Ans.Red.

To brune: Jon Eivin Kivle

Ans.Red.
To brune: Jon Eivin Kivle

To brune med Jon Eivin Kivle

Vi møter Jon Eivin hjemme hos ham i Skogveien. Vi setter oss i sofaen og han finner frem ølglass til oss og vi åpner to blå Frydenlund ølbokser. Jon Eivin er et kjent fjes å se på campus, spesielt for dem som så UKEevyen 2020. Han har vært en del av studentmiljøet her på Ås siden 2018 og studerer nå siste delen av masteren sin i landskapsarkitektur.

Journalist: Marie Tjelta

Fotograf: Margreta Brunborg


Før Ås 

Da Jon Eivin var ferdig med videregående og klar for studentlivet flyttet han fra hjemstedet sitt Atrå i Telemark til storbyen Oslo. Planen var å studere psykologi. Han har alltid interessert seg i å forstå mennesket, men da han ikke kom inn på psykologistudiet var sosiologistudiet det nest beste valget. Han fant ut ganske fort at det ikke var det han ønsket å drive med resten av livet. Likevel var det en nysgjerrighet som aldri helt slapp taket. 

The best of both worlds 

Etter hvert fant Jon Eivin sin interesse for estetikk og arkitektur. Storesøstera hans studerte allerede ved NMBU, og da han kom inn på tanken om arkitekturstudiet spurte hun: “Men du har ikke vurdert landskapsarkitektur da?” Det var første gang Jon Eivin hørte om studiet. Slik beskriver han landskapsarkitektur nå: “Det kombinerer the best of both worlds, hvis man er litt glad i natur, glad i planter, glad i det naturlige generelt, men også det å utforme omgivelser så er landskapsarkitektur et godt valg!” Etter å ha brukt et år på å ta opp fag begynte han på NMBU i 2018.  

Sixpence og bukseseler 

Gjennom søsteren hørte han om Mannskoret Over Rævne, som ville vise seg senere å bli en stor del av livet hans her på Ås. Beskrivelsen av en gjeng som gikk i sixpence og bukseseler som var glad i fjell, øl og damer – fikk ham til å tenkte: “Det skal jeg ikke bli med i hvert fall, herregud så teit”. Men så var han med på Graskurs del 2 og så Rævne opptre på scenen og syntes det egentlig var ganske kult. Han hadde aldri sunget i noe kor før, men “gunna på” og ble med på audition. Nå beskriver han det som “noe av det skumleste jeg har gjort,” men at det var likevel en veldig fin opplevelse. “Om man bare kommer seg over den terskelen så vokser man veldig som person”. Og dermed hadde Jon Eivin tatt sitt første steg inn i studentsamfunnet. Herfra gikk han med den innstillingen om at han skulle si ja til alt han kunne si ja til.  

 

UKEeventyret 

Jon Eivin hadde sitt første møte med UKA da han ble funkis samme året han starta i 2018. Da jobbet han med miljø og garderobe og fikk et veldig godt første inntrykk av UKEånden. Grunnen til at han tok steget til å søke skuespiller i UKErevyen 2020 er mye takket være en kamerat i koret. Erik Rullestad som var hans første bestyrer i Mannskoret Over Rævne var den som i størst grad klarte å overtale Jon Eivin til å søke audition. Eirik så et potensiale i Jon Eivin og oppmuntret ham til å søke. “Jeg tror ikke jeg hadde vurdert det, men så fort noen anbefaler deg å søke så begynner tankene å etablere seg”. Det er det største komplimentet man kan få, at noen ser et talent i deg, tenker han. Dessuten hadde Rævne en uformell tradisjon om å alltid være representert i revyen i en eller annen form, noe han ønsket å bidra med som “ny ung Rævnekar”. 

“De morsomste rollene å spille var litt sånne rare folk, sånne særinger.” Et minne som har festet seg godt hos ham er fra premieren da han stod bak teppet før de skulle opptre. Der hadde han og de andre skuespillerevne sett på hverandre målløse mens de kunne høre en øredøvende jubel komme fra publikum. “Det var 200 stykker i salen, det skulle ikke være flere, men det hørtes ut som det var 1200, det var bare … helt vilt!” Når han ser tilbake på det nå beskriver han det som tidenes opplevelse som han aldri har angret på at han begikk seg utpå. Det var et eventyr med mye hardt arbeid, hvor han ble en del av et helt unikt revy-samfunn. “Anbefaler alle som har en liten skuespillerspire i seg å søke”. Han presiserer, som nevnt tidligere, at det er veldig givende å krysse den terskelen og tro litt på seg selv og stille på audition.  

 

Livet i bobla 

Slik beskriver Jon Eivin Ås bobla: “Det er noe for alle og enhver, og det er noe som er så fint med Ås, at Ås har virkelig plass til alle!” Han har selv tatt en stor del i dette miljøet. Det hele startet med Mannskoret Over Rævne, men han har også vært med i Tuntreet og jobbet med layout. Han har også vært med i linjeforeningen Terraforma som sekretær og fagansvarlig. Ikke minst er han nå i gang med å stifte en stedsforening for alle som har hjerte i Telemark. Jon Eivin var med som initiativtaker for dette og mente at det var på tide med en stedsforening for Telemark når de fleste andre steder har en forening på Ås.  

Jon Eivin ønsker å se de rundt seg og passe på at alle har det bra. Og ikke minst at han skal ha det bra med seg selv. Psykisk helse er viktig å ha i fokus, og er noe som man lett kan glemme oppi det store Ås samfunnet. Han utdyper at det er viktig å se ut av bobla også og ta vare på dem som ikke er like mye med. 

 Endre folks liv 

Når masteren er levert og det siste året på Ås er over, så er hovedplanen å flytte til Bergen for å jobbe. “Det er en fantastisk fin by. Har veldig godt inntrykk av Bergen som by og folka som er der, de virker liksom bare mer avslappa” Likevel tenker han å være fleksibel og åpen for hvor enn han kommer til å ende opp. Han har også vært inne på tanken om å gå på folkehøyskole som en plan B. “Det jeg synes er givende med studiet er at man har mulighet til å påvirke folks opplevelse av uteområder og natur, og steder, så kanskje … ja, jeg har lyst til å endre folks liv, kanskje litt flåsete sagt, men som jeg var inne på i stad synes jeg jo at psykologi er spennende, og jeg har innsett etter hvert at det er ganske mye sosiologi og psykologi i studiet vårt”. Så på en måte er han tilbake til der han starta å studere.  

Som et avsluttende spørsmål spurte vi Jon Eivin om hva råd han hadde sagt nå om han møtte seg selv som fersk student på Ås. “Bruk tia godt” han synes selv det er litt klisje, men finner mye sant i det og. Han føler han har kasta bort mange dager på å være sliten eller fyllesyk, når det er så mye bra i Ås man går glipp av om man ikke går ut og griper mulighetene. “Tross fyllesyke, kom deg ut!” ler han. 


Hilsner til Jon Eivin


Gjennom flere år med skarp observasjon har vi kommet fram til at Jon Eivin sannelig er et menneske - et persisk teppe av latent telemarkssentimentalitet, fasjonable chains, ørebling og pizza blanco med nøye karamellisert rødløk og blå selbu. Ah, hvem er denne mann som sovner like lett på dass som i hans egen seng?  

Covid-tidens internkollektive turbolading gjorde at vi, til tider, ble én og samme synaptiske enhet mens vi danset til deep set technomusikk foran peisen, drakk hjemmelaga skvipøl og moste trynene våre ned i godt smør. En sønn av Brønnerud vil han alltid være. Og han er engasjert i alle samfunn; en gang en bæresøyle i borettslagstyret, men også nå en samlende leder for alle av telemarksætt. Lykke til med ny forening. 

Kjæreste og herligste Jon Eivin! 
Du er et helt fabelaktig menneske som er ildkraftig som en masovn på fest, punktlig og eksakt på universitetet og hjertevarmende og blid i kollektivet. Vi trenger jaggumeg flere karer som deg! Ses på bodegaen! 

Hilsen Brønnerudmunkene: 
Åsmund G. Tunheim 
Benjamin A. Faulkner 

Hjulene går, mellom bakkar og lår! 

Racersykkel passer deg godt Jon Eivin, for makan til fart du har i hverdagen kan gutta i TdF bare drømme om.  Klatreetappene dagen derpå opp til Akropolis har du tatt mang en gang, og litt for ofte har du glemt å trille ned igjen… Men dersom man ser deg på to hjul eller hoftesvingende til musikk-Norges unge lovende vil man finne en mann som er elegant, avslappet og innehaver av en enestående evne til å sjonglere livets aktiviteter i takt med Ås-universets melodiske klang. 

La oss ta flere runder - i rundkjøringen - i Køben - igjen gode venn, 

Hilsen oss Gutta på Akropolis 

[bilder]

Jon Eivin er 1. tenor i et guttekor, og der bidrar han med å synge HØYT - noe som selvsagt er det viktigste i et slikt kor. I dette guttekoret har vi latt J. E. få ta plass og utvikle seg som person, dele dårligere idéer, gro bart, lyve og drite seg ut i lag med oss. 

Bare hyggelig. 

Kivle er ikke gutten som sier nei til en fest, eller en shot (les ti), noe som ofte leder ut på dansegulvet. Hans dansemoves er legendariske, noe han vet godt. Og har du møtt Jon på dansegulvet, så husker du det, men det er det ikke sikkert han gjør.  

Når vi BEfinner oss på dansegulvet og føler oss i tvil på våre moves, tenker vi: “Hva ville Jeivin gjort?” Og plutselig får man komplimenter for dansinga si og vanskeligheter med å si nei til shots. Morgenen etter våkner man på sofaen i Bordellet. 

Jon E. er ikke minst veldig god å prate med, spesielt om du har noe på hjertet. Hvis du er en av dem som har vært så heldig å få ha en fortrolig samtale med Jon. E. K., så vet du at han sitter på mye visdom han gjerne deler. Er du heldig, deler han noen dansetrinn og. 

Eivin er et barn med mange navn, og som vi alle vet betyr det at vi har ham kjær. ❤  

En “vennlig” hilsen til vår kjære venn, 

Stian V.S., Mattias med to t’er og Harald Stormunn.