Sykling er sunt, året rundt!
Sykling er sunt, året rundt!
Er du bare en sommerslask eller en dyktig vintersyklist? Winter is coming, og du tenker kanskje at det er litt stress å skifte til vinter-sykkeldekk. Det frister kanskje heller ikke å tryne på glattisen og å gå med krykker eller brukket arm gjennom vinteren. Å sykle om vinteren er likevel ikke noe å frykte. Hvis du ikke har vært en vintersyklist før bør du heller tenke: «Kult! Noe nytt å prøve!» enn «Nei, gidder ikke…». For ikke bare kan du skryte av at du tilhører en tøff elite om noen tilfeldigvis skulle spørre om hvordan du drar til jobb eller skole. Du lar heller ikke vinteren hindre deg i å reise så bærekraftig som mulig.
Journalist: Arthur Devold
Fotograf: Lina Grünbeck
Prøv å slå statistikken!
Det er ingen tvil om at vi i 2021 har sluttet med mange av de små aktivitetene i hverdagen som mennesker før oss gjorde mer av. Å gå femten minutter istedenfor å ta bussen i tre, er blant de små valgene som betyr mye. Om sommeren kommer slik aktivitet gratis for mange gjennom en hverdag fylt med utendørs aktivitet, turer til stranda og ikke minst sykling. Når mørket, kulden og vinterslaps tar over utover høsten, finner mange frem tekoppen og sofakroken i større grad enn om sommeren. Det er ikke noe galt i det, men i snitt er aktivitetsnivået litt lavere i denne perioden. Å trosse vinterhalvårets sure vær, ved å sykle gjennom disse månedene kan altså være akkurat det som skal til.
Syklingens dørstokkmil
Å skifte fra sommerdekk til vinterdekk er en terskel man helst må over før man kan sykle om vinteren. Selv om det er mange gode grunnet til å sykle om vinteren er det ikke til å komme unna at mange aldri kommer over denne terskelen.
Spesielt for studenter med lite spillerom i økonomien kan innkjøp av piggdekk være noe som nedprioriteres. Derfor har Ås kommune og NMBU gått sammen med SPIRE og Naturvernforbundet i Ås, Naturvernstudentene, Norges Bedriftsidrettsforbund, Follo sykkelklubb, Ås sykkelreparasjon, Intersport Vinterbro og Syklistenes Landsforening i Ås om å arrangere en vintersykkelfest i Vitenparken. Her var det mat og drikke, musikk, mye å lære og ikke minst proffe sykkelreparatører. Man kunne få gratis hjelp til å skifte til piggdekk.
Lena Marie Kjøbli er miljøkoordinator på NMBU og skryter av folk i Ås; «Det er mange som sykler». Hun er også fornøyd med at dagens sykkelfest får enda flere forbi denne «dekkskiftebøygen».
Visste du at:
Bare 10% av sommersyklister sykler om vinteren.
En syklist er den mest energieffektive skapningen på jorden hvis man ser på hvor mye energi som kommer ut av det lille som «investeres».
Det viktigste er å skifte til piggdekk på forhjulet. Hvis du synes det er dyrt å kjøpe piggdekk kan kanskje dette senke terskelen.
En drivstoffgjerrig bil kommer 20 km på én liter bensin. Snittpersonen kan sykle 1037 km på tilsvarende mengde energi. Bare husk pauser!
Syklistenes landsforening har mange fine videoer med sykkeltips på YouTube
Sykkelfester
Jeg må ærlig innrømme at jeg aldri hadde hørt om sykkelfester før. De har vært arrangert i Ås i flere år og har nok kommet for å bli. Interessen er tydeligvis så stor at dagens vintersykkelfest fikk besøk av en slags spion. Jarle Ring fra kommunikasjonsfirmaet JPC Arena planlegger den store sykkeldagen på Rådhusplassen i Oslo. Sammen med syklistenes landsforening, blant andre representert av Olav Fjeld Kraugerud, sikter han på en skikkelig sykkelfest der til sommeren. Sykkelfestene i Ås gir altså ringvirkninger!
Olavs beste tips
I tillegg til å vaske sykkelen ren for salt og olje oftere enn vanlig, lurte jeg på hva som er viktig for å bli en habil vintersyklist. Olav Fjeld Kraugerud trekker særlig frem tre lure triks. Ved å senke setet får du et lavere tyngdepunkt og blir mer stabil. I tillegg er det kortere vei til bakken slik at du kan støtte deg med foten hvis du faller . Den erfarne vintersyklisten har altså lavere sykkelsetet enn sommerslasken. Det andre tipset er å ha litt mindre luft i dekkene for å få større dekkflate mot bakken og bedre grep. Tips nummer tre er at du faktisk bare trenger å skifte til piggdekk på forhjulet. Det er dette som har mest å si for stabiliteten.
I tillegg har han et par tips til utstyr. Klovhansker funker! De varmer samtidig som du klarer å håndtere gir og bremser. «Her bør vel fikselauget komme inn … egensydde klovhansker … årets julegavehit?» Tips nummer to bør treffe blink blant studentene på det som tidligere var Norges Landbrukshøgskole: Fjøsstøvler. «DeLaval fjøsstøvler på beina med ullsokker oppi. (Blir dette «the revenge of husdyrsstudentene»?)». Takk Olav!
Vintersurfing
«Å sykle i snøen i veikanten er litt som å surfe», svarte en kompis da jeg sa jeg ikke gadd å sykle om vinteren. Det er noe du ikke får gjort om sommeren og jeg ble ivrig etter å prøve det. Derfor er piggdekkene på i år og jeg er ikke lenger bare en sommerslask.