Hva skjer på Campus Øst?
Hva skjer på Campus Øst?
TF, Sørhellinga, NIBIO, BEdehuset, IVARinn, studentboligene i Kajaveien og vår alles kjære snarvei over gresset. Alt dette ligger på området som kalles Campus Øst. Hva skal skje på det svimlende 100 dekar store området som strekker seg fra Kirkeveien til Samfunnsveien på tvers, og Drøbakveien til Utveien på langs? Blir det hotell? Hva med ny matbutikk eller flere studentboliger? EIA, Eiendomsavdelingen ved NMBU, har nå startet en mulighetsstudie for å se på hvordan området kan utvikles.
Journalist: Ingvild Lauvstad Sunde
Fotograf: Tuva Hebnes
Illustratør: Anne Trætteberg Reitan
Campus Øst – et stort område med stort potensiale
«Området gir rom for 200 000 kvadratmeter bruttoareal. Dette er faktisk på størrelse med Bjørvika i Oslo -inklusive Barcode!» kan en entusiastisk Kristoffer Pinheiro og Helge Mathisen fra Urban Lab fortelle. «Det er dermed en dobling av NMBU sitt bygningsareal som "står på spill" i dette prosjektet,» konkluderer Kristoffer lengre inn i samtalen med Tuntreet. Mulighetsstudien er en tidlig fase av prosjektet rundt Campus Øst som drives av Eiendomsavdelingen, med prosjektleder og sjefsarkitekt Kristin Kreul i spissen. Urban Lab har aktører med kompetanse på mulighetsstudier, og idéverkstedet er kjøpt av EIA for å gjennomføre medvirkningsaktiviteter i forbindelse med prosjektet.
Tuntreet tok også en prat med EIA og Ås kommune. Til intervju stilte Kristin Kreul, men også tidligere eiendomsdirektør på NMBU, Terje Holsen, som i sin tid la premissene for arbeidet med Campus Øst. Fra kommunen kom Ellen Grepperud, virksomhetsleder for samfunnsutvikling. «Vi har i lang tid sett på hvordan det er mulig å knytte Ås sentrum og campus sammen. Campus Øst er et helt sentralt område i denne sammenhengen,» mener Ellen, og Terje og Kristin er helt enige i at dette er prosjektets klare hensikt.
«Planene for prosjektet ble lagt rundt 2008-2010,» forteller Terje. «Imidlertid har det ikke vært en god utvikling på området de siste årene,» konkluderer han. Kristin kan ramse opp prosjektets tidslinje, og både diverse avveininger, og ikke minst pandemien, har utsatt mulighetsstudien siden 2018. Den ble til slutt igangsatt i fjor vår og er planlagt ferdig til sommeren.
Hva med et hotell? Rektors meninger om Campus Øst!
Det har allerede vært mange uttalelser og ønsker om området. Noe mange har lagt merke til er vår egen rektor, Curt Rice, sitt ønske om hotell. Curt kommenterer dette slik:
«Det bekymrer meg at vi på den ene siden har verdensledende forskningsmiljø på flere fagområder, men at vi ikke har bygg for store konferanser til å formidle kunnskapen vår. Ås må ha et hotell. Dette må komme høyt opp blant kommunens prioriteringer».
Det er med andre ord ikke bestemt at et hotell skal legges på Campus Øst, men Curt mener at det er bra at universitetet setter i gang utviklingsprosjektet, og ser på muligheten for hotell her. Han synes området er ideelt for å knytte arbeidsliv, utdanning og forskning tettere sammen.
«Jeg ønsker meg også food trucks! Variert og internasjonal mat, tidlig og sent på dagen! Mat er kultur og vi samles gjerne når vi spiser. Innovasjon skjer vel så mye over en kaffekopp eller lunsjtallerken som det gjør i et laboratorium! Mattilbudet på campus er begrenset og vi må bedre dette,» avslutter han.
Food trucks og hotell - Hvor mye kan man bestemme nå?
Rektor er ikke alene om å ha mange tanker om Campus Øst. Hvor tidlig er vi i prosjektet og hvor mye kan bestemmes nå? En mulighetsstudie er ikke en bindende plan, men heller et eksperiment for å finne ut hva som er mulig å gjøre. Dette er utgangspunktet for et prosjekt, for å skape interesse rundt et område. «Mulighetsstudien er selve utgangspunktet i prosjektet, det finnes ingen tegninger eller tidligere resultater. Utover i prosessen, når avgjørelser er tatt, er det gjerne for sent med innspill,» poengterer Kristoffer. Han understreker derfor at det er viktig at studentene engasjerer seg!
Dekanenes mening! Hva ville du gjort hvis ditt fakultet fikk 20 000m2 ekstra plass?
LANDSAM v/ Eva Falleth: Fakultetet har behov for rom, men på sentralcampus. For LANDSAM vil Campus Øst være mest aktuelt for eksterne møte- og konferansefasiliteter med attraktive utearealer til sosiale og faglige aktiviteter, samt fellesarealer for hele NMBU.
REALTEK v/ Anne Cathrine Gjærde: Vil bygge NMBU Skylab etter modell fra Danmarks Tekniske Universitet som omtaler det som «en levende lab for innovasjon og entreprenørvirksomhet». Kort oppsummert: en fellesarena for studenter, forskere og ansatte for å utveksle kunnskap og løsninger for framtiden. (Kilde: hjemmesidene til DTU Skylab).
KBM v/ Sigrid Gåseidnes: Enig med REALTEK – ønsker innovasjonsarealer hvor alle kan jobbe sammen for å løse fremtidens utfordringer.
MINA v/ Hans Fredrik Hoen: Vil samlokalisere fakultetet, med en god og romslig kantine og vrimlearealer (7- 10 000m2). Deretter vil de få til «Agroparken» - en fleksibel demonstrasjonslab av alt MINA og NMBU jobber med (5000m2). De resterende arealene ønsker de avsatt til felles innovasjonssenter for hele NMBU, samt eksterne aktører.
Curt Rise: Jeg vil ikke ha 20 000 nye kvadratmeter i form av nye bygg, men fra bedre forvaltning av den plassen vi allerede har. NMBU har mange underutnyttede kvadratmeter. Det ønsker jeg å gjøre noe med!
Mulighetsstudie – for tidlig å la studentstemmen høres?
Men er det virkelig vits å si sin mening så tidlig i et prosjekt? Vil den høres? «De som skal utarbeide mulighetsstudien, er faktisk pliktig, ut ifra utlysningen, til å ivareta studentenes meninger, og også vise hvordan denne er ivaretatt,» forsikrer Kristoffer. «Her går EIA ut over de lovpålagte kravene for medvirkning,» understreker han.
TF og Sørhellinga føyer seg inn blant universitetets bygg på Campus Øst. Selv om det som skjer på Campus Øst vil påvirke alle studentene, er det spesielt REALTEK og MINA som vil merke den framtidige utbyggingen "rett utenfor sin egen husvegg". Helge understreker at Urban Lab ønsker deltakere fra alle fakulteter, og at arrangementet er en reell mulighet til å si sin mening tidlig.
«Alle studenter, foreninger og organisasjoner kan regnes som en egen aktør. Det er fint at Samfunnet også er inkludert i prosjektet, for de er jo nærmeste nabo til området,» påpeker Kristoffer.
Tuntreet fikk også en liten prat med Hedda Mejlænder-Larsen, leder av Studentsamfunnet. «Samfunnsbygningen ligger på Campus Sør – ikke Campus Øst,» avklarer hun, men trekker likevel fram at organisasjonen absolutt blir påvirket av hva som skjer over veien.
«Samfunnsbygningen er for liten for en voksende studentmasse på Ås,» slår hun fast. Med en utvidelse kunne en mellomstor konsertsal, flere barer og et nytt vrimleområde kommet på plass. «Samfunnet er imidlertid avhengig av å være helt samlokalisert for å frakte folk og utstyr.» Dermed ser ikke Hedda at det er umiddelbart mulig å utvide samfunnet i et separat, eller sammenkoblet bygg over veien. «Samfunnet er fornøyd med å bli inkludert i prosessen, og vi ser viktigheten av å kontinuerlig fremme våre interesser siden vi er nabo til Campus Øst,» konkluderer hun avslutningsvis.
Ås som 15-minuttersby
Terje, Kristin og Ellen ser også det store bildet og hvilken rolle Campus Øst spiller i den generelle utviklingen i Ås. «Campus Øst kan virkelig være en mulighet til å få mer næring til Ås, og sammen med at vi får flere til å bosette seg her, kan dette bidra til at Ås blir en 15-minuttersby på sikt,» mener Kristin. «Med utbyggingen av Follo-banen reduseres reisetiden inn til Oslo og da kan Ås bli et virkelig attraktivt sted å bosette seg,» skyter Ellen inn. Hun mener NMBU er «spenstig i ambisjonene» og synes det er veldig spennende.
Hvor kan du si hva du mener?
Skal det bli hotell og konferansesenter på Campus Øst? Er du bekymret for grøntområder som bygges ned eller har snarveien over gresset en kjær plass i ditt hjerte? Si din mening! Du må gjerne skrive leserinnlegg til Tuntreet. Urban Lab runde 4 arrangeres også 29. mars og 2. april 2022.