Ans.Red.

Kultur x-plosjon

Ans.Red.
Kultur x-plosjon

Kultur X-plosjon

Journalist: Jakob Bruun Ånonsen

Fotograf: Frøya Kristiane Torp og Januja Santhadayalan

Webdistributør: Julie Anine Strømme


 

Fredag 28. april var det endelig duket for Kultur X-plosjon i Festsalen på Samfunnet, som er en årlig begivenhet hvor foreninger og studenter møtes for å samle inn penger til UnitedAid. Foreningene fikk også i år vist frem sine lekne og kunstneriske sider. Det var spesielt stor giverglede ved årets auksjon, og Ås-studentene samlet inn enorme 44 602 kroner, som er det høyeste beløpet noensinne.

 

Tross dette var det ikke lett å være verken gjest eller frivillig på årets Kultur X-plosjon. Kvelden bar preg av lydproblemer, og i tillegg hadde salen blitt rigget med en midtgang det ikke var lov å gå i. Ikke var det lett for berusede publikummere å gå krokrygga når de skulle sette seg, og tilsynelatende enda vanskeligere var det for lyd- og lysteknikerne å motstå trangen til å kaste miksebordet i huet på treige forbipasserende. Teknikerne spilles heller ikke gode av støynivået på huset, da store deler av publikum nok skulle ta det helt ut på semesterets siste fyllekule. Resultatet ble mye prat på de bakerste radene om eksamensstress, været og hvor få som forstår hvor sjukt det Erling Haaland driver med i Premier League om dagen egentlig er.

 

Med imponerende seks av 25 samfunnstjenester på jobb, ble etterfesten også litt vel Ville Vesten, og som både skjenkevakt og journalist var dette blant mine mer hektiske kvelder med innsats for frivilligheten.

 

Kveldens konferansierer var Anna Vedelden Robberstad og Kristoffer Bovard Rønning. De gjorde en heltemodig innsats i krigen mot et larmende publikum og tåkete lyd. Men tross dårlige forutsetninger ble det likevel et forrykende show! Kveldens kanskje viktigste innslag, nemlig hva pengene gikk til, forsvant også i støyen - men det satte utrolig nok ikke en stopper for engasjementet. Etter at innledende formaliteter var vel overstått sto de kulturelle innslagene for tur.

 

Første forening ut var Åsblæst’n, som gang på gang viser oss at korps er fett, og som vekket salen med “Everytime we touch”. Etterpå entret Hunkatten scenen. De er ikke et kor, men var imidlertid en overraskende kompetent hip-hop gruppe, og de leverte en helt rå rap. Over Rævne prøvde så å BEdåre en heldig utvalgt med “Einkvan Odelsgut”. Dette var litt kjedelig å se på, men de gjorde heldigvis opp for det med å se veldig kjekke ut.

 

DÅs ga god reklame for sitt eget auksjonsobjekt, som var eksklusiv dans til kjøperen. De fikk virkelig vist muskler med et overbevisende show. Dette ble etterfulgt av litt mindre overbevisende dans utført av Nordisk Landskamp, som gjorde opp for manglende underholdningstalent med ekstrem sportslighet og energi. Så til alles store overraskelse: Hankatter som uventet bød på seg selv med et forrykende og lettkledd K-pop show. Deretter var det Collegium Alfa sin tur, og jeg tror ingen helt skjønte hva som skjedde på scenen. Det virket uansett som om Rævne var klarefor “TEQUIIA” da de under budrunden presterte å doble det gjeldende budet. Unity tok over stafettpinnen, og leverte et rockeshow med deilig energi. Teksten bar dog preg av å ha blitt skrevet i et rom med særdeles lave verdier av østrogen. Forvirring spredte seg da scenen brått ble forvandlet til et drag show. Hvem kunne dette være? NGA, så klart. En godt levert opptreden! Frøknene i F&F gjennomførte en line dance verdig til å gi BB Cowboys gåsehud, før IVAR tråkket ut på scenen med en amorøsversjon av “Back to Black”. Koneklubben spilte på sin freidige side, og leverte en flottdans. Alt annet enn en ny runde med “La det gro” er terningkast seks i min bok. Etter det fulgte kveldens eneste terningkast en. Ås Campingstol sendte ut en enslig camping-entusiast som slo ut campingstolen, leverte tre vitser helt i bunnsjiktet før han klappet sammen stolen og gikk. Det eneste som var verre enn Ås Campingstol på scenen var Ås Campingstol som tilskuere i salen. Jeg skulle gjerne kalt dette et ærlig forsøk, men det var det ikke.

 

Det var ikke bare foreningene som fikk vist seg frem. Konferansierene Anna og Kristoffer var kveldens høydepunkt. De var frekke og underholdende, og de holdt publikum på kanten av setene. Gode på å få inn penger var de også. Hver gang et nytt innsamlingsmål ble nådd, ble showet beriket med stadig mer grensesprengende aktiviteter. Etter 5000 kroner skulle et par tuber med selvbruning smøres rikt utover et par lettkledde damer. Neste milepæl innebar voksing av en Unity-gutts underliv. Til sist en sjokkerende fremførelse av “Euphoria” som konferansierene selv måtte stå for, ikledd støthalsbånd. De sang med et overbevisende engasjement og leverte en elektrisk opptreden. Et par tilskuere fikk anledning til å kontrollere at halsbåndene var så støtende som Kristoffer ga uttrykk for, gjennom sine nyskapende dancemoves.

Det var de visst.

 

Even Brede Sillerud fra UnitedAid-styret ønsket å formidle følgende etter kvelden: “Alt i alt var det en forrykende festkveld med masse god underholdning og bra engasjement blant de påmeldte innslagene og publikummere. Det var veldig kult å se en slik giverglede blant studentene i salen, der det foregikk heftige budrunder på mange av innslagene. Årets utgave av Kultur X-plosjon slo alle tidligere rekorder. Styret i UnitedAid ønsker å rette en stor takk til alle som deltok, både publikummere, frivillige på Samfunnet og alle som var på scenen. Vi ønsker også å takke Samfunnet i Ås for å gi oss muligheten til å arrangere slike arrangementer.” En imponerende fattetoppsummering, tatt i betraktning at det var han som hadde fått bakenden sin brutalt avskoget på scenen samme kveld.

Kvelden vil bli husket som en hemningsløs og kaotisk auksjon, hvor både foreninger, konferansierer og publikum bød usjenert på seg selv. Det er imidlertid lite ved arrangementet som bærer preg av medfølelse for trengende barn. La oss inderlig håpe de blir glade for gaven.