Ans.Red.

Statsbudsjettet 2024

Ans.Red.
Statsbudsjettet 2024

Statsbudsjettet 2024

- Hva betyr det for deg?

For en måned siden la regjeringen fram forslag til statsbudsjett, men hva er egentlig statsbudsjettet og hva vil det si for deg som er student?

Journalist: Tobias Waage Bremnes

Fotograf: Tord Kristian F. Andersen og Håvard Røgeberg Magelssen

Web distributør: Martha Ingeborg Evensen


Hva er statsbudsjettet?

Statsbudsjettet er en oversikt over statens inntekter og utgifter. I budsjettet må man prioritere hva man skal (og ikke skal) bruke penger på. Utgiftene går for eksempel til utdanning, eldreomsorg, forsvar og veier, mens inntektene til staten kommer fra blant annet skatt, toll og avgifter.

Det er regjeringen som legger fram forslag til statsbudsjett, men det er Stortinget som bestemmer hva man skal bruke penger på. Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet har ikke flertall alene på Stortinget, og er derfor avhengig av støtte fra andre partier for å få flertall for budsjettet. Partiet som regjeringen pleier å forhandle med er Sosialistisk Venstreparti.

Studiestøtta

I statsbudsjettet til regjeringen foreslås det å øke studiestøtta med 3,8 prosent. Det vil si at du får 472 kroner mer i måneden. Økningen er bare en prisjustering fordi maten, strømmen og leia har blitt dyrere. Det vil si at du ikke vil stå igjen med mer penger på slutten av måneden etter alle utgifter er betalt.

Studentboliger

De siste årene har det vært lange køer på studentboligene og høyt trykk på det private leiemarkedet. Totalt var det 14 700 studenter i Norge som sto i boligkø i år, der 202 av dem fikk studieplass i Ås. De som ikke fikk plass hos SiÅs ble tvunget til enten å pendle, bo i SiÅs’ kjellersovesal eller si opp studieplassen sin.

Regjeringen foreslår å gi tilskudd til 1650 nye studentboliger i 2024, som er på samme nivå som i fjor. Likevel kuttes posten med over 256 millioner kroner, som tilsvarer 32,2 prosent av dagens tilskudd. Man kan dermed undre seg hvordan man skal bygge like mange studentboliger som i fjor, med en betydelig lavere sum.

Internasjonale studenter

Tidligere har det vært gratis for internasjonale studenter å studere her i Norge, men i forrige statsbudsjett ble det innført skolepenger for internasjonale studenter. Dette har ført til at en femårig utdanning i utviklingsstudier ved Universitet i Agder, i praksis koster rett under 1,5 millioner kroner dersom du kommer fra utlandet. Innføringen av skolepenger i fjor førte til store demonstrasjoner ved NMBU og i resten av landet. Likevel ser det ikke ut til å endre seg i år.

I dette statsbudsjettet er det fortsatt tenkt at internasjonale studenter skal betale skolepenger. Heldigvis for de som er imot innføringen av skolepenger, foreslår regjeringen å innføre en stipendordning for internasjonale studenter fra utviklingsland (ODA-mottakerland). I første omgang vil denne ordningen omfatte opptil 200 nye masterstudenter per år.

Studentvelferd

Det har vært stort fokus på studentvelferden de siste årene. Undersøkelser som SHoTundersøkelsen har lenge vist at stadig flere studenter sliter med psykisk uhelse. Blant annet viser undersøkelsene at hver femte student har vurdert å ta sitt eget liv og at hver tredje student kan ha en psykisk lidelse.

Her i Ås har det også vært stort fokus rundt studentvelferd på grunn av kutt i helsestasjonens tjenester. Det var stor spenning om hvorvidt fjorårets kutt ville bli reversert i dette statsbudsjettet, men til manges skuffelse har man ikke økt tilskuddene. Heldigvis er det noen lysglimt i budsjettet. Et av disse er at regjeringen foreslår en satsning på forebyggende tiltak knyttet til rus- og spillavhengighet.

NMBU

Tuntreets redaksjon spurte rektor Siri Fjellheim om hennes reaksjon på statsbudsjettet og hvilke konsekvenser det vil ha for NMBU. I en e-post til Tuntreet skriver Fjellheim at forslaget til statsbudsjett ikke er en gavepakke til universitetet. I statsbudsjettet reduseres nemlig budsjettet til NMBU med omtrent 3,5 prosent. Årsaken til reduksjonen skyldes blant annet at man skal kutte 20 studieplasser i veterinærmedisin.

“Dette bryter med tidligere vedtak i Stortinget om antall studieplasser ved Veterinærhøgskolen, og vi er veldig overrasket over dette. Vi håper derfor at det kan komme endringer i det endelige statsbudsjettet Stortinget vedtar, som gjør at det slår litt bedre an”, skriver Fjellheim. Hun er også skuffet over at programmer som Senter for fremragende utdanning (SFU) og NORPART-programmet, som er et program for internasjonalt utdanningsog forskningssamarbeid med blant annet det globale sør, blir faset ut.

“NMBU er veldig opptatt av utdanningsog forskningskvalitet og internasjonalt samarbeid. Det svekkes dessverre i dette budsjettforslaget. Så er det selvfølgelig også områder i budsjettet som er bra, deriblant er det spennende med samfunnsoppdrag innen forskning.”

Rektoren skriver at med unntak av studieplassene i veterinærmedisin, så gir ikke selve budsjettforslaget noen bekymringer for NMBU på kort sikt. Likevel er hun bekymret for at det på lengre sikt blir svakere insentiver for sektoren til å prioritere banebrytende grunnforskning, forskningsbasert utdanning og internasjonalt samarbeid som er viktig for NMBU.