Ans.Red.

Historien om Pentagon- Del 2: Fremtiden

Ans.Red.
Historien om Pentagon- Del 2: Fremtiden
 

Historien om Pentagon- Del 2: Fremtiden

Klimakrise, pandemi og krig. Selv med en verden i stadig forandring står de der like trofast og alltid klare til å huse uendelig mange immatrikuleringer av studenter. Jeg snakker selvfølgelig om blokkene på vår kjære studentby Pentagon.

Men hyblene fra 60-tallet bærer preg av slitasje og oppfyller ikke lenger de nye kravene som stilles til studentboliger i 2022. Dette skal det endelig gjøres noe med! Det er nemlig ferdigstilt illustrasjoner for å fortette Pentagon 1! Hva går dette ut på? Dette er del 2 av historien om Pentagon.  

Journalist: Ingvild Lauvstad Sunde


 

Det første steget er tatt 

I del 1 av historien om Pentagon i TT09 ble det påstått at det er anbudstegninger som er klare. I en skriftlig kommentar avkrefter Pål Magnus Løken, fungerende administrerende direktør i SiÅs, dette. Til intervju stiller Selma Sollihagen, studentrepresentant og styreleder i SiÅs, og hun utdyper: «Det er uteområdet og plassering av bygg som er fokus nå. Ved fortetting blir uteområdet desto viktigere.» Illustrasjonene skal dermed vise mulighetene for fortetting på området. Det er viktig å presisere at dette ikke er endelige forslag til fortettingen av Pentagon 1. SiÅs har nå besluttet at det kan startes opp en reguleringssak på Pentagon 1. «Dette kan pågå til utover våren 2024», forklarer Selma.   

Kaffebar og torg?  

Pentagon fortettes ved å utvide blokkene i volum. Grøntarealet vil minskes og må utnyttes godt. Illustrasjonene viser ikke den arkitektoniske utformingen av byggene, men arkitekten foreslår å etablere et torg på Pentagon 1, og også en kaffebar!  

Det totale prosjektet vil inneholde 981 hybler med 981 sykkelparkeringer, samt 150 nye parkeringsplasser. Det skal også endelig bygges blokker med navn som starter på “D”, “E” og “F”!  

Hvordan vil studentene høres?  

For å få svar på dette, kontaktet Tuntreet AU-medlem Helene Sylvarnes. Hun forteller at AU har oversendt en oppsummering av innspillene fra studentene til SiÅs, som har formidlet dette til arkitekten. På Studentting 6 etterlyste også SiÅs en studentrepresentant i plankomiteen som skal oppnevnes for prosjektet. Selma kan fortelle at arkitekten selv var innom Studenttingets høstkonferanse.  

Helene trekker frem uteområdet som viktig for AU. «Studentene liker at uteområdet er veldig fleksibelt», forteller hun. Selma påpeker på sin side at: «Det er mange hensyn å ta. SiÅs er opptatt av at uteområdet skal ivareta universellutforming.» Hun påpeker videre at alle studenter er forskjellige både i alder, kjønn og livssituasjon, og at de nye studentboligene må tilpasses mange. «Vi har faktisk også fått inntrykk av at studentene ikke ønsker kaffebar, men likevel et sosialt møtepunkt.» 

«Fremtidens studenter skal bo i de nye studenthyblene, men alle innspill må komme fra nåværende studenter», understreker Selma til slutt. Hvis man har innspill, er det bare å kontakte AU! 

 

«Thorvald røper en oppriktig takknemmelighet for sitt Pentagon.»   

Det er ingen tvil om at en epoke går mot slutten når første skritt mot «nye» Pentagon 1 nå er tatt med illustrasjonene over fortettingen. Studentidyll på 60-tallet skal brytes til fordel for studentidyll anno 2022. Det er ikke til å komme bort ifra at studentene krever andre funksjoner i en hybel nå enn for 60 år siden. Derfor må studentstemmen høres! Når reguleringssaken startes opp, er det viktig at studentene i 2023 baner vei for gode studenthybler i fremtiden, selv om vi ikke kommer til å bo i disse selv.  

Jeg mener sitatet fra artikkelen om grunnsteinsnedleggelsen på Pentagon kan bli en rettesnor for framtiden: «Thorvald røper en oppriktig takknemmelighet for sitt Pentagon.»