fjor, og hvor den har fungert veldig bra. Det er også flere eksempler på andre institusjoner som har adoptert konseptet, der vi ser at studentene viser respekt for tilbudet og kun tar det de trenger.
Hvor langt har vi kommet?
Per dags dato er Arbeidsutvalget i kontakt med NMBU, som har vist interesse for å komme i gang med et prøveprosjekt hvor dispensere med bind og tamponger vil bli satt opp på ulike toaletter i de mest sentrale byggene på Campus. Målet er å få ting på plass før sommeren, slik at alt er klart til høstens semester. I dette øyeblikk venter Arbeidsutvalget på svar fra en leverandør som kan ta ansvar for å fylle opp med produkter, slik at studentene slipper å tenke på dette.
BIOVIT tok saken i egne hender
BIOVIT-fakultetet, derimot, har tatt saken i egne hender og tjuvstartet. Vi tok kontakt med studentrådslederen Bonnie Sutherland, som var en av initiativtakerne. Hun hadde vært en del av studentrådet da resolusjonen om gratis bind og tamponger ble vedtatt, men da ingenting skjedde tok hun saken i egne hender. Ettersom det var snakk om et prøveprosjekt med prototype, ville dette kun gjelde de mest sentrale bygningene og kanskje ta år før konseptet kom til hennes fakultet. Bonnie kontaktet derfor dekanen på BIOVIT for å høre om det var noe studentrådet kunne få finansiering til. De fikk 250kr til å kjøpe produkter, og valgte å sette opp et nødlager av bind og tamponger med disse pengene. Disse finner du på toalettene i Fruktkonserveringa og Husdyrfagbygningens studentving. Så om du er heldig og befinner deg her når det plutselig blir den tiden av måneden, har du BIOVIT i ryggen!
Studentene har talt
Om det er én ting denne saken har vist oss, er det hvor engasjerte og handlekraftige studentene ved NMBU er. Engasjementet for gratis bind og tamponger har vist seg i mange ulike arenaer, enten det er som vanlige studenter med en idé, i Studenttingeteller fakulteters studentråd. Studentene nøler ikke med å bruke stemmen, og forhåpentligvis vil det være gratis å blø over hele Campus før vi vet ordet av det.