Movember

Movember
Da pandemien brøt ut i Norge i 2020, ble det registrert 639 selvmord. 467 av dem var menn. «Uansett hva du gror, kan du redde en bror.» Dette er det første som lyser opp på skjermen dersom man klikker inn på Movember sin offisielle nettside. Hva er Movember, og hvorfor er denne bevegelsen så viktig?
Journalist: Silje Bie Helgesen
Fotograf: Ylva Friberg
Illustratør: Rebecca Øistad
Movember er en ledende frivillig organisasjon som jobber med å sette søkelys på menns helse. I november vokser menn over hele verden bart, eller er i fysisk aktivitet hver dag. Dette gjøres for å vise støtte til menns helse. Prostatakreft, testikkelkreft, psykisk helse og forebygging av selvmord er Movembers hjertesaker. De to sistnevnte temaene har fått stor oppmerksomhet de siste årene.
Ifølge Folkehelseinstituttet sin folkehelserapport tar 600 mennesker selvmord i Norge i løpet av ett år. To av tre er menn, og medianen er 47 år. Det er bekymringsverdig at tallene viser så store kjønnsforskjeller.
Hva er det som skaper slike forskjeller? I 2014 fant FHI interessante forskningsfunn da de dybdeintervjuet etterlatte til unge menn som tok selvmord. De samme funnene går igjen hos eldre generasjoner. Ofte kommer selvmordet uventet og brått på, uten spesielle tegn på hva som er i ferd med å skje.
Jeg har intervjuet to anonyme menn i tjueårene for å få ta en prat om temaet. Vi velger å kalle dem Lasse og Trym.
Hvorfor sliter menn psykisk?
«Det er nok en kombinasjon av mange ting. Menn er generelt dårlige på å snakke om følelser, og når man er ung, er dette vondt å snakke om. Det er en kombinasjon mellom å slite, og det å faktisk tørre å snakke om det», sier Lasse. FHI hevder at overgangen fra å være ung til voksen kan være en vanskelig periode i livet der unge menn velger å ta selvmord. Det er akkurat denne overgangen vi studenter er i nå, eller møter når vi er ferdig som student.
«Når man går igjennom overgangen til voksen, skjer det et sosialt skifte fra en sosial studenthverdag til et annet type miljø, med kanskje enda mer press», sier Trym. Trym forklarer videre at den eldre generasjonen, som har høye selvmordstall, vokste opp under andre rammer.
«Faren skulle passe på og være trygghetsnettet, og følelser var linka til sårbarhet. Som mann skulle man klare seg selv og være sterk, det var nederlag å vise seg nede.» Dette er et stigma som er viktig å snu på.
Vurderte selvmord
På utsiden kan vennen din, han i klasserommet eller personen du sier hei til se lykkelig ut, og virke iver på livet. På innsiden kan historien være totalt annerledes. «Jeg slet med psyken for ett år siden og tenkte på å ta selvmord. Det kan gjelde hvem som helst», sier Lasse. Han forklarer at ungdommen får sterke holdninger rundt å alltid prestere bra. I hans tilfelle ble presset for stort, og belastningen med de høye skuldrene gjorde at psyken ikke greide mer.
«Jeg var langt nede, og jeg tror mange fler har tenkt på selvmord enn vi vet. I dag har jeg det kjempebra med meg selv.» Han prater om hvor avgjørende det var å åpne seg opp til en nær venn, og hvor viktig det er at gutta i gjengen passer på hverandre. «Vi har prata om at vi skal se etter hverandre og passe på at ingen lukker seg helt vekk, det er viktig dersom man er ekstra bekymra for noen», forklarer Lasse.
Det blir lettere å prate om følelser
Likestilling gjør at også menn bryter ut av de gammeldagse rollene. Movember bidrar til at det blir enklere for menn å prate om vanskelige temaer. «Menn sliter like mye som kvinner, men kvinner tør å få hjelp. I løpet av de siste årene har det blitt mer aksept for at også menn kan åpne seg mer opp», sier Trym.
«Hvis man har det tungt, aksepter at man har det slik. Når man først tar første skrittet og har en seriøs samtale om vanskelige følelser til gutta, så senker det standarden og gjør at flere gjør det samme», nevner Lasse.
Test deg – Testikkelkreft
Særlig unge menn har høyere risiko for å få testikkelkreft. Testikkelkreft starter som en vekst i testiklene, og 90 % av tilfellene utvikler seg i cellene som produserer sædceller. Risikoen for å få sykdommen øker dersom testikkelkreft går i familien, dersom man har hatt sykdommen før, retinerte testikler ved fødselen, eller dersom man har Downs syndrom. Movember avkrefter myter som hevder at skader på testiklene, sportsbelastninger, varme bad eller bruk av trange klær kan øke risikoen for krefttypen.
Symptomer på testikkelkreft:
Hevelse eller klump i en av testiklene (vanligvis smertefri)
Følelse av tyngde i pungen
Endringer i testiklenes størrelse og form
Verk eller smerter i nedre del av magen eller lysken
Plutselig væskedannelse i pungen
Smerte eller ubehag i testikkel eller pungen
Utvidelse eller ømhet i brystvevet
Fakta hentet fra Movember.com
