Bryggelauget ved NMBU: En fortelling om motstand og gjennoppstand

Bryggelauget ved NMBU:
En fortelling om motstand og gjennoppstand
I havet av organisasjoner på Campus, finner vi historier på hele spekteret: fra berømmelse til forfall. Blant disse historiene oppdager vi de om foreninger som en gang blomstret, for så å sakte falle bort med tiden. Bryggelauget ved NMBU eksemplifiserer den delikate dansen mellom rampelyset og mørket. På et tidspunkt balanserte foreningen på kanten av forglemmelse, nesten utslettet av en sammensatt kombinasjon av faktorer. Likevel, mot alle odds, nektet denne foreningen å forsvinne. Den ga seg heller ut på en uvanlig reise, for å bli gjenopplivet og puste nytt liv i verdenen av brygging på Campus.
Journalist: Tpo
Fotograf: Ben Børilden
Web distributør: Martha Ingeborg Evensen
En forening dør …
For omkring et tiår siden satte Bryggelauget ut på sitt ærefulle oppdrag: å utruste tørste studenter med utstyret og ingrediensene du trenger for å brygge øl, cider og andre lett alkoholholdige drikker. Dens skapelse kom med løfter om en vei inn i oppdagelse, for de med smak for fermenteringens delikate kunst. Men etter hvert som tiden gikk falmet foreningens popularitet. Arrangementene ble færre, og medlemstallene sank for hvert år. Den en gang så lovende gruppen av bryggere var bare skyggen av sitt tidligere jeg.
Da traff en uventet storm, kalt COVID-19, og blåste foreningen farlig nært nedleggelse. På forbløffende vis klamret Bryggelauget seg hardnakket til tilværelsen, selv møtt med den overhengende trusselen om å bli glemt. I Samfunnets bøker ble navnet stående, tydelig synlig på organisasjonskartet til Samfunnet, og enda viktigere, de var med i brosjyren som deles ut til nye studenter. Denne heldige utholdenheten ga lauget mulighet til gjenoppblomstring.
… og gjenoppstår 3 år senere
Renessansen av Bryggelauget ved NMBU er organisert av fem dedikerte sjeler: André Rasen, Bård Pedersen, Elias Henriksen, Marius Ekhaugen, og Mathias Høiaas. De leste gjennom sidene i Samfunnets hefte, og en gnist av nysgjerrighet tentes i dem bare ved nevnelsen av Bryggelauget ved NMBU. Til tross for den tilsynelatende dvalen til foreningen, ga de seg ut på en ferd for å blåse liv i den igjen. Rustet med lidenskap og tørst kontaktet de Samfunnet og fikk kontroll over den sovende foreningen. De klarte å tilføre ny livskraft inn i foreningen, og markerte dermed slutten på flere år i dvale.
Den gale bryggegjengen
I hjertet av Bryggelaugets oppsving ligger en urokkelig dedikasjon til bryggekunsten. Foreningen sørger for at medlemmene har det nødvendige utstyret mot en beskjeden halvårsavgift på 100kr. Innad i klubben utvikles et imponerende spekter av bryggeprosjekter, som spenner fra klassiske lagere og stouter til frekke IPA-er og forfriskende hveteøl. Det som skiller disse aspirerende ølbryggerne fra andre er deres endeløse kreativitet. Medlemmene dykker inn i eksperimentell bruk av vidt varierende ingredienser, lokale bær, eksotiske frukter og en rekke krydder, som resulterer i skapelsen av særegne og innovative brygg. I tillegg har en undergruppe av medlemmene våget å utforske ideen av sider og lavt alkoholholdige drikker brygget på en blanding av uventede frukter, som tøyer grensene for tradisjonell brygging.
Integreringen inn i livet på Campus
Loven stopper kanskje Bryggelauget fra å selge alkohol direkte, men det har ikke stoppet foreningen fra å komme opp med nye ideer for å gjøre livet på Campus bedre. Laugets har utformet geniale strategier for å samarbeide med de andre foreningene, ved å tilby deres ekspertise innenfor bryggingen samt bruk av utstyret deres. Til gjengjeld blir de kompensert for å dele deres bryggekunnskap. Dette symbiotiske forholdet har blomstret, og fremtredende grupper på Campus, som PB og Budeieforeninga, har ivrig omfavnet denne muligheten. Resultatene har overgått alle forventninger og gitt en dyp følelse av samhold og delaktighet på Campus.
Sagaen om Bryggelauget ved NMBU, en forening på kanten til å bli forglemt, befinner seg nå på høydepunktet av en slående renessanse; en gjenoppvåkning som vil sette spor på Campus. Den forteller om arven til denne motstandsdyktige foreningen. Bryggelauget ved NMBUs oppsving vil være et bevis for urokkeligheten til studentorganisasjonene. Det minner oss på at når man møter motgang, kan lidenskap og urokkelig besluttsomhet gi ny gnist i glemte foreninger, og fylle dem med fornyet livskraft og mening (og malt). Laugets dedikasjon til brygging, kreativitet og samarbeid har ikke bare beriket livet til deres medlemmer, men vil også bli en kilde til inspirasjon for andre i Campus-fellesskapet som kanskje en dag vil gjenopplive en annen av NMBUs halvglemte foreninger.
I det evig forandrende landskapet av campusorganisasjoner viser Bryggelauget ved NMBU at det aldri er for sent å blåse nytt liv i gamle felleskap. Bryggelauget fortsetter å blomstre og utvikle seg, mens det vinker til seg alle som deler nysgjerrigheten til bryggekunsten for å bli med i gjengen: Bryggere i alle land, foren dere!
