Ans.Red.

To brune: Jørgen Bonden

Ans.Red.
To brune: Jørgen Bonden

To brune med Jørgen Bonden

Jeg satte meg ned med UKEsjef Jørgen Bonden i Bodegaen. Originalt var planen å ta praten i Kubben, men ettersom bar-bygginga var i full sving, ble Bodegaen et mer egnet sted. I ettertid ser jeg at dette ble det perfekte stedet å lære om Jørgen Bonden, og ikke bare om hans rolle under UKA i Ås 2022. Til tross for presset fra den kommende festivalen virket Jørgen avslappet og takknemlig for å være valgt til To Brune.

Journalist: Mathias Tupinier og Kristin Gilboe

Fotograf: Synne Louise Stromme og Margreta Brunborg


Universitetsløftet: Et ønske om å oppleve 

Som enhver god eventyrfortelling startet det hele med et løfte. Et løfte en sjenert gutt ga til seg selv da han ankom NMBU for første gang, som har formet hans fire siste år. «Jeg sa til meg selv: Du må bli en del av dette, bli en del av studentfrivilligheten og det som skjer. Du skal være med på alt du kan, og gjøre så mye som overhodet mulig», forteller Jørgen om løftet. Når fadderen hans foreslo at han skulle bli funkis for UKEgrillen i 2018 ble svaret ja. «Det er en av de tingene jeg er virkelig glad for at jeg gjorde». Jørgen forelsket seg umiddelbart i energien UKA kom med, og ble fascinert av hvor stor og omfattende organiseringen av en slik festival er.  

KoronaUKA 

Selv om pandemien føles langt unna nå er det viktig å minnes at UKA i Ås 2020 var en stor festival på den tiden. Selv jobbet Jørgen som arrangementsassistent under festivalen. «Jeg fungerte som en potet, og hjalp til der det trengtes», forklarer han om stillingen.  

Jørgen er fortsatt forbløffet og imponert over alt de fikk til, til tross for at pandemien herjet. «Det var en fantastisk følelse og få lov til å være en del av det», forteller Jørgen. Når jeg spør hva hans favorittminne er, trekker han raskt fram den gangen under UKA 2020 når Klovner i Kamp takket for muligheten til å spille for et publikum, og at de fikk gjennomført en konsert. «Det var deilig å høre hvor takknemlig bandet var for all jobben vi hadde lagt ned for å faktisk få gjennomført».  

Jørgen «Busy Boss» Bonden 

Da UKEstyret 2022 skulle velges på Studentsamfunnets Generalforsamling våren 2021 falt det naturlig for Jørgen å være med på prosjektet. Flere stillinger ble vurdert, før valget til slutt falt på at han ønsket å stille som UKEsjef. «Jeg ønsket å utfordre meg selv, og se hvordan jeg ville takle en slik rolle» forklarer han. Fra det punktet tok alt av. Han stilte, og ble valgt som UKEsjef for UKA i Ås 2022. 

Plutselig var han leder over åtte mennesker som, sammen med han, hadde fått i ansvar å organisere Norges lengste studentfestival. Han forteller hvordan alt var veldig overveldende i starten, med alt som måtte gjøres og bygges, og alle menneskene som måtte rekrutteres. Det ble ansatt folk, som igjen ansatte folk, før også disse gikk ut og ansatte nye. Ting eskalerte og i skrivende stund har UKA rekruttert over 1000 frivillige. Jørgen innrømmer at selv om det nå er lenge siden planlegginga begynte, føler han seg fortsatt liten i det massive maskineriet som er UKA. «Jeg får litt frysninger av det, jeg er så glad, men samtidig litt nervøs», innrømmer Jørgen. Den sjenerte gutten som hadde bestemt seg for å være med på alt er nå den respekterte sjefen for en massiv festival. «Ingen tenker på meg som sjenert, men det var jeg. Takket være menneskene rundt meg endret heldigvis dette seg.» 

  

Sjefens opprinnelseshistorie 

Jørgen kommer fra Sande, en liten bygd med omtrent 9000 innbyggere ikke langt fra Drammen. «Det var et gårdsliv», forteller han. Han vokste opp ved en gård som han også etter hvert begynte å jobbe på. Hvor kjærligheten for gårdslivet kommer fra, kan han ikke helt forklare. Den har alltid vært, og vil alltid være, en del av Jørgen. Barndommen hans besto av tre ting: Skog, gård og venner.   

Foto: Ylva Fridenberg

Allerede som ung begynte Jørgen i 4H. Det var her hele hans karriere innen frivilligheten begynte. «Når du jobber som frivillig møter du de hyggeligste menneskene i lokalsamfunnet. Alle trives og smiler, og det finnes ikke en bedre følelse en å jobbe i et slikt miljø», sier Jørgen og smiler. 4H ga Jørgen en følelse av å høre til, og å bli en del av en ny familie. Følelsen av å være en del av noe større enn seg selv er noe Jørgen har holdt fast ved siden, og som inspirerte løftet hans til å ta sats og bli med.  

En familie nærmere gårdslivet 

Etter hvert ble Jørgen en del av Sande Bygdeungdomslag, en underorganisasjon under Norges Bygdeungdomslag. Gjennom organisasjonen, som jobber med å fremme bygdas interesser og opprettholde bygdesamfunnene i landet, fant Jørgen en måte og kombinere sin kjærlighet for bygda med ønske om å være en del av noe større. Her fikk han også muligheten til å være med å arrangere ulike arrangementer. Jørgen forteller at alle arrangementene var morsomme, men at det alltid var bedre å være på noe han selv hadde vært med å arrangere.  


Ønsket om NMBU 

Da Jørgen gikk ut av videregående hadde han få tanker om hva han ville gjøre eller hvor han ønsket å jobbe i framtiden. «Jeg visste ikke hva jeg ville studere, men jeg visste hvor jeg ville studere». Han visste allerede om Ås, NMBU og studentlivet som fantes der, og han visste også at dette var stedet for han. Han begynte å lete blant de ulike fagene på NMBU, før han til slutt endte opp med Geomatikk. Matte og fysikk var noe han trivdes med, og enda viktigere, det virket ukomplisert å bytte til noe annet hvis Geomatikk skulle bli feil valg. Siste punkt ble kjapt irrelevant, Geomatikk var virkelig det riktige.  

Jørgen forteller at å studere får han til å føle at han tilhører framtiden, og at han får muligheten til å være med å utvikle teknologi som skal påvirke morgendagen. Men selv om det er helt tydelig at Jørgen har stor interesse for det faglige, er det også tydelig at den sosiale biten betyr mye. «Nesten det beste med Geomatikk er miljøet vi har, hvor alle er venner og trives i hverandres lag».  

Dit og tilbake, eventyret om Jørgen 

Uansett hvor gøy det enn er, vil ikke UKA vare evig. «Jeg vurderer allerede om jeg ønsker å ta over gården etter hvert», innrømmer han. Besteforeldrene hans eier en mindre gård, og heldig for Jørgen har han odelsrett. Gården vil nok ikke bli hans hovedjobb, men med et fornavn og etternavn som begge betyr «bonde», er det ikke lett å la muligheten til å drive gården gå fra han. Kjærligheten han fikk for gårdslivet som ung lever fremdeles, og det vil den høyst sannsynlig fortsette med i evig tid.  


Hilsner til Jørgen

Aaaaahhhh!!! Gratulerer med Dagen psamt Pskaal Ambassadeur!! I løpet av tiden som ung Werdensrecord i Stiftelsen ble Bonden kjent for noe som ofte gjentok seg i X-Clusive lag. Hver gang han fikk ordet ble han nemlig så ivrig at regelrett «boblet over» av engasjement. Da spratt han som regel opp fra stolen sin, begynte å trippe rundt på plassen sin og talte rytmisk med hele kroppen, samtidig som han desperat prøvde å komme frem til et eller annet poeng i det han sa. Dette poenget fikk vi så klart aldri høre, da det som regel ebbet ut i mer engasjert dansing enn taling. Heldigvis kom det seg med tiden, men kanskje var det denne mangelen på taletid i begynnelsen på Bondens tid som PB-Mand som gjorde at han sjeldent har sluttet å prate siden. Når du da blander denne pratesjuka med et engasjement som få kan matche og personifikasjonen av begrepet «jovial» så får man en kar som kan gjøgle med absolutt alle. Bonden er altså god til å prate for seg, og ikke minst er han god til å prate med andre. Det er en styrke han har tatt med seg inn flere større ansvarsroller, både internt i Stiftelsen og til glede for den jevne student på Agraren som UKEsjef (Det førstnevnte har selvfølgelig vært det viktigste og mest prestisjefulle for ham). Når du kan kunsten å gjøgle så medfører nemlig det at ting kan bli litt enklere, både for deg selv og for de rundt deg. Ved å være rolig til sinns, fleipe litt og gi deg et bredt smil har Bonden evnen til å ufarliggjøre den største krise og senke skuldrene på folk, og vipps var ikke konflikten så stor eller spørsmålet så vanskelig lengre. For oss som har kjent ham siden han tok sine første steg inn i Den X-Clusive Stiftelse PB ett par uker etter han begynte på Agrarmetropolen så har Bonden først og fremst vært en strålende kamerat, men ikke minst en knakende god PB-Mand. 

Det har vært en glede å bivåne din utvikling gjennom årene vi har kjent deg, både i og utenfor Stiftelsen, og vi gleder oss til fortsettelsen. Med X-Clusiv Hilsen Amb. 498 Hals, 499 Sveen, Casseur 500 Bjørnbet og Amb. 501 Thoner 

Kjære Jørgen, eller rettere sagt Bonden!

Bonden er, for de som ikke kjenner han, et fyrverkeri av en person. Få kan matche energinivået til Ås mest kjente gjøgler. Og det er nettopp dette vil liker så enormt godt med deg, Jørgen! 

Du har en unik evne til å se de rundt deg, ikke bare få de gira, men også få de med. Det gjelder ikke bare i vervet ditt, og de 1000 funksjonærene du klarte å hente inn ved å snakke med tilfeldige i Klubben. Du får alle rundt deg til å føle seg med og inkludert, på fest som i hverdag. Alle skal med - og det fikser Jørgen Bonden! Det er akkurat derfor Ås har dyttet deg opp og fram, og at du fortjener denne hyllesten. 

Vi kan ikke skrive hilsen uten å nevne deg i din rolle som UKEsjef. Vi er superheldige som har fått bli kjent med deg, ikke bare som person, men også sjef. Gjøgling tar du alltid med deg inn i styremøter, og det er en av grunnene til at mandagen er dagen vi alle gleder oss til. Samtidig kan du også være alvorlig og seriøs, men det har vi heldigvis ikke sett mye av. 

Du er alltid der for oss med åpne armer eller lyttende ører, uansett hva som trengs. Vi er veldig heldige som har deg til å lede og passe på oss og viktigst, som en venn. 

 

Takk for at du er deg, 

koz&klemz fra UKEstyret ditt <333  

Kjære «Yes man» Jørgen Bonden 

Stuten var Sande, Væren fra Vestfold, Kølla fra Kjellaas. Vi anser oss heldige som får lov til å kalle Jørgen Bonden vennen vår. Fra første dag ved NMBU satte du ditt preg som en usedvanlig jovial type. Du hadde ikke noe vondt å si om noen og det meste var i bunn og grunn bænkers. Ettersom årene har gått har du dratt på deg flere verv enn det finnes frivillige på samfunnet. På tross av dette har du alltid tid til boysa. Dette settes stor pris på av noen slitne geomatikerhjerter.  

Du er alltid å se med et smil om munnen, og en big mac eller to i hånda. Selv om du oftest er mobbeofferet i gruppa skal du vite at vi er glade i deg, og at vi kun prøver å holde deg jordnær. Du er en ekte optimist, og klarer alltid å få ting til å gå rundt uansett hvor mange jern du har i ilden, noe vi er veldig imponert av.  

Vi kunne ikke forestilt oss Ås uten deg til stede. Alt fra Catan kveldene til swing på samfunnet ville ikke vært det samme. Gleder oss til neste ostesmørbrød-nasj.  

Helt Bænkers!!! Hilsen Rikard, Hågen og Bjørnar!